Οι επιστήμονες στην Ιταλία λένε ότι ένα σφηνάκι εσπρέσο εξαλείφει τις βλαβερές πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και προκαλούν το θάνατο των νευρώνων. 

Η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Μαριαπίνα Ντ’Ονόφριο από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα, εξηγεί ότι ο εμποδίζει τη συσσώρευση της ταυ, μιας πρωτεΐνης που έχει συνδεθεί με την άνοια, καθώς μπορεί να εμποδίσει τις γνωστικές και μνημονικές μας δεξιότητες.

Στα υγιή άτομα, η ταυ σταθεροποιεί τις δομές του εγκεφάλου. Ωστόσο, σε νευροεκφυλιστικές συνθήκες, μπορεί να συσσωρευτεί σε ινίδια. Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι ο εσπρέσο λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας σε αυτόν τον σχηματισμό ινιδίων.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, αποδεικνύουν ότι ο εσπρέσο, ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, αποτελεί σημαντική πηγή ευεργετικών φυσικών ενώσεων για την αντιμετώπιση των παθολογιών που σχετίζονται με την tau.

Προσοχή

O εσπρέσο συνιστάται να αποφεύγεται από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον καφέ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η καφεΐνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα ή προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας.

Γενικά, καλό είναι να μην καταναλώνετε περισσότερο από 2-3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως. O εσπρέσο περιέχει 90-200 mg καφεΐνη ανά φλιτζάνι.

O σκούρος, καλά ψημένος καφές έχει λιγότερη καφεΐνη από τον μέτρια ψημένο. Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα που ψήνεται ένας καφές, τόσο περισσότερο καφεΐνη καταστρέφεται κατά τη διαδικασία.

Το αίσθημα νευρικότητας, ευερεθιστότητας, ναυτίας, ανησυχίας και άγχους, είναι σαφής ένδειξη ότι έχετε καταναλώσει πολλή καφεΐνη. Οι πονοκέφαλοι, ο γρήγορος καρδιακός παλμός και η συχνοουρία είναι επίσης σημάδια ότι πίνετε πολύ καφέ.

Pro tip: Aποθηκεύστε τα δοχεία του καφέ μακριά από κλιματιστικά. O καφές πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία άνω των 10ºC. Για να μην αλλοιωθεί το άρωμά του, φροντίστε να το φυλάσσετε σε δοχείο που κλείνει ερμητικά. Προσέξτε, επίσης, να μην τον τοποθετείτε κοντά σε τρόφιμα με έντονες μυρωδιές, γιατί τις απορροφάει και αλλάζει η γεύση του.