Τετάρτη
10 Δεκεμβρίου 2025

H ιδανική ώρα για βραδινό γεύμα – Τι προτείνει ανοσολόγος

Ευ ζην

Με τους σύγχρονο τρόπο ζωής και με τους υψηλούς καθημερινούς ρυθμούς το να καταναλώσει κανείς το βραδινό του γεύμα πριν από τις 8 το βράδυ είναι σπάνιο.

Η εργασία και η οικογένεια καθορίζουν τις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες. Όμως, ιδιαίτερα τον χειμώνα, η προσαρμογή σε ένα γεύμα πριν από τις 8 το βράδυ μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη.

Ο κλινικός ανοσολόγος και ειδικός στη Διατροφή Ανθρώπου, καθηγητής Mauro Minelli, εξηγεί ότι η ώρα του δείπνου επηρεάζει τόσο τον μεταβολισμό όσο και την υγεία του εντέρου, αναφέρει η ιταλική Il messaggero.

Τους μήνες του χειμώνα η ευαισθησία στην ινσουλίνη μειώνεται, η καύση θερμίδων επιβραδύνεται και η πέψη γίνεται πιο αργή.

Ο καθηγητής Minelli το περιγράφει με μια απλή εικόνα: «Είναι σαν ένα γραφείο. Το πρωί και το μεσημέρι το γραφεί λειτουργεί στο μέγιστο, ορμόνες όπως η ινσουλίνη διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τα σάκχαρα και τα λίπη. Το βράδυ, το σώμα προετοιμάζεται για ύπνο, άρα η ευαισθησία στην ινσουλίνη μειώνεται και η ικανότητα καύσης θερμίδων περιορίζεται».

Το να δειπνεί κανείς αργά, ειδικά τον χειμώνα, σημαίνει ότι ζητάμε από το «μεταβολικό προσωπικό» να κάνει υπερωρίες. Ακόμα, το έντερο και το μικροβίωμά του είναι επίσης ευαίσθητα στους κιρκάδιους ρυθμούς. Ένα βαρύ ή πολύ αργά βραδινό, ιδιαίτερα πλούσιο σε λιπαρά, μπορεί να επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα ακριβώς όταν οι λειτουργίες της πέψης επιβραδύνονται. Το φαγητό παραμένει περισσότερο στο στομάχι και στο έντερο, αυξάνοντας τον κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, φουσκώματος και κακής πέψης.

Ένα δείπνο νωρίς μειώνει τον κίνδυνο υψηλής γλυκόζης μετά το γεύμα, βελτιώνει τον μεταβολισμό και υποστηρίζει την ισορροπία του μικροβιώματος.

Η συνιστώμενη ώρα σύμφωνα με τον Minelli είναι μεταξύ 18:00 και 19:30, με ανώτατο όριο τις 20:00, προκειμένου να επιτρέπεται στον οργανισμό αρκετός χρόνος για πέψη πριν τον ύπνο.

Η μετάβαση σε γεύματα πιο νωρίς μπορεί να γίνει σταδιακά, μεταθέτοντας το δείπνο 10-15 λεπτά νωρίτερα κάθε λίγες ημέρες. Για το βράδυ, προτιμώνται ελαφριές, πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές και μαγειρεμένα λαχανικά, ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες μπορούν να καταναλώνονται αλλά σε μετρημένες ποσότητες.

Ακόμα, βοηθά η προσθήκη ενός ισορροπημένου απογευματινού σνακ (γιαούρτι, ξηροί καρποί ή φρούτο) για να μην φτάνει κανείς στο δείπνο πολύ πεινασμένος και για να αποφεύγονται οι υπερφαγίες.

Για ένα πιο ελαφρύ και εύπεπτο δείπνο, ο Minelli προτείνει άπαχες πρωτεΐνες (όσπρια, ψάρι, λευκά κρέατα) και μαγειρεμένα λαχανικά, που συνήθως είναι πιο ανεκτά το βράδυ. Οι υδατάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν επιλογή αλλά σε μετρημένες μερίδες.

Ο ειδικός εξηγεί ότι στην ουσία το «πότε» είναι τόσο σημαντικό όσο το «τι». Ιδανική συνταγή είναι η ελαφριά σούπα με κόκκινες φακές, σπανάκι και κουρκουμά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές για το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Άνθρωποι με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα θα μπορούν σύντομα να λάβουν το πρώτο πειραματικό εμβόλιο που στοχεύει στην πρόληψη της νόσου. Η παγκόσμια αυτή πρωτιά θα ...

Υψηλή χοληστερίνη: Αυτές οι τροφές μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 21%

Όλοι πλέον γνωρίζουν πως η υψηλή χοληστερίνη δεν είναι απλώς ένας αριθμός στις εξετάσεις. Είναι ένα σοβαρό προειδοποιητικό σήμα για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και εγκεφαλικό. ...

Φόρτωση άρθρων...