Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου 2022

Σκυλακάκης: «Πολιτική αστάθεια οι πρόωρες Eκλογές»

Πολιτική

Tην πεποίθηση ότι οι πρόωρες Εκλογές θα έδιναν ένα σήμα πολιτικής αστάθειας στους επενδυτές εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Oι Eκλογές δημιουργούν πάντα μια ασυνέχεια διότι περνάς μια προεκλογική περίοδο και με δεδομένη την απλή αναλογική πιθανότατα θα χρειαστούμε δύο προεκλογικές περιόδους εν μέσω πανδημίας και την ώρα που πάει η Οικονομία να ανακάμψει», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Θα σήμαιναν μια ικανή ζημιά και κυρίως θα έδιναν το σήμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα είδος πολιτικής αστάθειας γιατί κάνει εκλογές χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος. Πάντα οι εκλογές έχουν πολιτική αστάθεια» και υπογράμμισε πως εν αντιθέσει «ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι δίνει ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας στους επενδυτές», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα Eκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια και πρέπει να υπάρχουν ειδικοί εθνικοί λόγοι για να πάμε νωρίτερα στις κάλπες. Όταν έχεις μια αξιωματική αντιπολίτευση που είναι δέκα μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις και μιλάει για αναντιστοιχία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με το λαϊκό αίσθημα, τότε η μόνη αναντιστοιχία που υπάρχει είναι στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Αν γίνονταν τώρα εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε λιγότερους βουλευτές», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Το μεγάλο κέρδος που θα έχουμε κάνοντας τις εκλογές όσο γίνεται πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας, είναι να στείλουμε το σήμα στους επενδυτές ότι μπορούν να κάνουν τους υπολογισμούς τους για τις πολιτικές που εφαρμόζονται και την πολιτική κατάσταση, με κάποια βεβαιότητα. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα μας πλεονεκτήματα σε μια Ευρώπη που έχει πολλές περιπτώσεις πολιτικής αστάθειας και με τίποτα δεν πρέπει να το παραδώσουμε αμαχητί», σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη.

«Η πολιτική σταθερότητα είναι προπαντός δουλειά της κυβέρνησης και πρέπει να την εξασφαλίζει. Η Κυβέρνηση έχει αρραγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τα αιτήματα της αντιπολίτευσης δεν εδράζονται στην πραγματικότητα, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν λεφτά ατελείωτα. Η οικονομία είναι σε έλλειμμα και θα πρέπει να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, έστω και ήπιο. Πρέπει να αποκτήσουμε τη συνήθεια πρώτα να βγάζουμε τα χρήματα μέσα από την ανάπτυξη και μετά να τα ξοδεύουμε. 

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι πρώτα τα ξοδεύουμε και μετά έχει ο Θεός. Αλλά δεν δουλεύει έτσι το σύστημα», τόνισε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αναφορικά με την καταψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πέτυχε κανέναν από τους δυο στόχους που είχε θέσει, καθώς ούτε «έσπασε» η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ούτε δημιουργήθηκε ένα «αντικυβερνητικό μέτωπο», ενώ «έχουμε και δύο κόμματα που πλέον το ένα αμφισβητεί τον ρόλο του άλλου ως αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο βασικός αντίπαλος και στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για πάρα πολλά χρόνια ήταν το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ».

«Μιλάμε για ένα πολιτικό σκηνικό σε μετάβαση. Έχουμε μια αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση, μια κυβέρνηση η οποία παρά τις πολλές δυσκολίες εξακολουθεί να έχει με ισχυρά ποσοστά τη θέση του πρώτου κόμματος, και με αυτό το σκηνικό θα οδηγηθούμε στις εκλογές στο τέλος της τετραετίας», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Από την αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου, έχουμε χάσει ως χώρα μέσα σε τέσσερις-πέντε μήνες, ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν σε χώρες που το παράγουν και του πουλάνε πλέον ακριβότερα. ανέφερε ο, Θεόδωρος Σκυλακάκης, 

Παράλληλα, εκτίμησε ότι σε τρία χρόνια θα έχουμε μια εντελώς διαφορετική Πολιτική Προστασία.

«1,7 δισ. στο Ταμείο Ανάκαμψης για την Πολιτική Προστασία»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει ένα μεγάλο επενδυτικό Πρόγραμμα, το οποίο συμπληρώνεται και από το ΕΣΠΑ και από άλλους πόρους, για την υπόθεση της Πολιτικής Προστασίας, στα 1,7 δισεκατομμύρια. 

«Εγκρίθηκε πέρυσι, σχεδιάστηκε το 2020 εν μέσω πανδημίας, ως τότε δεν γίνονταν τίποτα. Παραλάβαμε μια Πολιτική Προστασία “υπό το μηδέν”. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά πράγματα, έχει εξοπλισμούς, αισθητήρες, νέες υποδομές, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, διαφορετικά πρωτόκολλα συντονισμού, αλλά θέλει 2-3 χρόνια για να υλοποιηθεί.».

Διαβεβαίωσε ότι «θα δούμε μια άλλη Πολιτική Προστασία σε 3 χρόνια», από το 2025. «Θα έχει πολύ καλύτερο εξοπλισμό, πολύ καλύτερες υποδομές, πολύ καλύτεροι συντονισμό. Μέχρι το 2017 ήταν με φαξ η Πολιτική Προστασία. Αδιανόητα πράγματα», πρόσθεσε.

«Το ίδιο κάνουμε και για τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα θα χρειαστεί και ο ιδιωτικός τομέας, οι διάφοροι παραχωρησιούχοι, να σκεφτούν πολύ βαθύτερα και σοβαρότερα την αντοχή των υποδομών που έχουν αναλάβει. Είδαμε μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με την εποχή που τα είχε το κράτος, αλλά έχουν περάσει αρκετά χρόνια και θα πρέπει να ξέρουν ότι επειδή και αποζημιώσεις θα έχουν να πληρώνουν όταν θα αποτυγχάνει η διαχείριση, και τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα, θα πρέπει και αυτοί να επενδύσουν στις υποδομές», ανέφερε.

Διαφώνησε με τις εκτιμήσεις του καθηγητή κ. Πετράκη για το οικονομικό κόστος της «Ελπίδας» στα 500 εκατομμύρια, λέγοντας πως όταν είναι μικρές οι διακοπές της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, τότε υπάρχει είτε μια αναπλήρωση της εργασίας τις επόμενες ημέρες, είτε αναπλήρωση της κατανάλωσης.

«Προφανώς υπάρχουν κόστη, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το κόστος για παράδειγμα που είχε ο παγετός που ήταν πραγματικά μεγάλη κόστη στην αγροτική παραγωγή. Θα έχουμε τέτοιο κόστος, αλλά δεν είναι κάτι καταστροφικό. Εδώ έχουμε περάσει την πανδημία που κόστισε 40 δισεκατομμύρια», επισήμανε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης: «H επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών θα γίνει αφού ακούσουμε τους ειδικούς»

«Tο υπουργείο Υγείας θα ακούσει πρώτα τις θέσεις των ειδικών και μετά θα ληφθεί η απόφαση για το πρωτόκολλο της επιστροφής στο ΕΣΥ των ανεμβολίαστων υγειονομικών από 1ης Ιανουαρίου...

Ξεκάθαρη απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία: Απαράδεκτες οι επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου

Με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στο χθεσινό κρεσέντο απειλών που εκτόξευσαν ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας αλλά και ο πρόεδρος της χώρας, ...

Φόρτωση άρθρων...