Η στοά πάνω από την Πανεπιστημίου που ακόμη και οι βασιλείς γεύονται γεύσεις της θάλασσας

 

Τι να παραγγείλετε, τι να ζητήσετε και να απολαύσετε

Μια σταγόνα γαστρονομικής ιστορίας στην Αθηνά κοντά στην ομόνοια, συγκεκριμένα στη Θεμιστοκλέους κάτω από την ακαδημίας. 

Εκεί στην στοά το ουζερί Ανδρέας δεσπόζει, με μυρωδιές και καλούδια μιας εποχής πιο... Νόστιμης!

Αρχή της νέας στήλης και ποδαρικό με μυρωδιές θαλασσινές και τσούγκρισμα σε ποτήρια με αρωματικά ούζα με τον Χαράλαμπο Κουγκούλιο.

Ο ίδιος μιλάει στο lykavitos.gr για την ιστορία του μαγαζιού του, για τις λιχουδιές με τις προσιτές τιμές...

Αν επισκεφθείτε το κέντρο και τελειώσετε με τις δουλειές σας αξίζει ένα πέρασμα από εδώ. Θα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε παστουρμά θαλάσσης, μύδια αχνιστά, γαρίδες σαγανάκι και χταποδοκεφτέδες και όλα αυτά να τα συνοδεύσετε με ούζο χύμα…

Στην γειτονιά -όπως λέει- είναι ο μόνος που ψήνει στα κάρβουνα

 

Από το 1960 έως σήμερα μιλάμε όχι μία αλλά για δύο ζωές…

«Δύο ζωές, από τον πατέρα μου. Το 1958 ήρθε εδώ ως υπάλληλος και έγινε συνέταιρος, στην συνέχεια αγόρασε την επιχείρηση και ξεκίνησε το ουζερί ο «Ανδρέας» το 1960.

Είναι το πιο παλιό ουζερί, έχω άδεια λειτουργίας από τα 1961».

 

Γιατί να έρθει κάποιος στη στοά της Θεμιστοκλέους για να δοκιμάσει την κουζίνα σου;

«Πρώτον είναι μια στοά που μπορείς να κάτσεις ήρεμα, είναι σαν αυλή. Κανείς δεν φοβάται το παραμικρό, έχει μια ιδιωτικότητα ο χώρος. 

Έχουμε μεζέδες μυτιληνιούς. Ο πατέρας μου έμαθε στους Αθηναίους το ούζο, το οποίο το έφερνε σε κοφίνια. 

Εδώ είναι ένα στέκι δικαστικών, επιμελητών, δικηγόρων, εισαγγελέων. Δεν υπάρχει δικηγόρος που να είναι πάνω από 40 και να μην έχει γευματίσει εδώ».

 

Στο μαγαζί σου έχουν γευματίσει μεγάλες προσωπικότητες;

«Μέχρι και βασιλείς έχουν γευματίσει. Ο Καραμανλής, η Βάσω Παπανδρέου, ο Γιάνναρος, επιχειρηματίες, άνθρωποι που εκπροσωπούν θεσμούς αλλά και ο απλός κόσμος. 

Μάλιστα έρχονται ακόμη οι φοιτητές από το 80 ή το 90 εδώ, σήμερα που είναι φθασμένοι και τρανοί και μου λένε ότι ο πατέρας σου μας έμαθε το ούζο. 

Ο πατέρας μου έκανε και το άλλο. Οι φοιτητές τότε δεν μπορούσαν να αγοράσουν χταπόδι, αλλά τους μύριζε και έμπαιναν μέσα, τους ρωτούσε τι θέλετε να φάτε; Εκείνοι αποκρινόντουσαν χταπόδι αλλά δεν μας φτάνουν τα χρήματα. Και τότε τους έλεγε, αφήστε ό,τι θέλετε αλλά όταν τελειώσετε τη σχολή και πάρετε το πτυχίο ξέρετε που θα έρχεστε να τρώτε. Ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του».

Χόρτα και φάβα, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και σίγουρα πλούσιες μερίδες

 

Ποιες είναι οι σπεσιαλιτέ, που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος;

«Γαρίδες σαγανάκι, παστουρμάς θαλάσσης. Τι είναι ο παστουρμάς θαλάσσης;  Πρόκειται για μπακαλιάρο φιλεταρισμένο καπνιστός που έχει τα καρυκεύματα του παστουρμά. Επίσης πρέπει να δοκιμάσει κάποιος από εδώ μύδια αχνιστά, κουτσομούρα στο τηγάνι, καλαμάρι φρέσκο στα κάρβουνα, χταπόδι φρέσκο στα κάρβουνα. Να τονίσω ότι στην περιοχή στο είδος μου είμαι ο μοναδικός που δουλεύω κάρβουνο. Επίσης μπορεί να δοκιμάσει κάποιο χταποδοκεφτέδες. Ο πρώτος στο κέντρο της Αθήνας που εισήγαγε τους χταποδοκεφτέδες ήταν ο πατέρας μου, καινοτομία για την εποχή. 

Παλιές εφημερίδες που γράφουν για το μικρό γαστρονομικό θαύμα της στοάς Θεμιστοκλέους

 

Ο «Αντρέας» έχει χαρακτήρα…

«Δίνουμε εξετάσεις κάθε μέρα εδώ και 60 χρόνια, έχουμε κρατήσει πολύ παραδοσιακούς τόνους». 

 

Τι ώρες εξυπηρετείς το κοινό;

«Από τις 12 το πρωί έως τις 12 το βράδυ και επίσης να πω πως έχουμε συνεργασία και με τρεις πλατφόρμες παραγγελιών. Δηλαδή κάποιος που Πετράλωνα ή Πατήσια μπορεί να παραγγείλει από εμάς».