Παρασκευή
19 Δεκεμβρίου 2025

Σταφίδα: Θαυματουργός για την υγεία ο «μαύρος χρυσός» της Κορινθίας

Ευ ζην

Είναι μία από τις υπερτροφές που παράγει η ελληνική γη και παρέχει πλειάδα θρεπτικών συστατικών.

Η κορινθιακή σταφίδα, ξακουστή και ως «μαύρος χρυσός», είναι προϊόν σταφιδοποίησης (μετατροπής δηλαδή, του σταφυλιού σε σταφίδα), πλούσια σε φυτικές ίνες, σάκχαρα και μικροθρεπτικά συστατικά με ιδιαίτερη αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέρος των φυτικών ινών της σταφίδας αφορά τις λεγόμενες φρουκτάνες, πρεβιοτικά με θετική επίδραση σε πολλούς δείκτες υγείας.

Πρόσφατη μελέτη επιστημόνων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, που διερεύνησε τη δράση ειδικού εκχυλίσματος της κορινθιακής σταφίδας σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το εκχύλισμα είχε σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και κυτταροπροστατευτικές επιδράσεις.

Η υψηλή περιεκτικότητα της κορινθιακής σταφίδας σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να απορροφήσει και να αξιοποιήσει (η επιστημονική τους ονομασία είναι βιοδιαθέσιμα), φαίνεται να αποτελεί τη βασική αιτία αυτών των θετικών επιδράσεων.

Άλλωστε η αντιοξειδωτική δράση της κορινθιακής σταφίδας έχει πιστοποιηθεί με αναλύσεις Ελλήνων επιστημόνων και στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σου λείπει πρωτεΐνη; Δες τα σημάδια

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη. Μάλιστα, δεν την συμπεριλαμβάνουν καν στο πρώτο γεύμα της ημέρας. «Για παράδειγμα, στην Ισπανία, τρώμε pan con tomate...

Γιατρός του Χάρβαρντ αποκαλύπτει εφτά τροφές που βοηθούν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους

Επτά φυσικές τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους, το οποίο συνδέεται με σοβαρές παθήσεις. Αυτές τις τροφές αποκαλύπτει ο Dr. Saurabh Sethi, διακεκριμένος γ...

Φόρτωση άρθρων...