Ο χειμώνας έχει κάνει την εμφάνισή του για τα καλά και μαζί με αυτόν οι λοιμώξεις και τα κρυολογήματα, που πέρα από την πανδημία της COVID-19, τον συντροφεύουν εξασθενώντας τον οργανισμό.

Φροντίζοντας την υγεία μας προσέχουμε παράλληλα και τη διατροφή μας, προσθέτοντας ορισμένες υπερτροφές που όλοι διαθέτουμε στα ντουλάπια της κουζίνας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, ο θησαυρός της ελληνικής κουζίνας αν αξιοποιηθεί σωστά και συντροφεύσει τα πιάτα μας μπορεί να μας αποφέρει διατροφικά οφέλη που χρειαζόμαστε και σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά για έναν υγιέστερο οργανισμό. Ο λόγος αυτή τη φορά για τον τραχανά.

Ο τραχανάς, το μικροσκοπικό αυτό προϊόν σαν βότσαλο, ανήκει στην κατηγορία των ζυμαρικών και είναι από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά φαγητά.  Φτιάχνεται είτε με σιμιγδάλι είτε με αλεύρι σίτου, ή με πλιγούρι ή με σπασμένο σιτάρι. Το γάλα ή το γιαούρτι προστίθενται στο αλεύρι για να σχηματίσουν μία πιο γλυκιά ή πιο ξινή εκδοχή του.  Μαγειρεύεται ως σούπα ενώ ταυτόχρονα συνδυάζεται με κάθε λογής υλικό, δημιουργώντας ένα νόστιμο, θρεπτικό, υγιεινό και διαιτητικό πιάτο.

Τα οφέλη του 

Ο τραχανάς είναι ένα αρκετά θρεπτικό προϊόν, χαμηλών θερμίδων και λιπαρών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, μεταξύ άλλων. Είναι αρκετά θρεπτικό για τα παιδιά ιδίως επειδή η παρουσία του γάλακτος στην παρασκευή του αυξάνει σημαντικά την ποσότητα του ασβεστίου.

Έτσι είναι ιδανικός για τη διατροφή μας αφού:

  • Έχει θρεπτική αξία εφάμιλλη της ζωικής πρωτεϊνης, αφού παρασκευάζεται από γάλα ή γιαούρτι (υποπροϊόντα του κρέατος)
  • Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και καλή πηγή σιδήρου
  • Περιέχει διαιτητικές ίνες που βοηθούν στην υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος
  • Δεν περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • Περιέχει φώσφορο που προστατεύει από την οστεοπόρωση
  • Περιέχει φυλλικό οξύ που βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη σύνθεση του DNA.