Παρασκευή
05 Δεκεμβρίου 2025

Έρευνα: Πώς τα γλυκά και τα λιπαρά τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη αλλάζουν τον εγκέφαλό μας και εάν τρώμε τακτικά έστω και μικρές ποσότητες από αυτά, ο εγκέφαλος μαθαίνει να τα καταναλώνει και στο μέλλον.

Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Έρευνα του Μεταβολισμού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Για να ελέγξουν αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές έδωσαν σε μια ομάδα εθελοντών μια μικρή πουτίγκα που περιείχε πολύ λίπος και ζάχαρη, καθημερινά για οκτώ εβδομάδες, επιπλέον της κανονικής τους διατροφής. Μια άλλη ομάδα έλαβε μια πουτίγκα που περιείχε τον ίδιο αριθμό θερμίδων, αλλά λιγότερο λίπος. Η εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών μετρήθηκε πριν και κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων.

Η απόκριση του εγκεφάλου σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη αυξήθηκε σημαντικά στην ομάδα που έτρωγε την πουτίγκα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά έπειτα από οκτώ εβδομάδες. Αυτό ενεργοποίησε ιδιαίτερα το ντοπαμινεργικό σύστημα, δηλαδή την περιοχή στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνη για τα κίνητρα και την ανταμοιβή. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η προτίμηση στα ζαχαρούχα τρόφιμα θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της μελέτης. 

«Νέες συνδέσεις δημιουργούνται στον εγκέφαλο και δεν διαλύονται τόσο γρήγορα. Εξάλλου, το όλο νόημα της μάθησης είναι ότι εφόσον μάθεις κάτι, δεν το ξεχνάς τόσο εύκολα», αναφέρει ο Μαρκ Τιτγκεμέγιερ από το ίδιο Ινστιτούτο, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο υπέρηχος που μπορεί να εντοπίσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής

Νέα έρευνα αναφέρει ότι ένας απλός υπέρηχος στα αιμοφόρα αγγεία του λαιμού μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για τον εντοπισμό ανδρών με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κ...

Οι εγκέφαλοι με ΔΕΠΥ είναι πιο δημιουργικοί – Και οι επιστήμονες βρήκαν το γιατί

Μια νέα επιστημονική μελέτη ρίχνει φως σε έναν εκπληκτικό σύνδεσμο της ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) και της δημιουργικότητας. Σύμφωνα με τους ερ...

Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές για το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Άνθρωποι με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα θα μπορούν σύντομα να λάβουν το πρώτο πειραματικό εμβόλιο που στοχεύει στην πρόληψη της νόσου. Η παγκόσμια αυτή πρωτιά θα ...

Φόρτωση άρθρων...