Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Λουκουμάδες Κτιστάκη: Ένα γλυκό γευστικό ταξίδι στο παρελθόν

Είναι πραγματικά απόλαυση! Μια μπουκίτσα είναι ικανή όχι μόνο να σαγηνέψει τον ουρανίσκο σου, αλλά να σε ταξιδέψει στο παρελθόν εκεί όπου τα γλυκά ήταν μαγικά. 

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Στην Ομόνοια, στην Σωκράτους στέκει ένα μικρό μαγαζάκι με ιστορία μεγαλύτερη των 100 χρόνων.

Πρόκειται για τον Κτιστάκη. Εκεί φτιάχνονται οι πιο γευστικοί λουκουμάδες της Αθήνας και ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας τους; Η απλότητα τους.  

Το καταπληκτικό είναι ότι τρώγονται άνετα και κρύοι, και επίσης διατηρούν τη νοστιμιά τους ακόμα κι αν περάσουν κάποιες μέρες.

Η εξήγηση απλή: Οι λουκουμάδες του είναι βουτηγμένοι μόνο στο σιρόπι.  «Μπορείς να τους γευτείς και μετά από μέρες και είναι νόστιμοι. Δεν είναι λίγοι αυτοί που παίρνουν όταν κατεβαίνουν Αθήνα και τους τρώνε για μέρες. Εννοείται ότι τους παίρνουν μαζί τους και στα ταξίδια τους. Μάλιστα το πιο μακρινό ταξίδι που έχει κάνει μερίδα λουκουμάδες μας είναι στην Νέα Ζηλανδία», λέει στο lykavitos.gr ο ιδιοκτήτης Θοδωρής Κτιστάκης.

 

loukoumas

 

 

 

Το μυστικό στην απλότητα 

Η συνταγή απλή, το σερβίρισμα με κανέλα και σουσάμι, χωρίς νεωτερισμούς και προσθήκες. Η συνταγή ίδια όπως τότε, το 1912, που ο παππούς Θοδωρής Κτιστάκης επέστρεψε από την Αλεξάνδρεια στη γενέτειρά του, τα Χανιά, και άνοιξε το πρώτο μαγαζί. Παρέμεινε ίδια και το 1950, όταν μετακόμισε μετά από παραίνεση του Σοφοκλή Βενιζέλου και της Μαρίκας Κοτοπούλη στην Αθήνα, στην Αγ. Κωνσταντίνου. Με τον ίδιο τρόπο γίνονται οι λουκουμάδες και σήμερα, από την οδό Σωκράτους πια, όπου συνεχίζει τη δουλειά ο εγγονός του, επίσης Θοδωρής. 

Ο ίδιος μιλάει στον lykavitos.gr με σεβασμό αλλά και με τιμή για την οικογένεια του η οποία τον κληροδότησε με έναν μοναδικό γαστρονομικό πολιτισμό.

«Έχουμε τους ίδιους πελάτες εδώ και δεκαετίες. Κάποτε ερχόντουσαν ως παιδιά και σήμερα έρχονται με τα εγγόνια τους. Αυτό θεωρώ ότι τα λέει όλα για την ποιότητα και τη διαχρονικότητα μας».

 

loukoumas

 

 

 

Info

  • Λουκουμάδες Χανίων - Θ. Κτιστάκης
  • Σωκράτους 59, Ομόνοια
  • Τηλέφωνο: 210-52.40.891
  • Ωράριο: Δευτ.-Σαβ. 10.00-17.30

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...