«Ο γιαουρτάς είναι στη γειτονιά σας, κατεβείτε να πάρετε γιαούρτια, κρέμες, ρυζόγαλα παραγωγής μας», ακούγεται από το μικρό βανάκι στις γειτονιές του Χαϊδαρίου, του Κολωνού και του Κερατσινίου.

 

Γιαούρτια από το 1958 παράγονται με τον ίδιο τρόπο

 

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ο κ. Κώστας Τσιαπάρας συνεχίζει το έργο του πατέρα του και μοιράζει γιαούρτια πόρτα-πόρτα. Μάλιστα αυτή την δουλειά θα την κληρονομήσουν και τα τρία του παιδιά. 

Τα γαλακτομικά προϊόντα που πουλάνε είναι παραγωγής τους. Παίρνουν το γάλα από τα αξημέρωτα από κτηνοτρόφους στο Περιστέρι, στις Αχαρνές και φτιάχνουν γιαούρτι παραγωγής τους το οποίο στην συνέχεια το βάζουν σε πλαστικά ή πήλινα κεσεδάκια και παίρνουν σβάρνα τις γειτονιές και το παραδίδουν αγνό στον κόσμο. 

«Είμαι  55 χρόνια μέσα στα γιαούρτια. Την έκανε τη δουλειά ο πατέρας μου από το 1958 και το 1995 την παραλάβαμε εγώ και η αδερφή μου», λέει χαρακτηριστικά στο lykavitos.gr ο κ.Κώστας Τσιαπάρας και συνεχίζει, «Συνεχίζουμε στους ίδιους ρυθμούς προμηθευόμαστε γάλα μόνο από παραγωγούς». 

Ο lykavitos.gr επισκέφθηκε το εργαστήριο του που βρίσκεται στο Χαϊδάρι σε ένα στενό στη Φαβιέρου και συγκεκριμένα στην οδό Ικάρων 67. Εκεί είναι η μέκα του γιαουρτιού. Το φτιάχνουν με τον ίδιο τρόπο όπως παλιά, σεβόμενοι την παράδοση.

Πραγματικά το γιαούρτι τους και τα άλλα προϊόντα τους, ταξιδεύουν τους ουρανίσκους δεκαετίες πίσω.

 

 

Η παρασκευή του γιαουρτιού βήμα-βήμα 

 

 

 

Με την πέτσα του το σωστό γιαούρτι

 

Παρεταγμένα τα γιαούρτια στη σειρά 

 

 

 

 

Και οι κρέμες είναι γευστικές 

 

Το  απαραίτητο τύλιγμα στο πήλινο

 

Γευστική παράδοση σε μια εικόνα

 

Οι πρώτες διανομές στις γειτονιές από τον παππού Τσιαπάρα

 

Κτηνοτρόφοι στην Αθήνα πριν από έξι δεκαετίες

 

 

Η βιτρίνα του εργαστηρίου

 

Το εργαστήριο στην Ικάρων στο Χαϊδάρι με το φορτηγάκι να περιμένει το επόμενο δρομολόγιο