Πέμπτη
09 Φεβρουαρίου 2023

Διαβήτης τύπου 2: Τα τρόφιμα που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του (photos)

Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου, ρυθμίζουν το βάρος μας και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα συμβάλλουν και στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Άλλος ένας λόγος λοιπόν για να μην λείπουν από την καθημερινότητά μας τα τρόφιμα ολικής άλεσης.

Εάν αυξήσουμε την καθημερινή κατανάλωση των τροφίμων ολικής άλεσης, τότε βρισκόμαστε ένα βήμα πιο μακριά από την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 αλλά και του οικονομικού κόστους που συνεπάγεταi η θεραπεία του σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας.

trofima

«Ακόμα και μόνο μια μερίδα προϊόντων ολικής άλεσης ως μέρος του καθημερινού μας διατροφολογίου μπορεί να κάνει τη διαφορά και να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν αντίστοιχα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας» σύμφωνα με τον καθηγητή Janne Martikainen από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

trofima

Όσον αφορά μάλιστα το κόστος, ο ίδιος εκτιμά ότι τα επόμενα δέκα χρόνια η εξοικονόμηση από την αντίστοιχη καθημερινή κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως θα μπορούσε να ανέλθει από τα 300 εκατομμύρια (-3,3%) σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο (-12,2%) ευρώ σε τρέχουσα αξία.

Η συγκεκριμένη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Nutrients, χρησιμοποίησε ευρήματα από διαφορετικές πηγές, όπως από εθνικές μελέτες της χώρας, όπως η μελέτη FinHealth, με στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεων της αυξημένης κατανάλωσης τροφών ολικής αλέσεως στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 στην υγεία αλλά και την οικονομία.

Η διαπίστωση αυτή και η συσχέτιση μεταξύ των πλεονεκτημάτων των προϊόντων ολικής άλεσης και τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 δεν είναι ερευνητικά καινούρια, καθώς έχει αναδειχθεί σε πλήθος μελετών. Η υγιεινή διατροφή που ρυθμίζει το βάρος αποτελεί ένα αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέτρο της όλο και αυξανόμενης αυτής νόσου.

trofima

Τέτοια τρόφιμα που μπορείτε εύκολα να αντικαταστήσετε στην καθημερινή σας διατροφή χωρίς να καταλάβετε τη διαφορά είναι τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι αλλά και το αλεύρι ολικής άλεσης.

Εάν όμως θέλουμε να είμαστε πραγματικά υγιείς, δε φτάνει μόνο μια καθημερινή μερίδα τέτοιων τροφίμων: «Σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις, τουλάχιστον 3-6 μερίδες τροφίμων ολικής αλέσεως θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, ανάλογα και με τις ενεργειακές απαιτήσεις του ατόμου» σημειώνει η υπεύθυνη έρευνας Jaana Lindström από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας.

trofima

«Συνδυάζοντας δεδομένα σε επίπεδο πληθυσμού σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και το κόστος της θεραπείας του, καθώς και από δημοσιευμένα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις του τρόπου με τον οποίο η κατανάλωση τροφών ολικής αλέσεως μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μπορέσαμε να αξιολογήσουμε τα πιθανά οφέλη για την υγεία και τα οικονομικά οφέλη τόσο από κοινωνική όσο και από ατομική πλευρά» καταλήγει ο Martikainen.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...