Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Τα μικροπλαστικά «κατέλαβαν» τη Γη

Viral

Τα πλαστικά ακόμη και στη πιο μικρή εκδοχή τους, τα περιβόητα μικροπλαστικά, βρίσκονται παντού στη Γη, τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά. Προκλήθηκε μεγάλη αίσθηση όταν εντοπίστηκαν μικροπλαστικά σε βάθη 11 χιλιομέτρων στη Τάφρο των Μαριανών το χαμηλότερο σημείο του φλοιού της Γης στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τα μικροπλαστικά που έχουν μέγεθος κάτω από πέντε χιλιοστά. Και προέρχονται από συσκευασίες, οχήματα, ίνες ρούχων, και άλλες πηγές.

Επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας (CNRS) πήραν δείγματα από το αστεροσκοπείο Pic du Midi που βρίσκεται σε μια κορυφή των Πυρηναίων σε ύψος 2,887 μέτρων στην πλευρά της Γαλλίας και θεωρείται ένας «καθαρός σταθμός» επειδή επηρεάζεται ελάχιστα από το τοπικό περιβάλλον και κλίμα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα από δέκα χιλιάδες κυβικά μέτρα αέρα πάνω από το αστεροσκοπείο.

Διαπίστωσαν ότι όλα τα δείγματα περιείχαν ποσότητες μικροπλαστικών και κατάφεραν μετά από μεγάλη και πολύχρονη προσπάθεια να εντοπίσουν την προέλευση αυτών των μικροπλαστικών ορισμένα από τα οποία είχαν φτάσει στην τροπόσφαιρα πάνω από τα Πυρηναία από τη Βόρειο Αφρική αλλά και τη Βόρειο Αμερική.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι αν και τα μικροπλαστικά δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία εντούτοις μπορούν να διεισδύσουν μέσω της αναπνοής στον οργανισμό μας. Επίσης, τονίζουν ότι η παρουσία των μικροπλαστικών σε ένα σημείο που είναι τόσο μακριά από οποιαδήποτε εστία μόλυνσης πρέπει να δημιουργήσει προβληματισμό και όπως λένε χαρακτηριστικά τα πλαστικά όπως φαίνεται δεν μπορούμε να τα απομακρύνουμε αφού αυτά βρίσκουν τρόπον να επιστρέφουν σε εμάς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ελλάς, το μεγαλείο σου: Οι Κινέζοι έφτιαξαν τη δική τους... Σαντορίνη με 1 δισ. ευρώ - Πιστό αντίγραφο της Οίας (βίντεο)

Την ομορφιά και η μοναδικότητα της Σαντορίνης είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για αυτό και την... ζήλεψαν στην Κίνα. Σε μια επαρχία της Κίνας, το Γιουνάν, θέλησαν να φτιάξουν μια ...

Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό ερωτικών συντρόφων κατά μέσο όρο - Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Οι Τούρκοι πολίτες αναφέρουν ότι έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο σεξουαλικών συντρόφων κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με μια ερωτική ανάλυση των σεξουαλικών συνηθειών του κόσ...

Γιατί θα κατασκευαστεί το μαύρο κουτί της Γης

Μια κατασκευή που χαρακτηρίστηκε από τους εμπνευστές της ως «το μαύρο κουτί» της Γης λειτουργώντας με τρόπο ανάλογο με τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων θα κατασκευαστεί. Πρόκειτα...

Φόρτωση άρθρων...