Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Κοσμίδης: Όνομα συνώνυμο με τον παραδοσιακό χαλβά

Διανύουμε τις πρώτες ημέρες της σαρακοστής και η διάθεση για γλυκό σε όλους μας είναι έντονη. Η λύση η κυρίαρχη είναι μία, και ποια είναι αυτή,  ο χαλβάς.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ο Lykavitos.gr βρέθηκε στην Αγία Βαρβάρα στο εργαστήριο χαλβαδοποιίας Κοσμίδη.

Εκεί φτιάχνονται επί δεκαετίες οι πιο νόστιμοι και ιδιαίτεροι χαλβάδες καθώς η συνταγή που εκτελούνται είναι παλιά και κρατάει τρεις προς τέσσερις γενιές. 

 

χαλβας

 

Μια ιστορία που χάνεται στον χρόνο

«Ο παππούς Μιχάλης Κοσμίδης διατηρούσε εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στη περιοχή Πέραν της Κωνσταντινούπολης. Ήταν γνωστός για τα γευστικά και ποιοτικά γλυκά του. Το 1922 μετά την Μικρασιατική καταστροφή ήρθε στον Πειραιά και δημιούργησε ένα μικρό εργαστήριο όπου έφτιαχνε όλες τις λησμονημένες γεύσεις από την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Γρήγορα έγινε γνωστός στην ευρύτερη περιοχή για την ποιότητα και νοστιμιά των γλυκών του. Έφτιαχνε χαλβάδες, λουκούμια, τουλούμπες, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και διάφορα άλλα είδη τα οποία πούλαγε στον Πειραιά και κυρίως στις περιοχές γύρω από το λιμάνι.

Στην συνέχεια ο ένας του γιος Ευμόρφιος Κοσμίδης ξεχώρισε για τις ικανότητες του και κατάφερε όταν αποσύρθηκε ο πατέρας του με το μεράκι του και την αγάπη του για την τέχνη που διδάχτηκε, να συνδέσει το όνομα του με τον χαλβά και τα χειροποίητα προϊόντα Πανελλαδικά, κρατώντας τις μυστικές συνταγές και την ιδιαίτερη γεύση των χαμένων πατρίδων.

Το 2002 ο ανιψιός του Ευμόρφιου Κοσμίδη και εγγονός του Μιχάλη Κοσμίδη μαζί με άλλους δυο τεχνίτες που είχαν θητεύσει για πολλά χρόνια δίπλα του, πήραν τα ηνία και αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες των καιρών, δημιούργησαν ένα πρότυπο εργαστήριο διευρύνοντας την γκάμα των προϊόντων με την προσθήκη νέων ειδών.

 

χαλβας

 

Ήταν και παραμένει πρώτο μέλημα της επιχείρησης η παραγωγή παραδοσιακών – χειροποίητων προϊόντων με υψηλά ποιοτικά standards, τόσο σε επίπεδο πρώτων υλών και συνθηκών υγιεινής στου χώρους παραγωγής, όσο και σε επίπεδο επιλεγμένων συσκευασιών παντρεύοντας το μεράκι και τηv πίστη στην παράδοση με την νέα τεχνολογία.

H Μ. Κοσμίδης και ΣΙΑ Ο.Ε εφαρμόζοντας σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (EN ISO 22000) μαζί με τον συνδυασμό του άριστου υπερσύγχρονου εξοπλισμού που διαθέτει, με το εξειδικευμένο και άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, αποτελούν εγγύηση για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του halvadopoiia.gr.

«Ο χαλβάς θα πρέπει να έχει την υφή, να είναι αφράτος και να έχει καθαρή γεύση. Οι πιο παλιοί προτιμούν τον χαλβά βανίλια, όπου με λίγο λεμονάκι από πάνω και κανελίτσα σαν μεζέ είτε για να συνοδεύσουν το τσίπουρο τους, τη ρακί τους, ή το κρασί τους είτε ακόμη σα συνοδευτικό στον καφέ τους», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλης Κοσμίδης ξυπνώντας γευστικές μνήμες και αναμνήσεις.

 

 

Οι φοβερές γεύσεις 

 

Στο πρατήριο της χαλβαδοποιίας μας μπορείτε να βρείτε όλα τα φτιαγμένα με μεράκι προϊόντα καθώς και επιλεγμένα παραδοσιακά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.

Με «όχημα» την παράδοση αναζητούν σπάνιες και καλά κρυμμένες στο βάθος του χρόνου γεύσεις και συνταγές.

Πέραν από τις παραδοσιακές γεύσεις (Χαλβάς αμυγδάλου, Χαλβάς κακάο, Χαλβάς βανίλια), υπάρχουν και αυτοί με το πορτοκάλι-σοκολάτα και χαλβάς- κράνμπερι.

 

 

χαλβας

 

χαλβας

 

χαλβας

 

 

 

 

 

 

Που βρίσκεται ο χαλβάς του Κοσμίδη

  • Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 40, Αγία Βαρβάρα, 
  • Κοντά στην στάση «Αγία Μαρίνα» του μετρό (μπλε γραμμή)
  • Τηλέφωνα: 210 544472

 

χαλβας

 

χαλβας

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...