Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Παραλήρημα συμβούλου Ερντογάν: «Μας ανήκουν τα νησιά του Αιγαίου»

Παρασκήνιο

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προκλητική ρητορική της Τουρκίας. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά συμβούλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.

«Τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Τουρκία», ισχυρίστηκε προκλητικά ο Τσαγρί Ερχάν, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Altinbas της Κωνσταντινούπολης, λέκτορας στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική -υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- μιλώντας σε εκπομπή του εθνικού δικτύου TRT.

«Οι Έλληνες δεν λένε ότι η ιδιοκτησία αυτών των νησιών είναι αμφισβητούμενη αλλά λένε ότι αυτά ανήκουν σε αυτούς και ότι τους παραδόθηκαν αρχικά από τους Ιταλούς και ακολούθως με τη συνθήκη των Παρισίων του 1947», υποστήριξε ο Ερχάν, αναπτύσσοντας στη συνέχεια την προκλητική του θεωρία.

«Αντίθετα εμείς λέμε ότι ιδιοκτησία αυτών των περιοχών είναι αμφισβητούμενη για πολλά χρόνια. Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τέτοιο αφήγημα. Αν οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι είναι δικά τους τότε και εμείς πρέπει να πούμε “όχι” σε αυτό και να επιμένουμε ότι αυτά πραγματικά ανήκουν σε εμάς» δήλωσε, ερμηνεύοντας το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες σύμφωνα με την πάγια οπτική της Άγκυρας.

Η συντονίστρια της εκπομπής «σιγοντάρει» τους ισχυρισμούς του Ερχάν, λέγοντας πως τα νησιά: «κυβερνούνταν επί αιώνες από τους Οθωμανούς», ενώ η -επίσης καλεσμένη στο πάνελ- ακούγεται να λέει: «Πρόκειται για μία ανισόρροπη θέση. Σε κάθε περίπτωση λογικά αν πούμε ότι δεν δώσαμε αυτά τα νησιά στην Ελλάδα τότε η κυριαρχία τους δεν είναι καθόλου αμφισβητούμενη. Αυτά ανήκουν σε εμάς».

Το απόσπασμα δημοσιοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Σουηδία. 

Ο Μποζκούρτ, που διατηρεί το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor, αποτελεί «κόκκινο» πανί για τον Πρόεδρο Ερντογάν, λόγω σοβαρών αποκαλύψεων που προβαίνει κατά καιρούς, μέσα από την σελίδα που διαχειρίζεται.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε εθελοντικός καθαρισμός σε ακτή του νομού Αττικής από την ΟΝΝΕΔ

Η ΟΝΝΕΔ, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, ξεκίνησε ένα κύκλο δράσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα του πλ...

Χάρης Δούκας (ΠΑΣΟΚ): «Ο φορολογούμενος πληρώνει το μάρμαρο για τις επιδοτήσεις»

Αιχμές κατά της Κυβέρνησης αφήνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για τις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. «O Πρωθυπουργός σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε πως οι κυβερνήσεις έχ...