Τρίτη
25 Ιανουαρίου 2022

Βρέθηκε ο πιο καυτός «καυτός Δίας» στον Γαλαξία

Viral

Ο πιο καυτός «καυτός Δίας» στον Γαλαξία εντοπίστηκε από αστρονόμους. Οι επιστήμονες με τον όρο «καυτός Δίας» περιγράφουν Τους πλανήτες αερίου με μέγεθος παρόμοιο ή και μεγαλύτερο από αυτό του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτούς είναι εξαιρετικά υψηλές.

Επειδή ο σχηματισμός γιγάντων αερίου σε κοντινή απόσταση από τα άστρα δεν προβλέπεται από τα πλανητικά μοντέλα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι πλανήτες έχουν σχηματιστεί σε μεγάλη απόσταση από το μητρικό του άστρο και για κάποιο λόγο μετακινήθηκαν αργότερα στην θέση που βρίσκονται σήμερα. 

Για αυτό τον λόγο θεωρούνται σπάνια πλανητών και κάθε φορά που εντοπίζεται ένας καυτός Δίας αποτελεί σημαντική είδηση.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το περίφημο MIT, ανακάλυψαν με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου TESS ένα ακόμη καυτό Δία και μάλιστα έναν από τους πιο ενδιαφέροντες. 

Ο πλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση 855 ετών φωτός από τη Γη έλαβε την ονομασία TOI-2109b. Βρίσκεται τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο ώστε ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 16 ώρες και ανάμεσα στους γίγαντες αερίου που έχουμε εντοπίσει έξω από το ηλιακό μας σύστημα είναι αυτός που κατέχει πλέον το σχετικό ρεκόρ.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον πλανήτη κυμαίνονται πέριξ των 3,300 βαθμών Κελσίου. 

Η ύπαρξη του TOI-2109b προσφέρει νέα στοιχεία στη μελέτη αυτού του είδους πλανητών όσο και γενικότερα για το πώς σχηματίζονται πλανητικά συστήματα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: Λύθηκε το μυστήριο με τον περίεργο ήχο που απασχολεί τους κατοίκους της περιοχής

Σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από τα Μετέωρα φαίνεται ότι εντοπίζεται η αιτία του θορύβου που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τους κατοίκους της περιοχής του δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλ...

Σύμπαν: Πόσες «μίνι» μαύρες τρύπες υπάρχουν

Tα πιο μυστηριώδη κοσμικά σώματα στο Σύμπαν αποτελούν oι μαύρες τρύπες. Μάλιστα, αποτελούν μόνιμο πλέον αντικείμενο έρευνας αφού χάρις στα νέας γενιάς όργανα και μεθόδους παρατή...