Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Κρίνος: Σερβίροντας τους πιο λαχταριστούς λουκουμάδες με μέλι από το 1923

Ευ ζην

Το φαρμακείο στην Αιόλου που μετατράπηκε σε ζαχαροπλαστείο και είναι σημείο συνάντησης μέχρι και σήμερα – Ποια είναι η μυστική συνταγή για τους λουκουμάδες, την μπουγάτσα και το παγωτό;

Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργοί και δήμαρχοι έχουν γευτεί χειροποίητους λουκουμάδες με μέλι από τον Κρίνο

Από το 1923 σερβίρει τους πιο αφράτους, λαχταριστούς λουκουμάδες στην Αθήνα και συγκεκριμένα από την Αιόλου. Η ιστορία του Κρίνου μετά περισσότερα από 99 χρόνια που νομίζουμε. Δεν είναι ότι δεν είμαστε καλοί στα μαθηματικά αλλά η ιστορία ξεκινά από το 1855 και  εξηγούμαστε…

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

 

Το ζαχαροπλαστείο «Κρίνος» οφείλει το όνομά του στο πρώτο φαρμακείο της Αθήνας που άνοιξε ο Σταμάτης Κρίνος το 1855. Εξήντα οκτώ χρόνια αργότερα, το 1923, ο Μηνάς Κασιμάτης, με καταγωγή από την Πόλη, αγόρασε το διώροφο κτίριο και το μετέτρεψε στο μεγαλύτερο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, το οποίο έγινε σημείο συνάντησης των Μικρασιατών της Αθήνας.

Σήμερα εξακολουθεί να φτιάχνει τους παραδοσιακούς τραγανούς λουκουμάδες, αυτούς με την τρύπα στη μέση, μπουγάτσες όλων των ειδών, όλες με φρέσκο βούτυρο, και το καλύτερο παγωτό μηχανής της πόλης, τόσο ελαφρύ και απαλό όσο κανένα άλλο. Σήμα-κατατεθέν του μαγαζιού ο ζαχαροπλάστης-μασκότ του Κρίνου που καλωσορίζει τους πελάτες στην είσοδο με ένα πιάτο λαχταριστούς λουκουμάδες. 

 

loukoymades

Το μαγαζί μέχρι σήμερα έχει κρατήσει αυτόν τον χαρακτήρα του παλιού αρχοντικού και είναι ιστορικό σημείο στον πεζόδρομο της Αιόλου. 

 

Ο Lykavitos.gr μπήκε στο εργαστήριο του Κρίνου εκεί ο μάστορας που έχει -και γνωρίζει την τέχνη των λουκουμάδων εδώ και 33 χρόνια- Γιάννης Θαλασσέλης μας μυεί σε αυτήν την γαστρονομική τεχνική.

loukoymades
loukoymades

 

Πόσα χρόνια φτιάχνεις εσύ Γιάννη λουκουμάδες;

«Εδώ και 33 χρόνια είμαι εδώ. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην Παρασκευή και στα υλικά». 

Το  μαγαζί από πότε λειτουργεί; Έχει βαθιά ιστορία;

«Είναι από το 1923, το κτήριο εδώ στην Αιόλου ήταν το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας. Αλλά ο Μηνάς ο Κασιμάτης ήρθε και έφτιαξε αυτό που συναντάτε σήμερα, το πρώτο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας. Ήταν σημείο συνάντησης της εποχής και ερχόντουσαν από τότε μεγάλες προσωπικότητες, είναι στο κέντρο του εμπορίου της πρωτεύουσας».

 

loukoymades
loukoymades

 

Έχει κρατήσει την ταυτότητα του…

«Είναι σαν να μην έχει περάσει ημέρα. Έχουν γίνει ανακαινίσεις αλλά  ο χαρακτήρας του είναι ο ίδιος. Ο αρχιτέκτονας είναι ο κ. Γιώργος Φριλίγκος ο οποίος είναι και η ψυχή του μαγαζιού μας. Το μαγαζί σήμερα ανήκει στους κληρονόμους του, στην κα. Ρενέ Ζάννου και στον κ. Μηνά Κασιμάτη».

 

 

loukoymades

 

loukoymades

 

Ποιους θυμάσαι εσύ, ποιοι έχουν γευτεί τους λουκουμάδες σου;

 

«Ποιον να σου πρωτοπώ, ηθοποιοί, βουλευτές, διάφοροι διάσημοι και μη. Έχουν κάτσει εδώ και έχουν φάει λουκουμάδες, Πρωθυπουργοί, ο Στεφανόπουλος, ο Έβερτ, σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι της Αθήνας, ο Κόκλας, πολλοί ηθοποιοί, τραγουδιστές…»

 

loukoymades

 

loukoymades

 

Παρατηρούμε ότι στο μαγαζί έρχονται και παππούδες και γιαγιάδες αλλά και νέοι…
«Παππούδες, γιαγιάδες έρχονται με τα  εγγόνια τους, που οι ίδιοι ερχόντουσαν όταν ήσαν παιδιά και συνεχίζουν…Οι νέοι έρχονται και από μόνοι τους, θέλουν μάλιστα μερακλίδικες μερίδες με πολύ καρυδάκι. Επίσης παίρνουν και παγωτό αλλά και την φημισμένη μπουγάτσα μας».

 

Τι άλλο παίρνει ο κόσμος εκτός από λουκουμάδες;

«Είμαστε διάσημοι πέρα από τους λουκουμάδες μας με μέλι κανέλα και καρύδι και για την μπουγάτσα βουτύρου. Λαϊκό προσκύνημα γίνεται το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα για το παγωτό μηχανής που βγάζουμε…».

 

loukoymades

 

Γιατί ενώ υπάρχουν μαγαζιά που φτιάχνουν λουκουμάδες ο Κρίνος θεωρείτο πιο παραδοσιακό;

 

«Επειδή εδώ εμείς το λουκουμά και τα άλλα προϊόντα τα φτιάχνουμε χειροποίητα. Όλοι οι άλλοι που υπάρχουν πλέον το λουκουμά τον φτιάχνουν με μηχανήματα.  Η διαφορά είναι σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στο ζυμάρι, το δικό μας προϊόν είναι πιο αφράτο».

 

Ο Lykavitos.gr στον Κρίνο

 

Διεύθυνση: Αιόλου 87, Αθήνα

Tηλέφωνο: 21 0321 6852

Εξυπηρετεί και από την πλατφόρμα efood

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αρθροσκόπηση γόνατος: Αντιμετωπίζει τον πόνο;

Υπάρχουν φορές που ο πόνος στο γόνατο δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα αρκετών αθλητών και μη, με αποτέλεσμα ο ασθενής, σε πολλές συζητήσεις με το περιβάλλον του να αναρωτιέ...

Γονίδια και αυτοανοσία

Το κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι η βλάβη σε ιστούς και όργανα που προκύπτουν από λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, έναντι του ίδιου το...

Φόρτωση άρθρων...