Σαββάτο
24 Φεβρουαρίου 2024

Tεχνολογία μετατρέπει πλαστικά μπουκάλια σε διαμάντια

Mία τεχνολογία ανέπτυξε διεθνής ερευνητική ομάδα με την οποία υποστηρίζει ότι κατάφεραν να μετατρέψουν πλαστικά μπουκάλια σε μικροσκοπικά διαμάντια. 

Στη δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science Advances», οι ερευνητές αναφέρουν ότι αποφάσισαν να «χτυπήσουν» με υψηλής έντασης λέιζερ πλαστική ύλη τύπου PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο) η οποία χρησιμοποιείται σε πλήθος πλαστικών αντικειμένων όπως μπουκάλια, συσκευασίες κ.α.

Οι ερευνητές θέλησαν με αυτό τον τρόπο να αναπαράγουν τις συνθήκες που επικρατούν στον Ουρανό και τον Ποσειδώνα όπου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη διαμαντοβροχών. Οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν στους δύο πλανήτες όπως η ατμοσφαιρική πίεση που είναι εκατομμύρια βαθμούς μεγαλύτερη από αυτή στη Γη δημιουργούν ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Τα συστατικά από τα οποία αποτελούνται οι υδρογονάνθρακες διαχωρίζονται και στη συνέχεια ο άνθρακας συμπιέζεται με τρόπο τέτοιο ώστε να μετατραπεί σε διαμάντι το οποίο βυθίζεται στον πυρήνα του πλανήτη.

«To πλαστικό PET έχει πολύ καλή αναλογία υδρογόνου, άνθρακα και οξυγόνου ώστε να προσομοιωθεί η διεργασία που γίνεται στους πλανήτες» αναφέρει ο φυσικός Ντόμινικ Κράους, μέλος της ερευνητικής ομάδας που πραγματοποίησε τα πειράματα στο Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντή SLAC στη Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα νανοδιαμαντάκια που παράγονται με αυτή τη μέθοδο μπορούν να έχουν διαφόρων χρήσεις ειδικά στον ιατρικό τομέα όπως σε ιατρικούς αισθητήρες και σε φαρμακευτικές εφαρμογές. 

Η τεχνολογία αυτή και ευεργετικές συνέπειες για το περιβάλλον αφού μετατρέπει σε κάτι χρήσιμο πλαστικά σκουπίδια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λίμνη Κάρλα: Διογκωμένη κατά πέντε φορές μετά την κακοκαιρία «Daniel» (εικόνες)

Πέντε μήνες έχουν περάσει από το «χτύπημα» της κακοκαιρίας «Daniel» στη Μαγνησία που είχε ως αποτέλεσμα τις πλημμύρες που «βούλιαξαν» την περιοχή και κατέστρεψαν σπίτια και δεκάδες...

Ο πιο ταξιδιάρης λύκος στον κόσμο

Ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα γκρίζο λύκο ο οποίος ταξιδεύει στην Ευρώπη και έχει ήδη πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο ταξίδι λύκου που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ο λύκ...

Φόρτωση άρθρων...