Τρίτη
24 Μαΐου 2022

Το Associated Press αποθεώνει την Τήλο: «Το ελληνικό νησί που ποντάρει στο πράσινο μέλλον»

Viral

Την Τήλο αποθεώνει το Associated Press. «Eλληνικό νησί που ποντάρει στο πράσινο μέλλον» χαρακτηρίζει το Associated Press την Τήλο στον τίτλο της.

Με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος Just Go Zero Tilos που στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου υποδείγματος ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς και την επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, το εν λόγω δημοσίευμα περιγράφει πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στο νησί καθώς και τις προσπάθειες όλων των κατοίκων για ένα πράσινο μέλλον.

Η Τήλος επελέγη, γιατί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και βασικών υπηρεσιών, ακόμη και η πρόσβαση με πλοίο, αποτελούν μεγάλη πρόκληση γι’ αυτό το νησί με τους μόλις 500 κατοίκους όλο τον χρόνο. Το πιο πρόσφατο πρόβλημά του ήταν η αντιμετώπιση του πλαστικού.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται στο πρόγραμμα ανακύκλωσης των σκουπιδιών, καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα πως πάνω από το 80% των σκουπιδιών της Τήλου ανακυκλώνεται πλέον και προσθέτει πως η χωματερή όπου κάποτε θάβονταν τα σκουπίδια, έχει κλείσει οριστικά.

Ακόμα, αναφέρει πως το νησί παράγει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής του ενέργειας από το 2019, χρησιμοποιώντας ένα ηλιακό πάρκο και μια ανεμογεννήτρια, η οποία είναι συνδεδεμένη με μία μπαταρία, που διατηρεί αδιάλειπτη παροχή.

«Στην Τήλο, η αυτοδυναμία είναι κάτι το αναγκαίο, αλλά και πηγή υπερηφάνειας»

Περιγράφοντας το νησί, το δημοσίευμα του Associated Press, λέει: «Σε σχήμα S και λίγο μεγαλύτερη από το Μανχάταν, η Τήλος είναι ένα απομακρυσμένο μέλος μιας νησιωτικής αλυσίδας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου οι περισσότερες παραλίες είναι άδειες, οι κατσίκες περιφέρονται δίπλα σε αιωνόβιες εκκλησίες και τα πριονωτά βουνά μυρίζουν άγρια ρίγανη».

«Η αυτοδυναμία είναι μια αναγκαιότητα εδώ αλλά και μια πηγή υπερηφάνειας», συμπληρώνει.
Το ίδιο όμως και η υιοθέτηση της τεχνολογίας, συμπληρώνει.

Στο κεντρικό λιμάνι, ηλεκτρικά οχήματα περνούν μπροστά από τουρίστες, μεταφέροντας εμπορεύματα. Ηλιακοί συλλέκτες τροφοδοτούν τις πινακίδες πληροφοριών στις στάσεις των λεωφορείων και μια ράμπα που παρέχει στα άτομα με αναπηρία, πρόσβαση στη θάλασσα.

Η δήμαρχος Μαρία Καμμά - Αλιφέρη δήλωσε στο Associated Press πως ο μειούμενος πληθυσμός της Τήλου επέβαλε επειγόντως την πραγματοποίηση αλλαγών.

«Τη δεκαετία του 1990 είχαν απομείνει 270 κάτοικοι σε αυτό το νησί. Υπήρχαν πολύ λίγες γεννήσεις. Το σχολείο κινδύνευε να κλείσει επειδή είχε τόσο λίγα παιδιά – ήμουν ένα από αυτά», είπε χαρακτηριστικά.
«Και το νησί έφτασε πολύ κοντά στο να ερημώσει πλήρως», πρόσθεσε η δήμαρχος Τήλου.

Όμως, όπως προσθέτει το δημοσίευμα, η δήμαρχος παρέμεινε στην Τήλο και παρακολούθησε μαθήματα δι’ αλληλογραφίας στο πανεπιστήμιο Δημόσιας Διοίκησης.

«Βρεθήκαμε κοντά στο χείλος του γκρεμού και νομίζω ότι αυτό είναι που μας κινητοποιεί τώρα», επισήμανε, στεκόμενη στον χώρο της παλιάς χωματερής, όπου τώρα έχουν φυτευτεί λουλούδια.

Με τον τουρισμό στη Μεσόγειο να αναμένεται να ανακάμψει αυτό το καλοκαίρι μετά τη χειρότερη περίοδο της πανδημίας, πολλά ελληνικά νησιά αντιμετωπίζουν μια επείγουσα πίεση στους πόρους τους, δηλαδή έλλειψη πόσιμου νερού και εξάρτηση από το ντίζελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η Τήλος αναμένει 30.000 επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης

Για το πρόγραμμα ανακύκλωσης, το δημοσίευμα αναφέρει: Από τον Δεκέμβριο, η Τήλος ξεκίνησε πιλοτικά ένα πρόγραμμα αποκομιδής σκουπιδιών από το σπίτι, με τους κατοίκους να μοιράζονται σετ ανακύκλωσης και να καλούνται να πλένουν και να διαχωρίζουν τα οικιακά απορρίμματα.

«Δουλεύει. Ξεκινήσαμε με 10 σπίτια και τώρα έχουμε φτάσει σε περισσότερα από 400», δήλωσε ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας ανακύκλωσης Polygreen, η οποία προσέφερε την υπηρεσία δωρεάν, ελπίζοντας να επεκτείνει το μοντέλο της.

«Πρόκειται για μια νησιωτική κοινότητα που είναι ανοιχτή στην αλλαγή. Προσφέρθηκε εθελοντικά να δεχτεί πρόσφυγες και πραγματοποίησε στην Ελλάδα την πρώτη τελετή συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Είχαμε και άλλες επιλογές, αλλά ξέραμε ότι έπρεπε να ξεκινήσουμε από εδώ», υπογράμμισε.

Ο παλιός χώρος υγειονομικής ταφής έχει αντικατασταθεί από ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης, όπου τα σκουπίδια διαχωρίζονται σε ατσάλινα τραπέζια διαλογής για να παραχθεί γυαλί σε σκόνη, μείγμα τσιμέντου, λίπασμα κομπόστ, συμπιεσμένο χαρτόνι και χάρτινα βαρέλια, καθώς και πλαστικός σπάγκος που μια γκαλερί τέχνης χρησιμοποιεί για την κατασκευή τρισδιάστατα εκτυπωμένων καναπέδων και επίπλων.

Το εργοστάσιο επεξεργάζεται σήμερα περίπου 2 τόνους απορριμμάτων την εβδομάδα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ανακυκλώνεται πλήρως. 

Η εταιρεία χρησιμοποιεί μια ιδιόκτητη εφαρμογή για την προετοιμασία των εισερχόμενων αποβλήτων που ζυγίζονται σε κάθε παραλαβή σπιτιού. Δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα οικονομικές λεπτομέρειες του συστήματος. 

Η εταιρεία χρησιμοποιεί μια ιδιόκτητη εφαρμογή για την προετοιμασία των εισερχόμενων αποβλήτων που ζυγίζονται σε κάθε παραλαβή σπιτιού. Δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα οικονομικές λεπτομέρειες του συστήματος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυτός είναι ο ηλιακός «σκαντζόχοιρος»: Οι θεαματικές φωτογραφίες του διαστημικού σκάφους Solar Orbiter

Μία σειρά από κοντινές και εντυπωσιακές εικόνες του Ήλιου τράβηξε το διαστημικό σκάφος Solar Orbiter, φέρνοντας στο φως για πρώτη φορά νέες λεπτομέρειες του άστρου μας, μεταξύ άλλω...

Ουκρανία: Συλλογή από αρχαίους ελληνικούς αμφορείς ανακάλυψαν στρατιώτες στην Οδησσό (Photos)

Μία συλλογή από αρχαίους ελληνικούς αμφορείς ανακάλυψαν Ουκρανοί στρατιώτες στην Οδησσό, σκάβοντας χαρακώματα για να αναχαιτίσουν τη ρωσική εισβολή. Οι στρατιώτες ανακοίνωσαν τη...