Τετάρτη
29 Μαρτίου 2023

Μία μαύρη τρύπα του Σύμπαντος καταπίνει μια Γη κάθε δευτερόλεπτο!

Viral

Μια τεράστια μαύρη τρύπα η οποία φαίνεται ότι είναι ενεργή επί εννέα δισεκατομμύρια έτη και αυξάνει μόνιμα τον όγκο της σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα απορροφώντας τεράστιες ποσότητες ύλης ασταμάτητα ανακάλυψε διεθνής ερευνητική ομάδα.

Επικεφαλής της ομάδας ήταν επιστήμονες της Σχολής Έρευνας Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.

Με άρθρο της στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι αυτή η μαύρη τρύπα βρίσκεται σε απόσταση περίπου επτά δισεκατομμυρίων ετών φωτός και αυξάνει μόνιμα τον όγκο της εδώ και εννέα δισ. έτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η μαύρη τρύπα καταπίνει μια Γη κάθε δευτερόλεπτο έχοντας αποκτήσει μάζα τρία δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. 

Είναι 500 φορές μεγαλύτερη από τον Τοξότη Α*, την τεράστια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του δικού μας γαλαξία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι εκεί που βρίσκεται αυτή η μαύρη τρύπα υπήρξε σύγκρουση δύο μεγάλων γαλαξιών και αυτή η σύγκρουση τροφοδοτεί έκτοτε με αστείρευτες ποσότητες ύλης την μαύρη τρύπα.

Ο γαλαξιακός πυρήνας (κβάζαρ) που τροφοδοτείται από την μαύρη τρύπα εκπέμπει επίσης κολοσσιαίες ποσότητες ενέργειας κάνοντας τον να έχει φωτεινότητα επτά χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από τη φωτεινότητα που έχουν συνολικά όλα τα άστρα του γαλαξία μας. 

Με τον όρο κβάζαρ οι επιστήμονες περιγράφουν τους εξαιρετικά λαμπρούς και μακρινούς ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες οι οποίοι εμφανίζονται στον παρατηρητή ως αστέρες και όχι σαν μεγάλης έκτασης κοσμικές δομές.

Η ονομασία των κβάζαρ προέρχεται από το quasi-stellar που σημαίνει «παρόμοιος με αστέρα» και η ελληνική απόδοση τους είναι ημιαστέρες. 

Τροφοδοτούνται από τις κατά βάση υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στα κέντρα των γαλαξιών εκπέμποντας πολύ έντονο φως, πιο έντονο από το φως που εκπέμπει ολόκληρος ο γαλαξίας τους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νότια Κορέα: Πώς το Δαχτυλίδι της Σεούλ φέρνει το μέλλον στα λούνα παρκ (εικόνες)

Εντυπωσιακό φαίνεται πως είναι το μέλλον στα λούνα παρκ. Ένας μηχανικός από το Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Φέρις, πρότεινε ένα μηχανισμό ανύψωσης ανθρώπων σε μεγάλο ύψος. Η ιδέα ...

Νέο «καμπανάκι κινδύνου» για το κλίμα: Έρχεται μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη

Το «καμπανάκι του κινδύνου» για το κλίμα κρούουν ξανά οι επιστήμονες. «Οδηγός επιβίωσης για την ανθρωπότητα» χαρακτηρίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τη...

Φόρτωση άρθρων...