Σαββάτο
03 Δεκεμβρίου 2022

Προσωπικός γιατρός: «Παγώνουν» οι ποινές έως την 1η Δεκεμβρίου

Παράταση από την 1η Οκτωβρίου για την 1η Δεκεμβρίου πήρε ο χρόνος έναρξης του συστήματος συνεπειών («αντικινήτρων») για τη μη εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό γιατρό. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Την απόφαση είχε προαναγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα δεν θα υπάρξουν ποινές. 

«Έχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον Προσωπικό Γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα. 

Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί», είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η παράταση δόθηκε καθώς οι πολίτες σε αρκετές περιοχές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση ιατρού, κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με στοιχεία οι εγγραφές πολιτών στον θεσμό του προσωπικού γιατρού ξεπέρασαν τις 4.000.000, ενώ το δίκτυο των προσωπικών γιατρών ενισχύεται και με και με άλλες ειδικότητες εκτός των παθολόγων και των γενικών γιατρών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει την έντονη αντίθεση του στην εφαρμογή του μέτρου των αντικινήτρων και τονίζει την πάγια θέση του ότι ο προσωπικός ιατρός είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση του κάθε ασθενή.

Στα αντικίνητρα που πλέον θα ισχύσουν από 1η Δεκεμβρίου, περιλαμβάνεται πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%.

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1η Ιανουαρίου 2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Φόρτωση άρθρων...