Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Τεράστιος αστεροειδής έπεσε στον Άρη και δημιούργησε δύο δισεκατομμύρια κρατήρες

Viral

Έχει διαπιστωθεί ότι ένα γιγάντιο διαστημικό σώμα, πιθανότατα αστεροειδής, έπεσε επιφάνεια του Άρη πριν από περίπου 2,3 εκατομμύρια χρόνια δημιουργώντας ένα κρατήρα με διάμετρο 14 χιλιόμετρα. 

Ο κρατήρας που ονομάστηκε Corinto βρίσκεται στο Elysium Planitia, μια μεγάλη πεδιάδα που διασχίζει τον ισημερινό του Άρη.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τεράστιοι αστεροειδείς πέφτουν στον Άρη με συχνότητα μια φορά κάθε τρία εκατομμύρια έτη και θεωρούν ότι ο Corinto είναι το αποτέλεσμα της τελευταίας τέτοιας σύγκρουσης στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ομάδα ερευνητών αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια νέα μελέτη στην σύγκρουση που δημιούργησε τον κρατήρα Corinto την οποία παρουσίασε στο 55ο Σεληνιακό και Πλανητικό Συνέδριο που έγινε στο Τέξας. 

Έχει διαπιστωθεί ότι ένα γιγάντιο διαστημικό σώμα, πιθανότατα αστεροειδής, έπεσε επιφάνεια του Άρη πριν από περίπου 2,3 εκατομμύρια χρόνια δημιουργώντας ένα κρατήρα με διάμετρο 14 χιλιόμετρα.  Ο κρατήρας που ονομάστηκε Corinto βρίσκεται στο Elysium Planitia, μια μεγάλη πεδιάδα που διασχίζει τον ισημερινό του Άρη. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τεράστιοι αστεροειδείς πέφτουν στον Άρη με συχνότητα μια φορά κάθε τρία εκατομμύρια έτη και θεωρούν ότι ο Corinto είναι το αποτέλεσμα της τελευταία

Οι ερευνητές λένε ότι τα θραύσματα του αστεροειδή από αυτή την τρομερή κολοσσιαία σύγκρουση δημιουργήθηκαν περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια μικρότεροι κρατήρες. Αυτοί οι δευτερεύοντες κρατήρες είναι συγκεντρωμένοι σε μια περιοχή στα νότια και νοτιοδυτικά του Corinto με την πιο απομακρυσμένη εκτόξευση θραύσματος και δημιουργία κρατήρα 1.850 χλμ. μακριά από τον κύριο κρατήρα.

«Το Corinto είναι ένας φρέσκος κρατήρας πρόσκρουσης στο Elysium Panitia που παρήγαγε ένα από τα πιο εκτεταμένα συστήματα δευτερογενών κρατήρων στον Άρη» ανέφεραν οι ερευνητές. 

Η μελέτη είναι σημαντική εκτός των άλλων επειδή τα ευρήματα στον Corintor δείχνουν πώς στο υπέδαφος της περιοχής στην οποία έπεσε υπήρχαν αποθέματα παγωμένου νερού τα οποία υπερθερμάνθηκαν και εξαφανίστηκαν από την σύγκρουση. Η νέα μελέτη συμπληρώνει τα κενά στο γεωλογικό παζλ που δημιουργήθηκε μετά την πτώση του τεράστιου αστεροειδή.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έχασε τον σκύλο του στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την βρήκε μετά από ένα χρόνο στη Βοσνία

Ο Remy Dargere κατάφερε να επανενωθεί με τoν σκυλο του, Raïka, ένα χρόνο μετά. Ο Γάλλος τουρίστας βρισκόταν στην Ελλάδα για οδοιπορικό, έχοντας ως παρέα την σκυλίτσα του. Στις 7 Απ...

Φόρτωση άρθρων...