Η Κλιματική Αλλαγή επηρεάζει ακόμα και τις φράουλες. Οι ασυνήθιστες θερμοκρασίες για αυτή την εποχή στη Βρετανία και η ξηρότητα του αέρα προκάλεσαν την αύξηση του μεγέθους των φραουλών που καλλιεργούνται στη χώρα.

Η «Summer Berry Company» είναι μια φάρμα παραγωγής φράουλας κοντά στο Τσίτσεστερ στο Δυτικό Σάσεξ, η οποία προμηθεύει μεγάλους πωλητές λιανικής. 

«Πραγματικά δεν έχουμε δει ποτέ μια συγκομιδή να παράγει τόσο μεγάλες φράουλες. Μερικές είναι υπερμεγέθης και φτάνουν σε μέγεθος δαμάσκηνων ή ακόμα και ακτινιδίων. Είναι ένα τέλειο ξεκίνημα για τη σεζόν της φράουλας για εμάς», συμπλήρωσε ο Μπαρτόζ Πίκονζ, ο οποίος είναι επιχειρησιακός διευθυντής της φάρμας.

Γενικά οι φράουλες χρειάζονται άφθονο ηλιακό φως και ξηρές συνθήκες για να ευδοκιμήσουν. Προτιμούν μεταξύ έξι έως οκτώ ωρών ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια της ημέρας για αυτό και είναι δυσεύρετες ως τοπικό προϊόν στη Βρετανία στη διάρκεια του χειμώνα.

Οι πιο δροσερές νύχτες επιτρέπουν στα φυτά φράουλας να βάζουν την ενέργεια που αποκτούν από την ημέρα στην παραγωγή περισσότερων φυσικών σακχάρων, σύμφωνα με την ομοσπονδία καλλιεργητών φραουλών της Βρετανίας. Αν και οι μεγαλύτερες φράουλες δεν είναι απαραίτητα πιο γλυκές, ο συνδυασμός ζεστών ημερών και δροσερών νυχτών τους τελευταίους μήνες ήταν τέλειος για το φρούτο.

«Είχαμε τους πιο σκοτεινούς Ιανουάριο και Φεβρουάριο από τη δεκαετία του 1970, αλλά στη συνέχεια τους πιο φωτεινούς Μάρτιο και Απρίλιο από το 1910», είπε ο Πίνκοζ.

«Οι φράουλες που καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή στη φάρμα είναι μεταξύ 10 τοις εκατό και 20 τοις εκατό μεγαλύτερες από το συνηθισμένο με αποτέλεσμα να μην χωρούν ολόκληρες στο στόμα του καταναλωτή που θα πρέπει να τις κόψει για τις φάει», πρόσθεσε ο Μπαρτόζ Πίκονζ.

Οι καλλιεργητές στη Βρετανία ανέφερε ότι και ο Μάιος ακολουθεί την ίδια κλιματολογική τάση των δύο προηγούμενων μηνών και οι φράουλες που κάνουν την εμφάνιση τους στις καλλιέργειες εξακολουθούν να έχουν μεγάλα μεγέθη.