Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Θωμόπουλος: Ο Βασιλιάς του Τσουρεκιού στα Βόρεια Προάστεια

Ακολουθεί μια μυστική παλιά συνταγή και το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό

 

Ο Δημήτρης Θωμόπουλος και το ζαχαροπλαστείο του στην Κηφισιά φημίζονται για τα πιο νόστιμα τσουρέκια της πόλης.

 

Ο Lykavitos.gr βρέθηκε την στιγμή που η ζύμη ήταν έτοιμη για επεξεργασία και ο Δημήτρης Θωμόπουλος την έπλαθε, λίγο πριν την φουρνίσει. 

 

tsourekia
Ο Δημήτρης Θωμόπουλος μέσα στο ζαχαροπλαστείο του κρατώντας νηστίσιμα γλυκά

 

 

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

«Μυστικά δεν υπάρχουν. Η συνταγή που χρησιμοποιώ για τα τσουρέκια που φτιάχνω είναι πολύ παλιά, κι αυτή σε συνδυασμό με τα καλύτερα και τα πιο αγνά υλικά που χρησιμοποιώ δίνουν ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα. Η διαδικασία είναι ζύμωμα, ξεκούραση, ξανά ζύμωμα, ξεκούραση επί τρεις . Μπορεί να είναι χρονοβόρα η διαδικασία αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό», λέει χαρακτηριστικά ο έμπειρος ζαχαροπλάστης στο Lykavitos.gr.

 

tsourekia
Ο Δημήτρης Θωμόπουλος εντός του καταστήματος

 

Η ιστορία και ο συμβολισμός του τσουρεκιού

Το τσουρέκι είναι κατά κάποιον τρόπο η εξέλιξη της παραδοσιακής μας Λαμπροκουλούρας ή αλλιώς του Λαμπρόψωμου. Η ονομασία «τσουρέκι» προέρχεται από την τουρκική λέξη «corek», που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ψωμί, για την παρασκευή του οποίου απαιτείται η χρήση μαγιάς. Και οι Αρμένιοι έχουν, πάντως, μία παρόμοια λέξη και συγκεκριμένα τη λέξη «churek», που αφορά ουσιαστικά σε ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι. Οι Έλληνες, λοιπόν, φαίνεται πως «υιοθέτησαν» τη λέξη «τσουρέκι» κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και στη συνέχεια, άρχισαν να ετοιμάζουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού.

Όσο για το τι αντιπροσωπεύει το τσουρέκι και γιατί το ετοιμάζουμε κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, φαίνεται πως συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού, με το αλεύρι που ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Και το ψωμί συμβολίζει σε πολλές παραδόσεις τη ζωή.

Το σχήμα του τσουρεκιού, βέβαια, ποικίλει, πολλές φορές ανάλογα με τον τόπο στον οποίο ετοιμάζεται, ενώ υπάρχουν ονομασίες για το τσουρέκι ή αλλιώς, τις κουλούρες της Λαμπρής, που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα, αλλά στο παρελθόν ήταν ακόμη πιο δημοφιλείς. Από τα «καλαθάκια» μέχρι τις «κουτσούνες» και τα «κουζουνάκια».

Στα βυζαντινά χρόνια, μάλιστα, υπήρχαν και οι «κολλυρίδες», που ήταν ψωμιά που ετοίμαζαν οι Χριστιανοί ειδικά για το Πάσχα σε διάφορα σχήματα και τα οποία είχαν στο κέντρο τους ένα κόκκινο αβγό, κάτι που παρατηρούμε μέχρι τις μέρες μας, άλλωστε.

 

 

tsourekia
Με τον Μάκη τον βοηθό του φτιάχνοντας τσουρέκια

 

tsourekia
Η μορφή των τσουρεκιών πριν μπουν στον φούρνο

 

tsourekia
Φυσικά φτιάχνονται  και κουλουράκια πασχαλινά

 

tsourekia
Μόλις έχουν βγει από το φούρνο τα κουλουράκια 

 

tsourekia

 

 

tsourekia
Ο Γιώργος φτιάχνει συνεχώς κουλούρια αλλά και άλλα νηστίσιμα γλυκά

 

tsourekia
Ζεστά, ζεστά μας τα παρουσιάζει ο Γιώργος τα κουλουράκια

 

tsourekia
Ζεστά-ζεστά πασχαλινά τσουρέκια μόλις βγήκαν από το φούρνο

 

tsourekia

 

 

tsourekia

 

 

Πληροφορίες

Παρ. Α/Δ ΠΑΘΕ, Κηφισιά 145 64
Τηλέφωνο: 21 0800 0302

εξυπηρετεί efood

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γονίδια και αυτοανοσία

Το κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι η βλάβη σε ιστούς και όργανα που προκύπτουν από λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, έναντι του ίδιου το...

Ο lykavitos.gr στο «χρυσό Βαρέλι» στην Χασιά

Από το πρωί οι σούβλες έχουν πάρει φωτιά. Ο lykavitos.gr βρέθηκε στο «χρυσό Βαρέλι» στην Χασια. Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου Ο Νίκος Χαχλας μας είπε πως από τις τρεις το πρ...

Φόρτωση άρθρων...