Τρίτη
09 Δεκεμβρίου 2025

Ποιος τύπος ψωμιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης και στην απώλεια βάρους

Ευ ζην

Ένας συγκεκριμένος τύπος ψωμιού αναδεικνύεται ως η ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν να χάσουν κιλά και παράλληλα να ρίξουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Έρευνες από την Ισπανία, όπου η μέση κατανάλωση ψωμιού φτάνει τα 27,35 κιλά ετησίως, αναδεικνύουν τα οφέλη του ψωμιού σίκαλης.

Το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής (Spanish Nutrition Foundation) αναφέρει: «Το ψωμί σίκαλης ξεχωρίζει για τη χαμηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά (μόλις 3,3 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια), καθιστώντας το ωφέλιμο για όσους θέλουν να χάσουν βάρος ή να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον, οι φυτικές του ίνες συμβάλλουν στον κορεσμό και βελτιώνουν την πέψη».

Ακόμα, η σίκαλη βοηθά στην αποβολή της «κακής» χοληστερόλης LDL διατηρώντας καθαρές τις αρτηρίες και συμβάλλοντας στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Το ψωμί σίκαλης είναι επίσης πλούσιο σε φώσφορο (για γερά οστά και δόντια), σε μέταλλα όπως σίδηρος, ασβέστιο, σελήνιο και νάτριο, καθώς και σε υγιή λιπαρά οξέα. Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν τον μεταβολισμό, κάτι που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες.

Ψωμί σίκαλης και υγεία του εντέρου

Το Ισπανικό Ίδρυμα Πεπτικού Συστήματος υπογράμμισε ότι το προζύμι σίκαλης επιτρέπει στα μικρόβια του εντέρου να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προσφέροντας παράλληλα πολλαπλά οφέλη. Η κατανάλωση ψωμιού σίκαλης έχει ως αποτέλεσμα μια πιο αργή πτώση των επιπέδων σακχάρου, γεγονός που είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τη συνολική υγεία μας.

Οι ειδικοί της υγείας αναγνωρίζουν το ψωμί σίκαλης ως βασική καθημερινή τροφή για όσους επιθυμούν απώλεια βάρους, αλλά συνιστούν μέτρια κατανάλωση. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας αποκάλυψε ότι τόσο το γαλακτικό οξύ όσο και τα βακτήρια του εντέρου παίζουν κομβικό ρόλο στα οφέλη για την υγεία από την ολικής αλέσεως σίκαλη.

Η σίκαλη χρησιμοποιείται στο ψήσιμο υγιεινών αρτοσκευασμάτων, τα οποία υπερτερούν των συμβατικών λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Το προζύμι σίκαλης, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του ψωμιού, είναι πλούσιο σε βακτήρια γαλακτικού οξέος. Αυτά τα βακτήρια όχι μόνο ζυμώνουν τη ζύμη, αλλά και τροποποιούν τις βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται στη σίκαλη.

Ο μεταβολισμός και η ινσουλίνη

Τα βακτήρια στο προζύμι παράγουν αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας και μικρά πεπτίδια που περιέχουν αμινοξέα, ουσίες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό της ινσουλίνης και άλλες λειτουργίες του οργανισμού.

Πολλές από τις ενώσεις της σίκαλης υφίστανται επεξεργασία από τα μικρόβια του εντέρου προτού απορροφηθούν. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Metabolomics, έδειξε ότι τα μικρόβια του εντέρου και τα μικρόβια του προζυμιού παράγουν εν μέρει πανομοιότυπες ενώσεις. Επιπλέον, τα μικρόβια του εντέρου παράγουν παράγωγα της τριμεθυλογλυκίνης (ή βεταΐνης), μιας ουσίας που περιέχεται στη σίκαλη.

Ο διατροφολόγος και καθηγητής Tim Spector συνιστά το ψωμί σίκαλης με προζύμι: «Μην ξεγελιέστε από τίτλους όπως “υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες”. Αναζητήστε ψωμί σίκαλης με προζύμι και όσο το δυνατόν περισσότερους σπόρους. Το ψωμί σίκαλης έχει αποδειχθεί ότι παράγει καλύτερες μεταβολικές αποκρίσεις και αποκρίσεις μικροβιώματος σε σύγκριση με το ψωμί ολικής άλεσης, ενώ προσφέρει μεγαλύτερο κορεσμό».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυτές είναι οι 10 τροφές που βοηθούν τη σταθεροποίηση του σακχάρου όλη μέρα

Ένα σταθερό σάκχαρο μέσα στη μέρα είναι αποτέλεσμα σωστών επιλογών που δίνουν στο σώμα αυτό που χρειάζεται για να λειτουργήσει χωρίς απότομες αυξομειώσεις. Η πρωτεΐνη, οι φυτικές ί...

Ενίσχυση του ΕΣΥ με 276 γιατρούς

Εγκρίθηκε η προκήρυξη για 276 θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., με την οποία ενισχύονται κρίσιμες ειδικότητες σε Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας. Η προκή...

Οι εγκέφαλοι με ΔΕΠΥ είναι πιο δημιουργικοί – Και οι επιστήμονες βρήκαν το γιατί

Μια νέα επιστημονική μελέτη ρίχνει φως σε έναν εκπληκτικό σύνδεσμο της ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) και της δημιουργικότητας. Σύμφωνα με τους ερ...

Φόρτωση άρθρων...