Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Που και τι θα τρώμε και θα πίνουμε τους επόμενους μήνες

Νέα εστιατόρια, νέες τάσεις, νέοι σεφ. Το φθινόπωρο κρύβει πολλές εκπλήξεις για τους Αθηναίους foodies.

Ευ ζην

Κίνηση παρατηρείται στην περιοχή της Κυψέλης, αφού το Dope της οδού Βύσσης προσφέρει τον εκλεκτό του καφέ, blends από Λατινική Αμερική και Αφρική, single origins από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και την Αιθιοπία στον πεζόδρομο της Φωκίωνος, στον αριθμό 49. Καθώς μετράει μόλις είκοσι τετραγωνικά, ο καφές του θα ψήνεται στα «κεντρικά» από τον πέμπτης γενιάς καφεκόπτη Αντώνη Τζαρουκιάν και θα υπάρχει μια επιλογή απ’ όσα ωραία ξεφουρνίζει καθημερινά το μικρό αρτοποιείο που διαθέτει το μαγαζί στο Μοναστηράκι (συνταγές του κορυφαίου Γάλλου αρτοποιού Καμέλ Σασί), από τις σαλάτες και τα σάντουιτς που έχει επιμεληθεί ο Δήμος Μπαλόπουλος.

 

Στην ίδια γειτονιά, στον ήσυχο πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, ένα από τα πιο αγαπημένα casual εστιατόρια της πόλης, οι Σεϋχέλλες του Μεταξουργείου, στήνουν ένα δεύτερο σπίτι. Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα, να δούμε και να γευτούμε το νέο εγχείρημα της ομάδας του. 

 

Στο νέο ξενοδοχείο της Ομόνοιας με την urban αισθητική, στο DAVE Red Athens στη Βερανζέρου, η ομάδα του six d.o.g.s ετοιμάζει κάτι που απευθύνεται και σ’ εμάς που κατοικούμε μόνιμα στην πόλη. Δίπλα στο λόμπι θα αναλάβουν να τρέξουν ένα καφέ κι ένα μπεργκεράδικο που θα σερβίρει μόνο ένα μπέργκερ, «αλλά ΤΟ burger», όπως λένε. Σε συνταγή του Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem, αυτό το μπέργκερ θα προσφέρεται μονό, διπλό ή τριπλό, ενώ, όσο περισσότερα μπιφτέκια επιλέγουμε, θα τρώμε και διαφορετικές κοπές κρέατος, κλεισμένες στο ίδιο ψωμί. Μία μερίδα πατάτες, μία σαλάτα, αυτά περιμένουμε, όπως και το ότι η cult βιτρίνα μιας κάβας που βρίσκεται εκεί θα ανακηρυχθεί στο νέο instagram opportunity του κέντρου.

burger

 

Πίσω από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στην Ευρυδάμαντος, στον δρόμο του Νέου Κόσμου που ανέδειξε σε προορισμό το Naif με τον all-day χαρακτήρα, φτιάχνεται κάτι νέο, πάλι από τον Πέτρο Ζήσου. Θα το στήσει σε after office λογική, δηλαδή θα το λειτουργεί από τις πέντε το απόγευμα μέχρι τη μία το βράδυ, θα σερβίρει μετρημένα πράγματα και καλά, όπως και στο πρώτο του μαγαζί στην περιοχή: φτιάχνει μια σύντομη, σοβαρή λίστα με κρασιά, αλλά δεν θα είναι wine bar, θα έχει τρία spritz, αλλά δεν θα είναι spitzeria, ένα cocktail μενού μόνο με κλασικές συνταγές, αλλά ούτε cocktail bar θα είναι, ενώ για τσίμπημα θα βγάζει premium αλλαντικά και τυριά. Δεν το έχει βαφτίσει ακόμα.

 

Στον δρόμο των υφασματάδικων στο εμπορικό τρίγωνο, το Senios αλλάζει. Με συνέταιρο και σεφ των Αθηναγόρα Κωστάκο, ο Λέλος Γεωργόπουλος και η ομάδα του Κuko’s The Bar ανοίγουν μια taqueria στην Καλαμιώτου. Το μενού θα είναι μικρό και επικεντρωμένο στα tacos, ενώ για ποτό θα υπάρχει ποικιλία σε ετικέτες τεκίλα και μεσκάλ. Θα καθόμαστε μόνο σε stools, η ατμόσφαιρα θα φέρνει περισσότερο σε μπαρ παρά σε εστιατόριο.

 

Λίγο πιο πάνω, στο Σύνταγμα και στην οδό Βουλής, μεσοτοιχία με το Nolan θα ανοίξει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα το Sweet Nolan, δηλαδή η γλυκιά εκδοχή της φιλοσοφίας και της δουλειάς που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα το δημοφιλές εστιατόριο. «Θα είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του», λέει η ομάδα του Nolanverse, «κάνουμε σενάρια με το μυαλό μας και αναμένουμε».

 

Όσο για το καινούργιο third wave αρτοποιείο της Αθήνας, το όνομά του θα είναι «The Black Salami» και θα ζυμώνει προζυμένια ψωμιά, θα ετοιμάζει πρωινά και σκοπεύει να αφιερωθεί σε διάφορες ζύμες στη γωνία που σχηματίζουν η Μεθώνης και η Ζωοδόχου Πηγής.

tasos mantis

 

Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα openings της σεζόν θα γίνει στο Παγκράτι. Το εστιατόριο θα λέγεται Soil, θα βρίσκεται κοντά στο Καλλιμάρμαρο και ανήκει σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες σεφ. Μέσω του νέου και πιο προσωπικού του εγχειρήματος, ο Τάσος Μαντής θέλει να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κήπο με τα λαχανικά και τα βότανα που συντηρεί στο Αλεποχώρι, ενώ θα δημιουργήσει κι έναν μικρό κήπο μέσα στο ίδιο το εστιατόριο. Συνεργάτης του είναι ο Άλεξ Μουρίδης, που έχει αναλάβει ρόλο F&B Manager. 

 

Στου Ψυρρή, σε ένα εστιατόριο διαμπερές και τοποθετημένο ανάμεσα στις οδούς Μελανθίου και Καλαμίδα, το ΛΙΝΟΥ ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ & ΣΙΑ είναι μία από τις αφίξεις που θα συζητηθούν για πολλούς λόγους. Το μενού του θα είναι σφιχτό, με λίγα πιάτα που θα εναλλάσσονται διαρκώς, η κουζίνα του θα δουλεύει αποκλειστικά με βιολογικά και εγχώρια προϊόντα, αλλά χωρίς τους περιορισμούς και την ταμπέλα «ελληνική δημιουργική». Η Μυρσίνη Λινού και ο Γιώργος Σουμπάσης ψάχνονται για το πώς θα φέρουν προϊόντα παραγωγών που δεν έχουν φτάσει στην Αθήνα. Θα αλλάζουν τα κρασιά στη λογική του φαγητού, θα είναι μόνο βιολογικά και βιοδυναμικά, κυρίως ελληνικά, χωρίς να αποκλείουν την εισαγωγή μικρών οινοποιών από το εξωτερικό. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει σημείο πώλησης εκκλησιαστικών κεριών και custom βάσεων από αλουμίνιο, ενώ στον πάνω όροφο σχεδιάζουν να φιλοξενήσουν μελλοντικά τη δική τους δισκογραφική και εκδοτική εταιρεία.

morning bar

 

Στην οδό Οδυσσέα Ανδρούτσου, στο Κουκάκι, ο Γιώργος Σουμπάσης έχει κάτι ακόμα στα σκαριά. Μαζί με τη Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar θα στήσουν ένα μπαρ στην αντικρινή γωνία από τον πρωινό τους χώρο. Στο ΠΛΑΙ τα πράγματα θα είναι απλά, αλλά καθόλου απλοϊκά. Σκοπεύουν να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του bar food με ένα σύντομο, εποχικό και βιολογικό μενού, δεν θα σερβίρουν κοκτέιλ παρά μόνο straight ποτά. Τις καθημερινές θα ανοίγουν από τις πέντε το απόγευμα, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο θα ξεκινούν νωρίτερα με καφέ, τσάι και ένα-δύο πράγματα για φαγητό μέχρι να φτάσει η ώρα που το μαγαζί θα μετατρέπεται ξανά σε μπαρ.

 

«Από τότε που ανοίξαμε το Alio παίρνουμε πολύ καλό feedback για την πίτσα μας, σχόλια από πιτσιρικάδες μέχρι βραβευμένους συναδέλφους», λέει ο Άκης Βαρθαλάμης που μαζί με τον Γιάννη Λουκάκο αποφάσισαν να στήσουν στο Πάτημα Χαλανδρίου ένα μαγαζί με το ίδιο όνομα, urban αισθητική, διαλεχτή πρώτη ύλη και πίτσα-υβρίδιο μεταξύ της ναπολιτάνικης και της νεοϋορκέζικης, σε neo-neapolitan στυλ δηλαδή. Η εξυπηρέτηση θα είναι self service, θα μπορούμε να συνοδεύσουμε την πίτσα μας με draft μπίρα ή ένα εύκολο κοκτέιλ και θα τρώμε σε πάγκους του πικνίκ στο μαγαζί που θέλει να αλλάξει την έννοια της συνοικιακής πιτσαρίας. Θα βρίσκουμε πίτσες που σερβίρονται και έχουν ήδη αγαπηθεί από το εστιατόριο, κάποια κλασικά πιάτα ζυμαρικών και λίγες, περιποιημένες σαλάτες.

pizza

Στη Στοά Σπυρομήλιου θα γίνει το επόμενο εστιατορικό βήμα από το Δειπνοσοφιστήριον, που θα είναι το Senta με τη fusion ιαπωνική κουζίνα από τον σεφ Νίκο Πολιτάκο. Στην αρχή της οδού Κολοκοτρώνη και στο ομώνυμο ξενοδοχείο μεταφέρεται το εστιατόριο Milos, που πριν λειτουργούσε εντός του Hilton. Στην ανανεωμένη Εθνική Πινακοθήκη και στο all-day εστιατόριό της Παρθένης, που αναμένεται να ανοίξει εντός αυτού του μήνα, το μενού θα είναι διά χειρός Έκτορα Μποτρίνι. Οι ιδέες του θα σερβίρονται σε έναν χώρο 208 τετραγωνικών μέτρων, στον τρίτο όροφο του δεύτερου κτιρίου της Πινακοθήκης, και έχει προνομιακή θέα στην πόλη.

ektoras

 

Από τον περασμένο Ιούλιο, πίσω από το νέο και πολύ καλό cocktail bar της πόλης φτιάχνεται ένα άλλο, με εντελώς διαφορετικό στυλ. Στα παρασκήνια του the Βar in front of the bar της Πετράκη θα συναντάμε σύντομα μια βαριά μπάρα με elegant τροπικά στοιχεία και λεπτομέρειες. «Θέλουμε να προσφέρουμε άψογα τα διαχρονικά και απλά ποτά, από το τζιν τόνικ μέχρι το dry martini, θα δώσουμε σημασία και έμφαση σε θερμοκρασίες, εξεζητημένες τεχνικές και στην καλή εκτέλεση», όπως εξηγεί η ομάδα του, ο Αλέξανδρος Τσελεπής, ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος και ο Συμεών Παπανικολάου. Για την αισθητική του, που ουδεμία σχέση θα έχει με το street bar που λειτουργούν τώρα, λένε πως έχουν επηρεαστεί από πίνακες του Ανρί Ρουσό, και θα το δούμε. Θα προσφέρουν προσεγμένο bar food, επιμελημένο από τον Άκη Βαρθαλάμη του Αlio, γλυκά από το Σουit by Babis Zidilis, υπόσχονται ότι περνώντας από μια μικρή πόρτα στην καρδιά του κέντρου θα αλλάζουμε διάσταση.

bar

 

«Σχεδιάσαμε έναν προορισμό που ξεχωρίζει σε μια περιοχή που θεωρείται και είναι τουριστική. Στην κουζίνα παντρεύουμε το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και το Περού με fine τεχνικές και εκλεπτυσμένες πρώτες ύλες που αξιοποιούνται σε street food πιάτα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια αντίθεση μεταξύ του τρόπου σερβιρίσματος και του φαγητού που τελικά τρως, θέλαμε να αναρωτιέσαι πόση δουλειά έχει από πίσω αυτό το φαγητό που μπορείς να απολαύσεις είτε εδώ είτε να το πάρεις στο χέρι και να κάνεις μια βόλτα. Δύσκολα θα βρεις σε μια καντίνα, πάπια, στρείδια, συκώτι, πέστροφα να τη φας στο χέρι και μύδια-πράσινο κάρι, πιάτα με εντάσεις ‒ άλλα αρκετά όξινα, άλλα πολύ καυτερά. Έχουμε ετοιμάσει ένα μενού πολύχρωμο σε παρουσίαση και πολυδιάστατο σε προσέγγιση, που συνδυάζεται ιδανικά με κοκτέιλ». Αυτό είναι το Diego με τα λόγια της σεφ του Ελένης Σαράντη, το ολοκαίνουριο μαγαζί με τα πολλά πρόσωπα που φαίνεται ότι θα ξανακάνει τους Αθηναίους όχι μόνο να περάσουν αλλά και ξαναδώσουν ραντεβού στην Αδριανού. Θα το συναντήσετε στον αριθμό 1.

diego

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Rarita: Μια αξέχαστη εμπειρία γεύσης στην Κηφισιά

Ας είμαστε ειλικρινείς το να βιώσει κανείς μια γευστική εμπειρία που θα του μείνει αξέχαστη, δεν είναι κάτι εύκολο. Πολλοί από εμάς απογοητευτήκαμε αναζητώντας έναν προορισμό, ένα ...

Φόρτωση άρθρων...