Ο ειδικός στα άγρια μανιτάρια Γιώργος Κωνσταντινίδης, μιλώντας στην εκπομπή «10 με Τόνο» προειδοποίησε ότι «το αντίδοτο στις θανατηφόρες δηλητηριάσεις από μανιτάρια είναι η γνώση». Στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν χιλιάδες είδη μανιταριών, όμως περίπου 15 μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση – και ορισμένα από αυτά είναι θανατηφόρα.

Το πιο επικίνδυνο μανιτάρι

Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι πάνω από το 95% των θανατηφόρων δηλητηριάσεων οφείλεται στον Αμανίτη τον Φαλλοειδή, ένα είδος που μπερδεύει εύκολα τους άπειρους συλλέκτες. «Σε κάθε σεμινάριο ξεκινάμε από αυτό το μανιτάρι», τόνισε.

Οι τρεις κανόνες ασφαλείας

Ο ειδικός υπογράμμισε ότι η συλλογή άγριων μανιταριών απαιτεί εκπαίδευση. Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθεί κάθε πολίτης είναι:

  • Να καταναλώνει μόνο μανιτάρια που γνωρίζει απόλυτα.

  • Να γνωρίζει τα είδη που μοιάζουν με αυτά που αναζητά.

  • Να έχει αποστηθίσει τα επικίνδυνα – ιδίως τα θανατηφόρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν τρως τίποτα αν δεν γνωρίζεις».

Συμπτώματα και χρόνος–κλειδί

Οι απλές γαστρεντερικές αντιδράσεις εμφανίζονται νωρίς και είναι συνήθως ακίνδυνες. Ωστόσο, η σοβαρή δηλητηρίαση από θανατηφόρα είδη εμφανίζεται 8 έως 18 ώρες μετά – ή και αργότερα. Το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα είναι οι έντονοι πόνοι στην κοιλιά, που πρέπει να οδηγούν άμεσα στο νοσοκομείο.

Ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι η έγκαιρη μεταφορά είναι κρίσιμη. «Σε όσους πήγαν εγκαίρως στο νοσοκομείο, η έκβαση ήταν θετική. Τα μοιραία περιστατικά αφορούσαν άτομα που καθυστέρησαν πολύ», σημείωσε.

Το μήνυμα προς τους πολίτες

Ο ειδικός υπογραμμίζει ότι κάθε πόνος στην κοιλιά μετά την κατανάλωση άγριων μανιταριών απαιτεί άμεση ιατρική εξέταση. Η καλύτερη πρόληψη είναι η σωστή γνώση και η αποφυγή κατανάλωσης ειδών που δεν αναγνωρίζουμε με βεβαιότητα.