Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

ΜΑΝΤΡΙ: Από τους πρόποδες του Υμηττού…στην Κορυφή της Ευρώπης

Ευ ζην

Το εστιατόριο ΜΑΝΤΡΙ που βρίσκεται στην Άνω Γλυφάδα είναι στην κορυφή της Ευρώπης.  

Ειδικότερα στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας CEUCO, (Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques) στην Βερόνα της Ιταλίας  το ΜΑΝΤΡΙ  βραβεύθηκε ως το Καλύτερο Εστιατόριο της Ευρώπης στην κατηγορία European Restaurant 2021.

Η Γνήσια Ελληνική Κουζίνα έφερε την πρωτιά στο ΜΑΝΤΡΙ και στην Ελλάδα ανάμεσα σε γνωστά εστιατόρια της Ευρώπης.

Ο Lykavitos.gr στο πλαίσιο της στήλης του ΕΥ ΖΗΝ επισκέφθηκε το κορυφαίο ευρωπαϊκό εστιατόριο. 

 

mantri
Η είσοδος

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Στους πρόποδες του Υμηττού γαντζωμένο προσφέρει μια αίσθηση ιδιωτικότητας. Από τις τεράστιες τζαμαρίες του απλώνεται η Ελλάδα και η θάλασσα του Σαρωνικού. 
Όση ώρα περιμέναμε τον ιδιοκτήτη του να μας μιλήσει τον σεφ, τα τηλέφωνα χτυπούσαν ασταμάτητα και ο μετρ δεν προλάβαινε να σημειώνει τις κρατήσεις. 

Ο χώρος πολύ ζεστός και ιδιαίτερος.  Τα στάχυα στους τοίχους σε συνδυασμό με το μεγάλο τζάκι δημιουργούν μια αίσθηση απλότητας με νοσταλγικό χαρακτήρα. 
Και οι μυρωδιές από τις παρασκευές των πιάτων έσπαγαν την μύτη. 

Ο  Θανάσης Καραΐνδρος είναι ο σεφ και ιδιοκτήτης αυτού του καταπληκτικού εστιατορίου που λειτουργεί από το 1977.

 

mantri
Ο Θανάσης Καραΐνδρος κρατώντας μια από σπεσιαλιτέ 

 

Είναι η 3η γενιά που συνεχίζει την παράδοση αλλά και την εξέλιξη.  Όπως αποκαλύπτει στο Lykavitos.gr μεγάλωσε σε αυτό το χώρο και από μικρός είχε αποφασίσει ότι ήταν ταγμένος σε αυτόν. Το στοίχημα το κέρδισε  με πολύ κόπο και προσήλωση και πλέον το εστιατόριο που άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά το 1977 στην Άνω Γλυφάδα και έφτιαχνε γίδα βραστή πλέον σερβίρει και πιάτα που σαγηνεύουν ουρανίσκους,  φαντασία με γνώμονα την παράδοση. 

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το ΜΑΝΤΡΙ;

«Ο παππούς μου είχε εδώ μαντρί από το 1930 περίπου και το 1977 αποφασίσαμε να κάνουμε το μαγαζί.  Ήταν μια απόφαση γενναία για την εποχή.  Όσο για το όνομα θα σας πω ότι όλη αυτή η περιοχή ήταν γεμάτη  μαντριά και με αυτή τη λογική προέκυψε και το όνομα του εστιατορίου». 

 

mantri
Η θέα από το εστιατόριο ΜΑΝΤΡΙ είναι εντυπωσιακή 

Ο κόσμος τι τρώει συνήθως;

«Ο κόσμος έρχεται εδώ και απολαμβάνει κρέας. Όταν πρωτο- άνοιξε το μαγαζί το 1977 η σπεσιαλιτέ ήταν γίδα βραστή και αρνί στην σχάρα. Με τα χρόνια εξελίχθηκε και το μενού και το μαγαζί, έχουν γίνει πολλές αλλαγές.

Τώρα έχουμε πιο πειραγμένες παραδοσιακές συνταγές. Πχ Κοκκινιστή προβατίνα με πουρέ μελιτζάνας, αρνάκι κλέφτικο με ελληνικά τυριά όπως κεφαλοφραβιέρα αμφιλοχίας ποπ κα άλλα πικάντικα τυριά».

 

Το μενού εσύ το φτιάχνεις; 

Εγώ το φτιάχνω το μενού. Επιμελούμαι όλα τα πιάτα και τις γεύσεις. Τα πάντα έχουν μια λογική και μια προσωπικότητα.  

 

mantri
Ο Θανάσης Καραΐνδρος μέσα στο εστιατόριο

 

Είσαι εδώ από παιδί, αυτό ήθελες να κάνεις;

 

«Μια ζωή είμαι εδώ, από μικρό παιδί το είχα πάρει απόφαση ότι το ΜΑΝΤΡΙ θα ήταν ένας χώρος που θα έβαζα τις πινελιές μου με σκοπό να κάνω τον κόσμο που μας επισκέπτεται. Το έχω καταφέρει σε ένα σημείο, αλλά θα πάμε ακόμη πιο μακριά».

 

Γιατί να έρθει κάποιος στο ΜΑΝΤΡΙ;

 

 

«Μπορεί να ακουστεί κοινότυπο αλλά θεωρώ πως η υψηλή ποιότητα σε όλα τα επίπεδα, από την εξυπηρέτηση, τον χώρο και κυρίως την εξέλιξη της γεύσης σε παραδοσιακά πιάτα αποτελούν πόλο έλξης».

 

Βραβείο στην Βερόνα της Ιταλίας βραβεύτηκε ως το καλύτερο εστιατόριο της Ευρώπης…

 

«Στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας CEUCO, (Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques) στην Βερόνα της Ιταλίας  το ΜΑΝΤΡΙ  βραβεύθηκε ως το Καλύτερο Εστιατόριο της Ευρώπης στην κατηγορία European Restaurant 2021. Όταν οι προσπάθειες τόσων ανθρώπων και γενεών ανταμείβονται τότε έχουμε την δύναμη και την πεποίθηση να σταθούμε στο ύψος μας και να εξελιχθούμε και να φθάσουμε ακόμη πιο ψηλά».

 

μαντρι
Στιγμιότυπο κατά την βράβευση του εστιατορίου ΜΑΝΤΡΙ ως το κορυφαίο στην Ευρώπη για το 2021

Που είναι 

Βαρδουσίων 29, Άνω Γλυφάδα
Τηλ:21 0962 3071

 

Τι να δοκιμάσετε

mantri
Κοκκινιστή προβατίνα με πουρέ μελιτζάνας

 

mantri
Σπαλομπριζόλα βοδινή

 

mantri
Κότσι με άρωμα δενδρολίβανου, σκόρδου και μελιού 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...