Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Βυθισμένο αρχαίο οχυρό ανακαλύφθηκε τυχαία σε νησί (Photos)

Πολιτισμός

Ένα βυθισμένο αρχαίο οχυρό ανακαλύφθηκε σε νησί. Αυτό που τώρα προβληματίζει τους επιστήμονες είναι αν η συγκεκριμένη ανακάλυψη, το συγκεκριμένο οχυρό είναι σημαντικότερο από ένα άλλο, που στέκεται λίγο πιο μακριά.

Το νέο, βυθισμένο οχυρό ανακαλύφθηκε στο Clew Bay, ανοιχτά της βόρειας ακτής Mayo, στην Ιρλανδία. Έχει αναφερθεί ότι, το οχυρό αυτό μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το Dun Aonghasa, το μεγαλύτερο απ’ τα προϊστορικά πέτρινα οχυρά των νήσων Άραν, που είναι γνωστές ως η «Κιβωτός της Ιρλανδίας».  

Το οχυρό βρίσκεται στο Iris Mor, στην άκρη ενός γκρεμού, ύψους 100 μέτρα Το Dun Aonghasa (ανεπίσημη αγγλοποιημένη εκδοχή της ονομασίας Dun Aengus), είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός και ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος.

Ο αρχαιολόγος Michal Gibbons, δήλωσε στην Irish Independent ότι, οι αρχικές μελέτες έχουν δείξει ότι το νησί Collanmore υπήρξε οχυρό της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. 

Η ανακάλυψη αρκετών μεγάλων προμαχώνων που τέμνουν τον παλιρροϊκό ισθμό, ο οποίος συνδέει το νησί με την ακτή έξω απ’ το Westport, παρείχε την πρώτη ένδειξη.
Ένα απ’ τα μεγαλύτερα νησιά του κόλπου, το Collanmore, το οποίο είναι προσβάσιμο με τα πόδια όταν είναι πολύ χαμηλές οι παλίρροιες, κάποτε αποτελούσε βάση για τον ιστιοπλοϊκό όμιλο του Glenans.

Οι διπλοί προμαχώνες του αντικρίζουν κάποιους μεγάλους ογκόλιθους ασβεστόλιθου και, συνολικά εκτείνονται για 200 έως 300 μέτρα. Οι προμαχώνες είναι «πιθανότερο να χρονολογούνται στα τέλη της εποχής του Χαλκού, μεταξύ 1100-900 π.Χ.», είπε ο Gibbons.

Αυτά τα δύο αρχιτεκτονικά στοιχεία, καλύπτονται απ’ την παλίρροια και η τοποθεσία είναι τόσο μεγάλη και επικαλυμμένη με φύκια, που εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί δεν είχε ανακαλυφθεί πιο πριν, καθώς ήταν βυθισμένα.

Βυθισμένο αρχαίο οχυρό ανακαλύφθηκε τυχαία σε νησί

Ο αρχαιολόγος, εξήγησε ότι, την ημέρα της ανακάλυψης, στάθηκαν τυχεροί, καθώς στο σημείο υπήρχαν άνδρες που καθάριζαν τα φύκια και ήταν παρούσα μία ομάδα από την Connemara, όπως και αρχαιολόγοι από το νομαρχιακό συμβούλιο της Mayo.

O προμαχώνας αυτός, όπως και ο πλησιέστερός του, στην ηπειρωτική χώρα, ήταν γνωστός στους ντόπιους, οι οποίοι ωστόσο δεν είχαν ιδέα πόσο σημαντικός είναι. Το μέγεθος και η κλίμακά του «καταδεικνύουν την μεγάλη στρατηγική σημασία του νησιού την εποχή εκείνη».

Ο Gibbons είπε ότι, παλαιότεροι προμαχώνες υπάρχουν και σ’ άλλα παραθαλάσσια οχυρά, και σε οχυρά-ακρωτήρια λιμνών, δυτικά της Ιρλανδίας, με τα πλησιέστερα παραδείγματα να βρίσκονται στα βόρεια, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου οχυρού με διπλούς προμαχώνες, βόρεια του Newport, στο Co Mayo και ενός τεράστιου οχυρού στο Lough Fee, που βρίσκεται στις βόρειες ακτές της λίμνης Carra.

Τα υψίπεδα της ύστερης Εποχής του Χαλκού, αποτελούν τα σημαντικότερα μνημεία της Ιρλανδίας και, μπορεί να έφταναν μέχρι 1280 στρέμματα στην περιοχή, με χιλιόμετρα αμυντικών προμαχώνων, πρόσθεσε ο Gibbons.

«Τα οχυρά χτίστηκαν από κοινωνίες, τις οποίες κυβερνούσαν πολέμαρχοι και έχουμε ισχυρές αποδείξεις ότι χρησιμοποιούνταν πολύ κατά τη διάρκεια των περιόδων πολέμου μεταξύ των διαφόρων φυλών», συμπλήρωσε ο Gibson.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βεβήλωσαν τον Παρθενώνα «ζόμπι» τουρίστες - Διατάχθηκε ΕΔΕ για το περιστατικό

Προκλητικότητα και ασέβεια έδειξαν κάποιοι τουρίστες, που αποφάσισαν να ποζάρουν στην Ακρόπολη ως δήθεν μοντέλα, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ντυμένοι με χλαμύδες και κρατώντας π...

Ανακαλύφθηκαν 1.430 αρχαίοι ρωμαϊκοί τάφοι (Photos)

Περισσότερους από 1.400 αρχαίους ρωμαϊκούς τάφους ανακάλυψαν αρχαιολόγοι. Αρχαιολόγοι στη νότια Γαλλία έχουν ανασκάψει αρχαίο ρωμαϊκό κοιμητήριο το οποίο περιέχει 1.430 τάφους και ...

Φόρτωση άρθρων...