Πέμπτη
21 Οκτωβρίου 2021

Θεόδωρος Πελαγίδης: «Δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στον τουρισμό και τη μεταποίηση»

Οικονομία

Στο συνέδριο του ekyklos, με θέμα: «Τουρισμός και Μεταποίηση. Ανταγωνιστικοί ή συμπληρωματικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας;», μίλησε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης.
 
Ο υποδιοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στον τουρισμό και τη μεταποίηση, όσον αφορά το μελλοντικό πρότυπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι δύο κλάδοι αλληλοϋποστηρίζονται και αλληλοσυνδέονται σε ενδιάμεσα αγαθά ιδίως μέσω των καταλυμάτων και της εστίασης. 

Ο τουρισμός δε χρησιμοποιεί συγκεκριμένα από τις συνολικές εγχώριες εισροές του περίπου το 22% αγαθά από τη μεταποίηση. Αυτό που επισημαίνεται είναι κυρίως είναι ένα έλλειμμα της μεταποίησης, το οποίο υπολογίζεται περίπου σε πρόσθετες 350.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό».

Επίσης, ο Θεόδωρος Πελαγίδης τόνισε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της μεταποίησης είναι η τόνωση της εγχώριας δαπάνης, γεγονός που θα βοηθήσει και στην πολυπόθητη μεγέθυνση της κλίμακας των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά και στην ένταξή τους στις διεθνείς αλυσίδες αξίας. Για να επιτευχθεί αυτή η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, χωρίς ιδίως δυσμενείς επιδράσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, είναι κρίσιμη η δυνατότητα της χώρας να καθιερώσει συνθήκες όπου εύποροι αλλοδαποί θα κάνουν την Ελλάδα χώρα ημιδιαμονής τους, και επομένως και δαπάνης τους».

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ ανέφερε σχετικώς ότι περίπου 80% των ευρωπαίων θέλουν να ζήσουν σε ένα διαφορετικό μέρος από αυτό που εργάζονται, ενώ περίπου το 1/3 των Γερμανών και των Γάλλων εργαζομένων θα δουλέψουν από απόσταση το 2022. Αυτό είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα όσον αφορά την προσέλκυση τους.

Ακόμα, πρόσθεσε «Η Ελλάδα άλλωστε χρειάζεται κόσμο ιδίως στις ολιγοπληθυσμιακές περιφέρειες εκτός Αττικής, αλλά χρειάζεται βεβαίως κι ένα ποιοτικό άλμα στο ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που σημαίνει δραστικές αλλαγές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Αυτό απαιτεί και μια συναίνεση μέσα στο πολιτικό σύστημα. Αλλά και περισσότερη αξιοκρατία μαζί με κάποια απόσταση από κάθε εκδοχή λαϊκισμού ή «ευχάριστης πολιτικής», όπως και περιορισμό του συστήματος «ανταλλαγής εξυπηρετήσεων». Όλα χαρακτηριστικά διαρθρωτικά, βαθιά ριζωμένα στην ελληνική οικονομία. Διαφορετικά οι ταλαντούχοι νέοι θα συνεχίσουν να αποχωρούν για το εξωτερικό».

Τέλος για τον πληθωρισμό επισήμανε ότι «πρόκειται για πληθωρισμό κόστους ενώ για το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης ανέφερε ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η διάρκεια της ικανοποιητικής μεγέθυνσης στο χρόνο όπως και το περιεχόμενο της, διευκρινίζοντας ότι έχει σημασία η αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας. Δηλαδή η λεγόμενη εντατική μεγέθυνση. Και ότι αυτό μένει να φανεί δεδομένων των δυσκολιών από την εσπευσμένη «πράσινη μετάβαση» και τον πληθωρισμό κόστους».
 


Διαβάστε ακόμη

Eπίδομα θέρμανσης: Έως τις 10 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα - Οι ημερομηνίες των πληρωμών

Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης. Αυτό έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η καταβολή του επιδόματος θέρμ...

Σκέψεις στην κυβέρνηση για κοινωνικό μέρισμα - Μποναμάς ως 900 ευρώ - Τα σενάρια που εξετάζονται

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος Νοεμβρίου είτε ακόμη και αργότερα μέσα στον Δεκέμβριο, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Γραμμή Σταϊκούρα προς τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Γραμμή προς τις τράπεζες για να δώσουν δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ζητώντας από τις διοικήσεις να χρηματοδοτήσουν τις πα...