Παρασκευή
10 Μαΐου 2024

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στο Λονδίνο ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Στις 13 Μαϊού αναμένεται να συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση στο Λονδίνο.

Οι συνομιλίες εστίασαν επίσης στις διμερείς σχέσεις και σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συναντηθεί, τον Δεκέμβριο, όταν ο Τούρκος πρόεδρος είχε επισκεφθεί την Αθήνα.

Σχετικά με τις προσδοκίες του από τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο σε λίγες μέρες, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι το μόνο σημείο με το οποίο διαφωνώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν, η στήριξη την οποία παρέχει στη Χαμάς. Από την άλλη, ο σκοπός της επίσκεψης: θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει αποδώσει κάποια σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Θα σταθώ σε τρία».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι: «Δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου για παραπάνω από 12 μήνες. Δεν το είχαμε ποτέ αυτό. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Έχουμε εξαιρετικά μειωμένες μεταναστευτικές ροές. Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία στο θέμα αυτό και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των σχέσεών μας.

Το ζήτημα της διευκόλυνσης της βίζας για τα νησιά, πολύ μεγάλης οικονομικής σημασίας για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι σημαντικές οικονομικές συμφωνίες οι οποίες υπογράφονται. Όλα αυτά, σημείωσε, διαμορφώνουν ένα κλίμα ειρηνικής συμβίωσης». 

Προ ημερών, ερωτηθείς για τη συνάντηση ο Ερντογάν είχε κάνει λόγο για ανταποδοτική επίσκεψη. «Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είναι ένα είδος ανταποδοτικής επίσκεψης. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Θα έχουμε συζητήσεις για το πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας σε πολύ καλύτερη θέση από τη σημερινή», είχε πει. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε εγρήγορση τα κόμματα ενόψει Ευρωεκλογών – Μπαράζ περιοδειών για τους πολιτικούς αρχηγούς

Βρισκόμαστε ακριβώς ένα μήνα πριν από τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και τα κόμματα βρίσκονται σε εγρήγορση. Οι πολιτικοί αρχηγοί πραγματοποιούν περιοδείες ενόψει της ευρωκάλπης. ...

Νέα Δημοκρατία κατά Κασσελάκη: Να χαίρονται τον νέο πρόεδρο και τον πολιτικό πολιτισμό τους

Τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνομιλώντας με υγειονομικούς στην...

Φόρτωση άρθρων...