Ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά έχουν την τιμητική τους σήμερα. Δεν λείπουν από κανένα τραπέζι. Το γεύμα που τιμούμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Πρόκειται για ένα διάλλειμα από την νηστεία της σαρακοστής (το επόμενο είναι την Κυριακή των Βαΐων).

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ο lykavitos.gr βρέθηκε στη λαχανογορά στου Ρέντη στο ιχθυοπωλείο του Γιώργου Ροκάκη. Ο ίδιος μιλά για τις πολύ καλές τιμές στα ψάρια και στο μπακαλιάρο σε συνδυασμό με την ποιότητα. «Οι τιμές εδώ ξεκινούν από 10€ έως 18€ το κιλό. Σίγουρα η ποιότητα είναι το ζητούμενο και εδώ θα τη βρείτε. Τα ψάρια είναι θρεπτικά και καλό θα ήταν ο κόσμος να τα εντάξει στην διατροφή του», λέει χαρακτηριστικά.  

Πότε έφθασε στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η άφιξή του -που εκτιμάται γύρω στον 15ο αιώνα- θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και πανηγυρική. Ενσωματώθηκε πλήρως στις τοπικές διατροφικές συνήθειες, όχι μόνο των τμημάτων εκείνων του στεριανού πληθυσμού που βλέπανε θάλασσα με το …κιάλι, αλλά και των νησιωτών.

Το «ψάρι του μπακάλη»

 Η χώρα στράφηκε στο λεγόμενο ψάρι του μπακάλη με μεγάλη αγάπη. Δεν περιόρισε την κατανάλωσή του στο ταπεινό καθημερινό τραπέζι, αλλά τον συνέδεσε με πολύ ξεχωριστές γιορτές της θρησκείας, όπως του Ευαγγελισμού και των Βαΐων. Ως γευστικότατη «λύση ανάγκης» για τις μεγάλες μερίδες πληθυσμού που δεν είχαν πρόσβαση στο φρέσκο ψάρι, ο παστός μπακαλιάρος καθιερώθηκε ως εθνικό/επετειακό φαγητό την ημέρα που η μεγάλη νηστεία επέτρεπε την κατανάλωση ψαριών. Με άλλα λόγια τα νοικοκυριά μαγείρευαν παστό μπακαλιάρο, γιατί αυτόν μπορούσαν ευκολότερα να βρουν, ανεξάρτητα από τον τόπο και τις συνθήκες που διαβιούσαν. Η παράδοση αυτή κρατιέται ως τις μέρες μας καθώς η νοστιμιά του τηγανητού μπακαλιάρου δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.