Κυριακή
28 Απριλίου 2024

James Webb: Εντόπισε σμήνος κοντινών σπειροειδών γαλαξιών

Viral

Το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb» συνεχίζει τις εντυπωσιακές ανακαλύψεις του. Το νέο επίτευγμα του τηλεσκοπίου είναι η καταγραφή λεπτομερών εικόνων από 19 σπειροειδείς γαλαξίες που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση από τον δικό μας.

Οι νέες εικόνες προσφέρουν νέα στοιχεία για τη δημιουργία, δομή και εξέλιξη των γαλαξιών γενικότερα και των σπειροειδών, όπως ο δικός μας, ειδικότερα όπως επίσης ανακύπτουν νέα δεδομένα για τη διαδικασία γέννησης άστρων.

Οι εικόνες δημοσιοποιήθηκαν από μια ομάδα επιστημόνων που συμμετέχουν σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζεται Φυσική σε Υψηλή Γωνιακή Ανάλυση σε Κοντινούς Γαλαξίες (PHANGS) στο οποίο συμμετέχουν πολλά αστεροσκοπεία σε όλο τον κόσμο. 

Ο πλησιέστερος από τους 19 γαλαξίες ονομάζεται NGC5068 βρίσκεται περίπου 15 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη και ο πιο απομακρυσμένος από αυτούς είναι ο NGC1365, περίπου 60 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Ένα έτος φωτός είναι η απόσταση που διανύει το φως σε ένα χρόνο, περίπου 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Οι νέες παρατηρήσεις προήλθαν από την κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας (NIRCam) και το όργανο μεσαίας υπέρυθρης ακτινοβολίας (MIRI) του Webb. 

«Αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά καθώς μας δίνουν μια νέα άποψη για την πιο πρώιμη φάση σχηματισμού άστρων», ανέφερε ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τόμας Ουίλιαμς, ο οποίος ηγήθηκε της επεξεργασίας δεδομένων της ομάδας στις εικόνες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ένα σκαλισμένο οστό 130.000 ετών αποκαλύπτει πώς σκέφτονταν οι Νεάντερταλ (εικόνες)

Ένα οστό από χέρι αρκούδας με δεκαεπτά τομές βρέθηκε την δεκαετία του 1950. Αυτό το αντικείμενο έχει αναφερθεί ως η πρώτη απόδειξη των γνωστικών ικανοτήτων των Νεάντερταλ στην περι...

Φόρτωση άρθρων...