Πέμπτη
25 Ιουλίου 2024

Αυτό είναι το γονιδιακό μυστικό των αλόγων κούρσας

Viral

«Φως» στο DNA των αλόγων κούρσας έριξε ερευνητική ομάδα, η οποία βρήκε τα γονίδια που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα άλογα. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Communication Biology» διεθνής ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε διεθνής ομάδα σε αυτά τα ζώα.

Οι ερευνητές συνέκριναν το DNA αλόγων κούρσας όπως αραβικά, μογγολικά και το αγγλικά καθαρόαιμα Thoroughbred με το DNA αλόγων που εκτρέφονται και διασταυρώνονται για χρήση σε διάφορα σπορ εκτός ιπποδρόμων αλλά και ως άλογα απλής ιππασίας.

Οι ερευνητές εντόπισαν επτά γονίδια τα όποια όπως υποστηρίζουν διαθέτουν τα άλογα κούρσας και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μυϊκό τους σύστημα, στον μεταβολισμό αλλά και την νευροβιολογία τους. 

Επίσης, εντόπισαν επίσης ένα γονίδιο, το NTM, που επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τους μηχανισμούς μάθησης και μνήμης. Ένα άλλο γονίδιο, το MYLK2, είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και ειδικότερα για τις μυϊκές συστολές.

«Οι επιλεκτικές διασταυρώσεις που γίνονται για διαφόρους λόγους εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό από ράτσες αλόγων. Αυτό έχει οδηγήσει στην ύπαρξη ψηλών αλόγων, μικρών αλόγων, πολύ δυνατών αλόγων, πολύ γρήγορων αλόγων κ.α. Ανακαλύψαμε μια ομάδα γονιδίων κοινές στα άλογα κούρσας τα οποία όμως δεν διαθέτουν όλα τα άλογα που τρέχουν σε αγώνες. 

Έτσι λοιπόν η ανακάλυψη μας μπορεί να βοηθήσει στο να εντοπίζονται εκείνα τα άλογα που είναι καταλληλότερα για να τρέχουν σε αγώνες ή εκείνα που είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται στη διαδικασία αναπαραγωγής» αναφέρει η Έμελιν Χιλ επιστήμονας της βρετανικής εταιρείας Plusvital, που επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε δημοπρασία τα γυαλιά του Τζον Λένον

Ένα ζευγάρι στρογγυλά γυαλιά ηλίου του μουσικού θρύλου Τζον Λένον αναμένεται να πουληθεί για 3.000 λίρες σε δημοπρασία. Πρόκειται για τα γυαλιά στο σχήμα σήμα κατατεθέν που επέλ...

Εντοπίστηκε νερό σε μυστηριώδη εξωπλανήτη

Νερό εντοπίστηκε σε μυστηριώδη εξωπλανήτη. Ομάδα αστρονόμων παρουσιάζει την ανακάλυψη νερού στην ατμόσφαιρα ενός εξαιρετικά ζεστού εξωπλανήτη που είναι επίσης ένας από τους πιο «με...

Φόρτωση άρθρων...