Κυριακή
10 Δεκεμβρίου 2023

Σίκινος: Εφαρμογή για την χαρτογράφηση των μονοπατιών έφτιαξαν οι μαθητές του Γυμνασίου του νησιού

Εφαρμογή για την χαρτογράφηση των μονοπατιών της Σικίνου δημιούργησαν οι μαθητές του Γυμνασίου του μικρού νησιού των Κυκλάδων.

To Γυμνάσιο Σικίνου είναι το πρώτο σχολείο των Κυκλάδων που ανέπτυξε και λειτουργεί τη δική του εφαρμογή χαρτογράφησης μονοπατιών του νησιού του για λογισμικό Android, μέσω της πρωτοβουλίας «Επιστήμη Πολιτών στις Κυκλάδες: Τοπικά Μονοπάτια» που σχεδίασε και συντόνισε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία, με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Cyclades Preservation Fund (CPF).

Οι χρήστες της συγκεκριμένης εφαρμογής μπορούν να διαβάσουν πληροφορίες για τη Σίκινο, να εντοπίσουν την τοποθεσία τους, να δουν τα χαρτογραφημένα μονοπάτια, καθώς και τα σημεία ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε αυτά, αλλά και να έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες και πληροφορίες/ιστορίες που συνέλεξαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου μέσα από αφηγήσεις κατοίκων του νησιού.

Καθώς η εφαρμογή θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τους περιηγητές των μονοπατιών, εκείνοι έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν στους μαθητές e-mail. Έτσι θα καταστεί δυνατή η συλλογή δεδομένων σχετικά με την κατάσταση του κάθε μονοπατιού, προκειμένου να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες ενέργειες, όπως ο καθαρισμός απορριμμάτων, η αλλαγή σημάνσεων, κ.α. αλλά και η παρατήρηση της βιοποικιλότητας, δηλαδή η χλωρίδα και η πανίδα μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής τοποθεσίας και χρονικής στιγμής

Το έργο περιλάμβανε επίσης επιτόπια εργασία, μέσα από πεζοπορία από όλους τους εμπλεκόμενους (μαθητές, καθηγητές, συμμετέχοντες), με στόχο τον προσδιορισμό των διαδρομών του προγράμματος. 

Με αυτό τον τρόπο εντοπίστηκαν οι τοποθεσίες και τα σημεία ενδιαφέροντος που έχουν συμπεριληφθεί στην εφαρμογή (αρχαιότητες, εκκλησίες, φυσικές πηγές, κ.α.). Σε όλο το χρονικό διάστημα ανάπτυξης της εφαρμογής οι εκπαιδευτές της SciCo παρείχαν στους μαθητές όσο και στους καθηγητές την αναγκαία γνωστική και τεχνική υποστήριξη. Μετά την ολοκλήρωσή της, η εφαρμογή ελέγχθηκε από τους μαθητές και διαπιστώθηκε η εγκυρότητα και η λειτουργικότητά της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπόνησης του έργου η ευρύτερη κοινότητα είχε ενεργή εμπλοκή τόσο στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τα στοιχεία που συμπεριλήφθηκαν στην εφαρμογή όσο και στην προώθηση της εφαρμογής μετά την ολοκλήρωσή της. 

Σε πολυσύχναστα σημεία του νησιού θα τοποθετηθούν άμεσα αφίσες που περιλαμβάνουν QR code ώστε ο επισκέπτης να κατεβάζει δωρεάν την εφαρμογή στην κινητή συσκευή του και να ξεναγηθεί μαζί της στις όμορφες και μοναδικές εικόνες που προσφέρει η άγρια φύση του νησιού. Πολύ σύντομα προβλέπεται και η μετάφραση όλου του διαθέσιμου υλικού στα αγγλικά.

Στα επόμενα βήματα της SciCO και του CPF, η ολοκλήρωση της αντίστοιχης πρωτοβουλίας στη Θηρασιά, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και η επιλογή του επόμενου νησιού που θα μυηθεί στην «Επιστήμη των Πολιτών».

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Instagram: Η νέα ρύθμιση για τα stories

Μία νέα ρύθμιση δημιούργησε το Instagram για τα Stories. Το νέο χαρακτηριστικό θα επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται τις ενημερώσεις της κατάστασής τους απευθείας στο Instagram...

Φόρτωση άρθρων...