Σοβαρή απειλή για την καρδιαγγειακή υγεία είναι η υψηλή χοληστερόλη. Όταν τα επίπεδά της ξεπερνούν τα φυσιολογικά όρια, αυξάνεται ο κίνδυνος για φραγμένες αρτηρίες, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε τη διατροφή σας, αποφεύγοντας τρόφιμα που συμβάλλουν στην αύξηση της “κακής” χοληστερόλης (LDL).

Ειδικοί του Harvard Health έχουν εντοπίσει τους βασικούς ένοχους για την αύξηση της LDL («κακής») χοληστερόλης. «Πρόκειται για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που πρέπει να σας ανησυχούν, γιατί μπορούν να ανεβάσουν τη χοληστερόλη σας και να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους».

Τα τρόφιμα με υψηλά ποσοστά κορεσμένων λιπαρών είναι οι κύριοι υπαίτιοι για την αύξηση της LDL χοληστερόλης. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται προϊόντα όπως: κόκκινο κρέας, βούτυρο και γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, τηγανητά, αρτοσκευάσματα και γλυκά.

Σύμφωνα με ειδικούς υγείας, το μπέικον και τα λουκάνικα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τη χοληστερίνη, καθώς περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη σε υψηλά επίπεδα. Αυτά τα τρόφιμα συνδέονται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εμφράγματος του μυοκαρδίου, καθώς είναι πλούσια σε: κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη, νάτριο (αλάτι).

Ακόμα και όταν προέρχονται από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, οι δύο αυτές τροφές παραμένουν επιβαρυντικές, παρότι είναι πιο «ελαφριές» από τις κλασικές εκδοχές, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Τροφές που πρέπει να περιορίσετε εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη

Σύμφωνα με ειδικούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), εκτός από τα αλλαντικά και το κόκκινο κρέας, άλλες τροφές που είναι επιβαρυντικές για τη χοληστερίνη περιλαμβάνουν:

  • Τηγανητά (π.χ. φτερούγες κοτόπουλου, τηγανητά τυριά, onion rings)
  • Γλυκά και αρτοσκευάσματα (κέικ, μπισκότα, σφολιάτες)
  • Προϊόντα με φοινικέλαιο ή λάδι καρύδας
  • Σκληρά τυριά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, λίπη