Τρίτη
24 Μαΐου 2022

Σύμπαν: Πόσες «μίνι» μαύρες τρύπες υπάρχουν

Viral

Tα πιο μυστηριώδη κοσμικά σώματα στο Σύμπαν αποτελούν oι μαύρες τρύπες.

Μάλιστα, αποτελούν μόνιμο πλέον αντικείμενο έρευνας αφού χάρις στα νέας γενιάς όργανα και μεθόδους παρατήρησης του Διαστήματος οι ερευνητές μπορούν να συλλέγουν συνεχώς νέα δεδομένα για αυτές. Νέα μελέτη καταγράφει τον αριθμό των μαύρων τρυπών με μάζα κοντινή με αυτή του Ήλιου.

Η κατηγοριοποίηση των μαύρων τρυπών γίνεται με βάση το μέγεθος τους και οι ερευνητές επικεντρώνουν την προσοχή τους συνήθως στις μεγάλου μεγέθους μαύρες τρύπες αφού όχι μόνο είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός τους αλλά και επειδή τα φαινόμενα που παράγουν είναι εντυπωσιακά και φωτίζουν διαφόρων ειδών κοσμικές διεργασίες.

Το μέγεθος των μαύρων τρυπών υπολογίζεται με βάση την μάζα του Ήλιου. Υπάρχουν μαύρες τρύπες με μάζα κοντινή με αυτή του μητρικού μας άστρου και μαύρες τρύπες με μάζα εκατομμύρια ακόμη και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Όπως είναι ευνόητο οι μικρού μεγέθους μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο με τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα που διαθέτουμε να εντοπιστούν και να παρατηρηθούν ειδικά αν είναι ανενεργές.

Ειδικοί της Διεθνούς Σχολής Προηγμένων Επιστημών (SISSA) πραγματοποίησαν μια μελέτη για να βρουν τον πληθυσμό των μικρού μεγέθους μαύρων τρυπών στο Σύμπαν. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα υπολογιστική μέθοδο και κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα για το πόσες μαύρες τρύπες με μάζα 5-160 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου υπάρχουν στο Σύμπαν.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτών των «μίνι» μαύρων τρυπών είναι 40 x 1018  αυτό μεταφράζεται στον αριθμό 4 που ακολουθείται από 19 μηδενικά δηλαδή 40,000,000,000,000,000,000.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αν ο υπολογισμός τους είναι σωστός η ύλη αυτών των τρυπών αντιστοιχεί στο 1% της ορατής (βαρυονικής) ύλης στο Σύμπαν. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Συλλογή από αρχαίους ελληνικούς αμφορείς ανακάλυψαν στρατιώτες στην Οδησσό (Photos)

Μία συλλογή από αρχαίους ελληνικούς αμφορείς ανακάλυψαν Ουκρανοί στρατιώτες στην Οδησσό, σκάβοντας χαρακώματα για να αναχαιτίσουν τη ρωσική εισβολή. Οι στρατιώτες ανακοίνωσαν τη...