Τρίτη
06 Δεκεμβρίου 2022

Ζελένσκι: «Η Ρωσία θα κλιμακώσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία πριν τη Σύνοδο Κορυφής»

«Η Ρωσία θα κλιμακώσει τις επιθέσεις της αυτήν την εβδομάδα στην Ουκρανία, ενόψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου, στο οποίο αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τη χορήγηση καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία», τόνισε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σήμερα αρχίζει «μια αληθινά ιστορική εβδομάδα», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στην απόφαση αυτή για την Ουκρανία.

«Από το 1991, έχουν υπάρξει ελάχιστες τόσο καθοριστικές αποφάσεις υπήρξαν για την Ουκρανία όσο αυτή που περιμένουμε σήμερα», πρόσθεσε, επιμένοντας πως είναι «πεπεισμένος πως μόνο η θετική απάντηση είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης» στο σύνολό της.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών αναμένεται να αποφασίσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, εάν θα χορηγήσουν στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη. Για το πράσινο φως απαιτείται ομοφωνίας.

Ως τότε «προφανώς, αναμένουμε ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις επιθέσεις της αυτή την εβδομάδα», αλλά «είμαστε έτοιμοι».

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι Ρώσοι «συγκεντρώνουν τα στρατεύματά τους προς την κατεύθυνση του Χαρκόβου και της περιφέρειας της Ζαπορίζια και βομβαρδίζουν ακόμη τις υποδομές για τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα».

«Έχουμε μεγάλες απώλειες, αλλά κρατάμε»

«Όμως θα ανταποδώσουμε αυτές τις επιθέσεις», διεμήνυσε, παραδεχόμενος ότι οι δυνάμεις του υπέστησαν «μεγάλες απώλειες» μεν, αλλά διαβεβαιώνοντας ότι «κρατάνε».

Από την πλευρά του, ο Σερχίι Χαϊντάι, κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σημείωσε πως οι Ρώσοι «αποπειράθηκαν» να προελάσουν προς την Τοσκίβκα, «εν μέρει το κατάφεραν», όμως ανέλαβε δράση «το πυροβολικό μας και μπορούμε να πούμε ότι η προσπάθεια προέλασης δεν είχε επιτυχία».

Η Τοσκίβκα βρίσκεται νότια της Λισιτσάνσκ, της δίδυμης πόλης της Σεβεροντονέτσκ, που χωρίζει ο ποταμός Ντονέτς.
Οχυρώνεται το Λισιτσάνσκ

Την ίδια ώρα, στη Λισιτσάνσκ, γίνονταν προετοιμασίες για οδομαχίες.

Συγκεκριμένα, στρατιώτες έσκαβαν τρύπες, τοποθετούσαν αγκαθωτά συρματοπλέγματα, αστυνομικοί μετέφεραν απανθρακωμένα ή καταστραμμένα οχήματα στη μέση δρόμων για να επιβραδύνονται εχθρικές κινήσεις.

Ο Χαϊντάι διέψευσε χθες μέσω Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν όλο το Σεβεροντονέτσκ, παραδεχόμενος πάντως πως έχουν κυριεύσει «το μεγαλύτερο μέρος της».

Από τη μεριά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως πήρε την κοινότητα Μετόλκιν, στη νοτιοανατολική περιφέρεια της Σεβεροντονέτσκ.

Οι μάχες μαίνονται στην πόλη αυτή, κλειδί για τον έλεγχο του Ντονμπάς.

Στο νότιο μέτωπο, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις, «ανίκανες να προελάσουν στο πεδίο», προχωρούν σε βομβαρδισμούς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως έπληξε εργοστάσιο στη Μικολάγεφ με πυραύλους Κρουζ και κατέστρεψε «δέκα πυροβόλα 155 χιλιοστών M777 και περίπου είκοσι τεθωρακισμένα που είχαν παραδοθεί στο καθεστώς του Κιέβου από τη Δύση τις τελευταίες δέκα ημέρες».

Ακόμη, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε ότι ουκρανική μονάδα επλήγη από πυραύλους και υπέστη περίπου 300 απώλειες.

«Ο πόλεμος ίσως να κρατήσει για χρόνια»

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως διαρκέσει «χρόνια», προειδοποίησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην Bild am Sonntag ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, καλώντας τη Δύση να στείλει εξελιγμένα όπλα στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...