Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Έρευνα: Οι γάτες και οι σκύλοι θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο αλλεργίας στα παιδιά

Ευ ζην

Η έκθεση σε γάτες και σκύλους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στην πρώιμη βρεφική ηλικία οδηγεί σε λιγότερες περιπτώσεις τροφικών αλλεργιών καθώς το παιδί μεγαλώνει, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Περισσότερα από 65.000 παιδιά εξετάστηκαν και το 22% που εκτέθηκαν σε κατοικίδια είχαν λιγότερες τροφικές αλλεργίες από εκείνα που δεν είχαν δοκιμαστεί, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό PLOS One. Η έρευνα έγινε στην Ιαπωνία.

Τα παιδιά που εκτέθηκαν σε γάτες εσωτερικού χώρου ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αλλεργίες στη σόγια, το σιτάρι και τα αυγά. Όταν εκτέθηκαν σε σκύλους, τα παιδιά ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς, αυγά και γάλα. Παραδόξως, τα παιδιά που εκτέθηκαν σε χάμστερ είχαν 0,9% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς.

«Οι μελέτες που θέτουν τέτοιου είδους ερωτήσεις είναι πραγματικά σημαντικές επειδή έχουν μεγάλη σχέση με την πραγματική ζωή και αυτή περιελάμβανε πολλά παιδιά», δήλωσε ο Joyce Yu, MD, παιδοαλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο New York-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center. Ο Yu δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

Περίπου το 25% των αμερικανικών νοικοκυριών (περίπου 32 εκατομμύρια) έχουν γάτα ενώ σε 48 εκατομμύρια νοικοκυριά Αμερικανών βρίσκονται σκύλοι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για την ιδιοκτησία κατοικίδιων στις ΗΠΑ.

Ρωτήθηκαν αλλεργιολόγοι και ανοσολόγοι γιατί η ύπαρξη κατοικίδιων ζώων οδηγεί σε λιγότερες τροφικές αλλεργίες.

Τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να αποδοθούν στην «Υπόθεση Υγιεινής», η οποία χρονολογείται από το 1989, σύμφωνα με τον Jonathan Tam, MD, ιατρικό διευθυντή του Κέντρου Αλλεργιών Οικογένειας Gores στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Λος Άντζελες.

«Οι αλλεργιολόγοι ενδιαφέρθηκαν για την πιθανότητα επίδρασης του περιβάλλοντος στον κίνδυνο για αλλεργική νόσο», ανέφερε ο Tam. «Στο παρελθόν, ο κίνδυνος αλλεργιών, όπως ο αλλεργικός πυρετός, έχει αποδειχθεί χαμηλότερος ανάλογα με τον αριθμό των αδελφών και από την έκθεση σε γεωργικό περιβάλλον – έτσι γεννήθηκε η «υπόθεση υγιεινής».

Η έρευνα στην Ιαπωνία συμβαδίζει με αυτήν την ιδέα, καθώς το να είσαι κοντά σε κατοικίδια σε εσωτερικούς χώρους σε ενδομήτρια ή πρώιμη βρεφική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες περιπτώσεις αλλεργιών καθώς μεγαλώνει ένα παιδί, δήλωσε ο Sebastian Lighvani, MD, αλλεργιολόγος στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη.

«Η έκθεση σε κατοικίδια ζώα στη μήτρα ή κατά τη διάρκεια της πρώιμης βρεφικής ηλικίας μεταβάλλει το μικροβίωμα των βρεφών και της μητέρας με θετικό τρόπο, κάτι που στη συνέχεια προάγει την ανοσολογική ανοχή στα αλλεργιογόνα παρά την ανάπτυξη ευαισθητοποίησης των τροφικών αλλεργιών», είπε ο Lighvani.

Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν σε μια φάρμα ή γενικότερα στην ύπαιθρο είχαν λιγότερες περιπτώσεις αλλεργίας από εκείνα στις αστικές περιοχές. Ως εκ τούτου, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα «υγιεινό» περιβάλλον με λιγότερη έκθεση σε κατοικίδια μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αλλεργίες κατά την ενηλικίωση, είπε ο Juris A. Grasis, PhD, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια, Merced.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...