Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

«Φωτιές» ανάβει το νομοσχέδιο για τη διακίνηση καπνικών προϊόντων

Ευ ζην

Την Πέμπτη 8/9 αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους το νέο πλαίσιο κυκλοφορίας και διακίνησης των καπνικών προϊόντων, των ηλεκτρονικών τσιγάρων καθώς και των νέων προϊόντων καπνού καθώς τότε περνά από την ολομέλεια της Βουλής η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Ήδη επί της αρχής θετικά για το νομοσχέδιο που ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ενώ "παρών" δήλωσαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Το κείμενο ρυθμίσεων, στην παρούσα μορφή του, απαγορεύει τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και των προϊόντων καπνού σε δημόσιους χώρους, κάθε εμπορική επικοινωνία γύρω από αυτά, ενώ, όπως ανέφεραν παράγοντες της αγοράς στην ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων την περασμένη Πέμπτη, (που έγινε με τη συμμετοχή φορέων), ορθώνει υπέρμετρα γραφειοκρατικά εμπόδια στην αδειοδότηση των νέων προϊόντων καπνού.

Αυτοί οι περιορισμοί, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς όσο και μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας, αποβαίνουν εν τέλει εις βάρος των καπνιστών, της δημόσιας υγείας και της δημοσιονομικής ισορροπίας, αφού αποτρέπουν τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και των νέων προϊόντων καπνού, των οποίων η συμβολή στον περιορισμό του καπνίσματος αναγνωρίζεται σε κάποια από τα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Βρετανία.

Τώρα πλέον, το βάρος πέφτει στις εργασίες της Επιτροπής σήμερα, αλλά και στην Ολομέλεια, να διαμορφώσει την τελική μορφή για ένα νομοσχέδιο για το οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από την πλευρά των καπνοπαραγωγών αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας. Μάλιστα οι πρώτοι έχουν καταθέσει ενστάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς αντιδρούν ειδικά στο πλαίσιο αδειοδότησης των νέων προϊόντων καπνού το οποίο χαρακτηρίζουν άκρως γραφειοκρατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΑΑΤ "ακούει" τις ενστάσεις αυτές καθώς η καπνοκαλλιέργεια αφορά ευαίσθητες κοινωνικά και εθνικά περιοχές όπως η Θράκη.

Παράλληλα και η βιομηχανία φαρμάκων παρακολουθεί τις εξελίξεις καθώς δεν είναι λίγα τα σκευάσματα που πλασάρονται ως υποκατάστατο του τσιγάρου ή παρουσιάζονται ως εναλλακτικά για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τον καπνό.

Είναι ενδεικτικό ότι αιχμές για συμφέροντα φαρμακευτικών πίσω από τις οριζόντιες απαγορεύσεις για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα άφησε μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) Δημήτρης Πετρόπουλος.

Στην Ελλάδα, το κάπνισμα και οι σχετιζόμενες με αυτό ασθένειες προκαλούν 17% των θανάτων, με άμεσο υγειονομικό κόστος περίπου 1,76 δισ. ετησίως.

Προσφέρεται συνεπώς μία πρώτης τάξεως ευκαιρία με την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για επανεξέταση και αναπροσαρμογή της αντικαπνιστικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα και την ευρωπαϊκή πρακτική.

Επαφίεται λοιπόν στη Βουλή να εκτιμήσει αν θα πάει σε ένα αυστηρό και ίσως ανεφάρμοστο πλαίσιο ή παραμείνει στο πνεύμα της υπό ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, που αφήνει περιθώρια και χώρο σε νέα προϊόντα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...