Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Δημητσάνα – Το «μπαλκόνι» της Αρκαδίας (photos)

Ένας παραδοσιακός οικισμός- στολίδι.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός που πολλοί αποκαλούν τη Δημητσάνα και ως το «μπαλκόνι» της Αρκαδίας, καθώς η θέα που προσφέρει στην υπέροχη φύση του ορεινού όγκου του νομού είναι απλώς ακαταμάχητη.

Ο παραδοσιακός οικισμός- κόσμημα για την ορεινή Αρκαδία, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους και πιο αναπτυγμένους προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή, και όχι άδικα αν αναλογιστεί κανείς τα πόσα υπέροχα πράγματα μπορεί να κάνει εδώ. Με μια γοητεία που συναρπάζει τους πάντες, μια αφοπλιστική φύση που την περιβάλλει και την εκπληκτική θέα που απολαμβάνει κανείς από εδώ, η Δημητσάνα σίγουρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Η σπουδαία ιστορία και η ασυναγώνιστη θέα από το «μπαλκόνι» της Αρκαδίας

Ο παραδοσιακός οικισμός είναι σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, μέσα στην καταπληκτική και πλούσια φύση του Μαινάλου, και είναι ένας από τους ιστορικούς τόπους της περιοχής, καθώς εδώ γεννήθηκαν σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’, καθώς και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Ωστόσο, ακόμη ένα στοιχείο που συνθέτει την πολύπλευρη προσωπικότητα της Δημητσάνας είναι και η ασυναγώνιστη θέα που προσφέρει στους επισκέπτες της, προς το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Αρκαδίας. Από εδώ, όλος ο κάμπος της Μεγαλόπολης απλώνεται στα πόδια τον επισκεπτών, με το μάτι να χάνεται στον ορίζοντα και η ανάσα να κόβεται από τον συναρπαστικό Ταΰγετο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι πολλοί την αποκαλούν και ως το «μπαλκόνι» της Αρκαδίας, καθώς όπου και να κοιτάξει κανείς μόνο ωραία θέα αντικρίζει.

Έντονο και το στοιχείο της φύσης στον οικισμό

Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία στον οικισμό, επίσης, και τα άφθονα νερά της περιοχής, κάτι που του χάρισε τη δύναμη της υδροκίνησης. Την οποία ο επισκέπτης του χωριού μπορεί να ανακαλύψει στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της χώρας. Επίσης, οι λάτρεις της φύσης θα απολαύσουν πεζοπορίες στην υπέροχη αρκαδική φύση, με διασημότερο σημείο αναφοράς το φαράγγι του Λούσιου ποταμού.

Η αναλλοίωτη στο χρόνο γοητεία της Δημητσάνας

Στο εσωτερικό του χωριού από την άλλη, η γοητεία της Δημητσάνας παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Κάτι που μπορεί να ανακαλύψει κανείς περιδιαβαίνοντας τα πέτρινα και στενά σοκάκια με τα όμορφα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και κτίρια, τυπικό δείγμα της αρκαδικής αρχιτεκτονικής, κάτι που βοήθησε και στον χαρακτηρισμό του χωριού ως διατηρητέου οικισμού. Το μοναδικό σκηνικό της Δημητσάνας με τα λιθόστρωτα σοκάκια με τις γραφικές γωνιές και τα «ανοίγματα» που προσφέρουν ονειρική θέα στον κάμπο της Μεγαλόπολης, μόνο αξέχαστο μπορεί να μείνει.

Arkadia
Arkadia
Arkadia

 

Arkadia
Arkadia

 

Arkadia

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τρώμε μπακαλιάρο από την ιχθυαγορά του Ρέντη

Ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά έχουν την τιμητική τους σήμερα. Δεν λείπουν από κανένα τραπέζι. Το γεύμα που τιμούμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Πρόκειται για ένα διάλλειμα από την...

Ένα απλό τεστ αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Μια εξέταση αίματος που προορίζεται για τον εντοπισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα που διατρέχουν μέσο κίνδυνο και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ανίχνευσε σωστά τον συγκ...

Φόρτωση άρθρων...