Δευτέρα
04 Μαΐου 2026

Τεράστιοι ελέφαντες ζούσαν στην Ευρώπη

Viral

Πολύ μεγάλοι ελέφαντες ζούσαν στην Ευρώπη και νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι Νεάντερταλ τους κυνηγούσαν. Οι ελέφαντες του είδους Palaeoloxodon antiquus ήταν τα μεγαλύτερα χερσαία θηλαστικά της Πλειστόκαινης περιόδου στην Ευρώπη. 

Χημικά στοιχεία που διατηρήθηκαν στα δόντια των ελεφάντων από την τοποθεσία Neumark-Nord στη Γερμανία ηλικίας 125.000 ετών δείχνουν ότι αυτά τα τεράστια ζώα ταξίδευαν εκατοντάδες χιλιόμετρα και ότι οι Νεάντερταλ ίσως τα κυνηγούσαν σκόπιμα εκεί.

«Ήταν ένα εμβληματικό είδος των μεσοπαγετωδών οικοσυστημάτων της Ευρώπης και συνυπήρχε με τους Νεάντερταλ κατά τις θερμότερες περιόδους», ανέφερε η Έλενα Αρμαρόλι από το Πανεπιστήμιο της Μόντενα και Ρέτζιο Εμίλια.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν τους ελέφαντες ως τροφή και αξιοποιούσαν τα οστά τους για την κατασκευή εργαλείων. Ωστόσο μέχρι πρόσφατα υπήρχε αμφιβολία αν οι Νεάντερταλ κυνηγούσαν τους ελέφαντες ή απλώς εκμεταλλεύονταν όσους είχαν πεθάνει από διάφορες αιτίες.

Τι δείχνουν τα δόντια

Στη νέα έρευνα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Science Advances» οι επιστήμονες ανέλυσαν γομφίους από τέσσερις ελέφαντες της περιοχής Neumark-Nord. Χρησιμοποιώντας ισοτοπική ανάλυση στροντίου διαπίστωσαν ότι τα ζώα είχαν ζήσει σε διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης και μερικά είχαν διανύσει έως και 300 χιλιόμετρα. 

«Μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις μετακινήσεις τους σαν να έχουμε ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο αποτυπωμένο στα δόντια τους», είπε η Αρμαρόλι. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα βοηθούν στην κατανόηση των περιοχών όπου ζούσαν οι ελέφαντες και του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούσαν το περιβάλλον. Οι ερευνητές εντόπισαν 3 αρσενικούς ελέφαντες και 1 θηλυκό. Δύο αρσενικά εμφάνιζαν ισοτοπικές ενδείξεις που δεν ταίριαζαν με τη γεωλογία της περιοχής, κάτι που δείχνει ότι περιπλανιούνταν σε μεγαλύτερες αποστάσεις όπως συμβαίνει και με τους σύγχρονους ελέφαντες.

Οργανωμένο κυνήγι

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι Νεάντερταλ δεν σκότωναν τους ελέφαντες τυχαία αλλά πιθανόν οργάνωναν συστηματικό κυνήγι. «Όλα δείχνουν οργανωμένο κυνήγι, όπου ακόμη και τόσο μεγάλα θηράματα στοχοποιούνταν σκόπιμα», είπε η Αρμαρόλι. Αυτό σημαίνει ότι οι Νεάντερταλ γνώριζαν καλά το περιβάλλον, συνεργάζονταν μεταξύ τους και σχεδίαζαν εκ των προτέρων.

Επίσης, η έρευνα αποτελεί σημαντική μεθοδολογική πρόοδο. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η ανάλυση πρωτεϊνών για να καθοριστεί το φύλο των ζώων από πρωτεΐνες στο σμάλτο των δοντιών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Βαλλιστικός πύραυλος» χτύπησε και τα... προφυλακτικά - Αύξηση 30% λόγω του πολέμου

Η παγκόσμια οικονομία έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Οι τιμές πολλών προϊόντων και ειδικά του πετρελαίου και της βενζίνης έχουν πάει στα ύψη. Οι συνέπειες του πολ...

Φόρτωση άρθρων...