Τετάρτη
22 Μαΐου 2024

Το James Webb κατέγραψε «εργοστάσιο» παραγωγής άστρων

Viral

Το N79 είναι μια τεράστια περιοχή γέννησης άστρων που εκτείνεται σε περίπου 1.630 έτη φωτός στην ανεξερεύνητη νοτιοδυτική περιοχή του Μεγάλου Νέφους του Μαγγελάνου ενός γειτονικού νάνου γαλαξία που απέχει περίπου 163.000 έτη φωτός από εμάς. Αυτή η περιοχή συνήθως θεωρείται ως μια νεότερη έκδοση του 30 Doradus, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Νεφέλωμα Ταραντούλα που αποτελεί τη μεγαλύτερη περιοχή γέννησης άστρων στη γαλαξιακή μας γειτονιά.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έστρεψε τα πανίσχυρα όργανα του στο N79 και τα δεδομένα που συνέλεξε δείχνουν ότι ο ρυθμός σχηματισμού νέων άστρων υπερβαίνει αυτή του 30 Doradus κατά δύο φορές τα τελευταία 500.000 χρόνια. Οι περιοχές σχηματισμού άστρων όπως το N79 ενδιαφέρουν τους αστρονόμους επειδή η χημική τους σύσταση είναι παρόμοια με αυτή των γιγαντιαίων περιοχών σχηματισμού άστρων που παρατηρήθηκαν κατά το πρώιμο Σύμπαν.

Το James Webb κατέγραψε «εργοστάσιο» παραγωγής άστρων

«Οι περιοχές αστρογένεσης στο γαλαξία μας δεν παράγουν άστρα με τον ίδιο μανιώδη ρυθμό όπως το N79 και έχουν διαφορετική χημική σύνθεση. Το James Webb μας παρέχει τώρα την ευκαιρία να συγκρίνουμε και να αντιπαραβάλλουμε παρατηρήσεις σχηματισμού άστρων στο N79 με τις παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου se μακρινούς γαλαξίες στο πρώιμο Σύμπαν», αναφέρει η ομάδα των αστρονόμων που ελέγχουν τη λειτουργία του James Webb.

«Αυτές οι παρατηρήσεις του N79 αποτελούν μέρος ενός προγράμματος Webb που μελετά την εξέλιξη των περιστρεφόμενων δίσκων και των περιβλημάτων σχηματιζόμενων αστεριών σε μεγάλο εύρος μάζας και σε διαφορετικά εξελικτικά στάδια. Η ευαισθησία του James Webb θα μας επιτρέψει να ανιχνεύσουμε για πρώτη φορά τους δίσκους σκόνης που σχηματίζουν πλανήτες γύρω από αστέρια παρόμοιας μάζας με αυτή του Ήλιου σε άλλους γαλαξίες», πρόσθεσαν οι αστρονόμοι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα έρευνα: Ο Άρης «έμοιαζε πολύ με τη Γη»

Ο Άρης «έμοιαζε πολύ με τη Γη», σύμφωνα με νέα γεωλογική μελέτη του Κόκκινου Πλανήτη. Έχει διαπιστωθεί ότι ο Άρης στο πολύ μακρινό παρελθόν διέθετε νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνει...

Πώς η Kλιματική Aλλαγή απειλεί το αβοκάντο

Το αβοκάντο θεωρείται μια από τις αποκαλούμενες σούπερ τροφές και έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές σε πολλές χώρες. Τα τελευταία χρόνια η ετήσια κατανάλωση αβοκάντο παγκοσμίως έχει ...

Φόρτωση άρθρων...