Από το 1989 έχει κάνει το μικρό του μαγαζί να είναι ορόσημο όχι μόνο στη δυτική αττική αλλά σε ολόκληρη την Αθήνα. Ο λόγος η μυστική συνταγή του στην σάλτσα, από εκεί έχει προκύψει και το όνομα του… «Ο Σάλτσας».

Ο Lykavitos.gr βρέθηκε στο μαγαζί του Γιάννη και της Όρσιας  Τσολακίδη στον παλιό Ταξιάρχη σε μια από τις πιο ήσυχες γειτονιές της πόλης. 

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

 

Το μαγαζί είναι πλέον vintage και το μυστικό του είναι η ταυτότητα του. Ναι μεν η «σάλτσα» το προσδιόρισε γευστικά, αλλά κράτησε ανέπαφο το σουβλάκι όπως το γευόμασταν στην δεκαετία του 80 αλλά και του 90. 

Δεν κάνει διανομές, δεν έχει γύρο, δεν έχει καν κατάλογο με διάφορα πιάτα.

Φτιάχνει Μόνο καλαμάκια ή μπιφτέκια στα κάρβουνα, έχει ωραίες πίτες  φρέσκες ελληνικές ντομάτες και κρεμμύδια, τζατζίκι και φυσικά πατάτες. Η σάλτσα γίνεται εκεί επί τόπου. Ο κ. Γιάννης βάζει στην κατσαρόλα τα υλικά παίρνει την ξύλινη κουτάλα και φτιάχνει την επίγευση που «απογειώνει» πιο απαιτητικό ουρανίσκο. 

Ο κόσμος κάνει ουρά για να πάρει στο χέρι ή σε πακέτο το σουβλάκι της αρεσκείας του, φυσικά με την σάλτσα που κάνει την διαφορά. 

Πίτα καλαμάκι και φρέσκια ντομάτα

 

Ένα κεφάλαιο για την γαστρονομική ιστορία του Περιστερίου, αλλά και για την Αθήνα γενικότερα καθώς το σουβλάκι αυτό είναι από τα τελευταία που φτιάχνεται και προσφέρεται με αγάπη.  

Όπως λέει η κα. Όρσια  στον Lykavitos.gr «οι πελάτες μας είναι παιδιά μας και εγγόνια μας. Κάποια απ’ αυτά γεύτηκαν για πρώτη φορά εδώ σουβλάκι και μεγαλώσανε μαζί μας και εμείς μαζί τους και τους έχουμε σαν παιδιά μας. Τώρα τα παιδιά αυτά έκαναν τα δικά τους και έφαγαν με την σειρά τους το πρώτο τους σουβλάκι από εδώ, αυτό μας δίνει ώθηση και ενέργεια να συνεχίσουμε αυτό που με τόση αγάπη κάνουμε».

Στην συνέχεια τον λόγο τον παίρνει ο κ. Γιάννης και εξηγεί πως προέκυψε το όνομα «Ο Σάλτσας».

Από λαϊκή ετυμηγορία προήλθε το όνομα «Ο Σάλτσας», έλεγε ο κόσμος που θα πάμε για σουβλάκι και λέγανε στου «Σάλτσα» και έτσι καθιερώθηκε το όνομα, το κρατήσαμε γιατί μας χαρακτηρίζει και είναι πολύ οικείο στον κόσμο. 

 

 

Το χαρακτηριστικό του μαγαζιού είναι η κόκκινη σάλτσα...Ποιος την φτιάχνει;

«Εγώ την φτιάχνω με την ίδια συνταγή εδώ και χρόνια. Πριν από το 1989 που ήρθαμε εδώ. Την φτιάχνω από το πρώτο μου μαγαζί και για να σας πάω πίσω στο χρόνο τότε που έφτιαχνα την σάλτσα το σουβλάκια πουλιόταν 18 δρχ.».

 

Η σάλτσα «απογειώνει» την γεύση;

«Θαρρώ πως ναι, Στο σύνολο όλα μαζί δένουν καλά, πατάτα, τζατζίκι κρέας. Και το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό».

Φουλ γεμάτο με πατάτα, ντομάτα, κρεμμύδι αλλά κάτι λείπει

 

Έχεις μείνει πιστός στο παλιό μοντέλο του σουβλατζίδικου...

 “Μόνο σουβλάκι, μπιφτέκι πάτάτα  φτιάχνω εγώ. Δεν έβαλα γύρο. Ξέρει ο άλλος ότι θα έρθει και θα φάει ένα γευστικό, ποιοτικό και καθαρό σουβλάκι. Επιχειρηματικά δεν είναι και ό,τι καλύτερο, το μοντέλο που δουλεύω αυτό είναι παλιό, αλλά αυτό ξέρω και αυτό υπηρετώ εδώ και δεκαετίες. Εμένα μου βγαίνει αυτό, γιατί δεν έχω καν ντελίβερι». 

Την στιγμή που ρίχνει την σάλτσα στα σουβλάκια

 

Πελάτες έχεις μόνο από το Περιστέρι;

«Όχι, πραγματικά ο κόσμος έρχεται από παντού, από Σταμάτα, από Θρακομακεδόνες, από Κηφισιά, Μαρούσι, Γλυφάδα, Βάρκιζα. Από όλη την Αθήνα, είμαι ευγνώμον στον κόσμο που με τιμά από όπου και να μένει...»

 

Και ιδού το αποτέλεσμα

 

Οι πελάτες σου είναι «σταθεροί»;

«Υπάρχουν παιδιά που ερχόντουσαν από το 90 και σήμερα μπαίνουν στο μαγαζί με τα δικά τους παιδιά. Ξέρω ακριβώς πως τρώνε το σουβλάκι, άλλος με χωρίς κρεμύδι, άλλος με απ’ όλα. Έχουν μεγαλώσει τρώγοντας «Σάλτσα» και είναι η απόδειξη πως αυτό ομορφαίνει δεν παχαίνει».

Και τώρα τύλιγμα και έτοιμο για παράδοση

 

 

Πληροφορίες

Σοφοκλή Βενιζέλου 50 (κοντά στην εκκλησία του Παλιού Ταξιάρχη)

Τηλ: 21 0571 5349