Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Παράξενα ραδιοκύματα φθάνουν στη Γη από άγνωστη πηγή

Viral

Μυστήριο έχει προκύψει με παράξενα ραδιοκύματα που έρχονται από το κέντρο του γαλαξία μας. Οι αστρονόμοι αναζητούν την προέλευσή τους. 

Ενεργοποιούνται και σταματούν και η πηγή τους πρέπει να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα.

Η πηγή αυτής της ακτινοβολίας ονομάστηκε «αντικείμενο του Andy» από τον Ziteng Wang στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ο οποίος ανακάλυψε για πρώτη φορά τα ραδιοκύματα. Andy είναι το παρατσούκλι του Ziteng Wang.

Αυτός και οι συνεργάτες του εντόπισαν αυτές τις εκπομπές έξι φορές το 2020 χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο Australian Square Kilometer Array Pathfinder και έκαναν περαιτέρω παρατηρήσεις με το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT στη Νότια Αφρική.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περιστασιακά φούντωνε η δραστηριότητα για μερικές εβδομάδες, αλλά τις περισσότερες φορές ήταν σκοτεινό.

«Εξετάσαμε κάθε άλλο μήκος κύματος που μπορούμε, από την υπέρυθρη ακτινοβολία έως την οπτική έως την ακτινογραφία, και δεν βλέπουμε τίποτα, οπότε δεν φαίνεται να είναι συνεπής με οποιοδήποτε αστέρι που καταλαβαίνουμε», αναφέρει ο David Kaplan από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Milwaukee, ο οποίος ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε τα ασυνήθιστα σήματα. Τα συγκεκριμένα ραδιοκύματα δεν ταιριάζουν με καμία γνωστή ραδιοπηγή, γι’ αυτό πιθανώς προέρχονται από κάποιο άγνωστο έως τώρα αντικείμενο του διαστήματος. Κανένας επιστήμονας, προς το παρόν, δεν έχει σαφή απάντηση ποια είναι η προέλευση τους.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Ισπανία, Γαλλία, Νότιος Αφρική) οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal», ανέφεραν ότι «η πιο παράξενη ιδιότητα του νέου σήματος είναι ότι έχει πολύ υψηλή πόλωση, πράγμα που σημαίνει ότι το φως του ταλαντώνεται μόνο προς μια κατεύθυνση, αλλά αυτή η κατεύθυνση περιστρέφεται με το πέρασμα του χρόνου».

Ακόμα, τόνισαν ότι «η φωτεινότητα του αντικειμένου αυξομειώνεται δραματικά, κατά 100 φορές, και το σήμα φαίνεται να «αναβοσβήνει» με τυχαίο τρόπο. Ποτέ δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο», δήλωσε ο Ziteng Wang.

«Κοιτάζοντας προς το κέντρο του γαλαξία μας, βρήκαμε αυτό το αντικείμενο που είναι μοναδικό, καθώς στην αρχή ήταν αόρατο, μετά έγινε φωτεινό, μετά ξεθώριασε και μετά εμφανίστηκε ξανά. Η συμπεριφορά ήταν τελείως ασυνήθιστη», ανέφερε η Τάρα Μέρφι, η οποία είναι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκε η πιο βαθιά μπλε τρύπα στον κόσμο – Οι κρυμμένες σπηλιές και σήραγγες

Η πιο βαθιά μπλε τρύπα ανακαλύφθηκε στον κόλπο Τσετουμάλ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό το 2021. Αρχικά αναγνωρίστηκε ως η δεύτερη βαθύτερη γαλάζια...

Φόρτωση άρθρων...