Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου 2022

Πώς η γεωργία επηρέασε την ανθρωπότητα

Viral

Η μετάβαση του ανθρώπινου πολιτισμού από το κυνήγι στη γεωργία είχε ως συνέπεια ο άνθρωπος να κοντύνει. Αυτό αναφέρουν επιστήμονες του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ. Η σχετική δημοσίευση έγινε στην επιθεώρηση της αμερικανικής ακαδημίας επιστημών «PNAS».

Η δημοφιλέστερη θεωρία για τη μετάβαση από την εποχή του ανθρώπου κυνηγού συλλέκτη ή τροφοσυλλέκτη σε αυτό του αγρότη αναφέρει ότι όσον αφορά την Ευρώπη η γεωργία σε οργανωμένο τουλάχιστον επίπεδο με την ανάπτυξη γεωργικών οικονομιών έκανε την εμφάνιση της πριν από περίπου εννέα χιλιάδες έτη στην Ελλάδα αλλά η εξάπλωση της στην υπόλοιπη ήπειρο ήταν σταδιακή και αργή αφού στη Βρετανία η οργανωμένη γεωργία έκανε την εμφάνιση πριν από επτά χιλιάδες χρόνια και στη Σκανδιναβία πολύ αργότερα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σειρά ανατομικών μελετών και αναλύσεων στους σκελετούς ανθρώπων (ανδρών και γυναικών) που ζούσαν πριν από την εμφάνιση της γεωργίας, την πρώτη περίοδο που ξεκίνησε η γεωργική δραστηριότητα και σε εποχές που οι κοινωνίες ήταν πλέον οργανωμένες γεωργικά. 

Η έρευνα μελέτησε την ανατομία των ανθρώπων που ζούσαν πριν από 38 χιλιάδες έτη μέχρι και πριν από 2,4 χιλιάδες έτη.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση της γεωργίας προκάλεσε τη μείωση του ύψους των ανθρώπων κατά μέσο όρο περίπου τέσσερα εκατοστά. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές αιτία για αυτή την εξέλιξη είναι ότι η μετάβαση στη γεωργία και κατ’ επέκταση η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες με αντικατάσταση σε μεγάλο ποσοστό της τροφής από το κρέας στα αγροτικά προϊόντα είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν έλλειψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών τα οποία συνδέονταν με την σωματική τους ανάπτυξη. 

Όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη συνέχεια και καθώς ο ανθρώπινος πολιτισμός εξελισσόταν τεχνολογικά άρχισε να αυξάνεται το ύψος των ανθρώπων προοδευτικά από την εποχή του χαλκού σε αυτή του σιδήρου.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έπιασε χρυσόψαρο 32 κιλών (Photos)

Ένας Βρετανός ψαράς κατάφερε να πιάσει ένα τεράστιο χρυσόψαρο σχεδόν 70 λιβρών (32 κιλών), που θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Ο 42χρονος Άντι Χάκετ έπιασε το μεγά...

Φόρτωση άρθρων...