Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Τρώμε μπακαλιάρο από την ιχθυαγορά του Ρέντη

Ευ ζην

Ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά έχουν την τιμητική τους σήμερα. Δεν λείπουν από κανένα τραπέζι. Το γεύμα που τιμούμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Πρόκειται για ένα διάλλειμα από την νηστεία της σαρακοστής (το επόμενο είναι την Κυριακή των Βαΐων).

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ο lykavitos.gr βρέθηκε στη λαχανογορά στου Ρέντη στο ιχθυοπωλείο του Γιώργου Ροκάκη. Ο ίδιος μιλά για τις πολύ καλές τιμές στα ψάρια και στο μπακαλιάρο σε συνδυασμό με την ποιότητα. «Οι τιμές εδώ ξεκινούν από 10€ έως 18€ το κιλό. Σίγουρα η ποιότητα είναι το ζητούμενο και εδώ θα τη βρείτε. Τα ψάρια είναι θρεπτικά και καλό θα ήταν ο κόσμος να τα εντάξει στην διατροφή του», λέει χαρακτηριστικά.  

Τρώμε μπακαλιάρο από την ιχθυαγορά του Ρέντη

Πότε έφθασε στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η άφιξή του -που εκτιμάται γύρω στον 15ο αιώνα- θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και πανηγυρική. Ενσωματώθηκε πλήρως στις τοπικές διατροφικές συνήθειες, όχι μόνο των τμημάτων εκείνων του στεριανού πληθυσμού που βλέπανε θάλασσα με το …κιάλι, αλλά και των νησιωτών.

Τρώμε μπακαλιάρο από την ιχθυαγορά του Ρέντη

Το «ψάρι του μπακάλη»

 Η χώρα στράφηκε στο λεγόμενο ψάρι του μπακάλη με μεγάλη αγάπη. Δεν περιόρισε την κατανάλωσή του στο ταπεινό καθημερινό τραπέζι, αλλά τον συνέδεσε με πολύ ξεχωριστές γιορτές της θρησκείας, όπως του Ευαγγελισμού και των Βαΐων. Ως γευστικότατη «λύση ανάγκης» για τις μεγάλες μερίδες πληθυσμού που δεν είχαν πρόσβαση στο φρέσκο ψάρι, ο παστός μπακαλιάρος καθιερώθηκε ως εθνικό/επετειακό φαγητό την ημέρα που η μεγάλη νηστεία επέτρεπε την κατανάλωση ψαριών. Με άλλα λόγια τα νοικοκυριά μαγείρευαν παστό μπακαλιάρο, γιατί αυτόν μπορούσαν ευκολότερα να βρουν, ανεξάρτητα από τον τόπο και τις συνθήκες που διαβιούσαν. Η παράδοση αυτή κρατιέται ως τις μέρες μας καθώς η νοστιμιά του τηγανητού μπακαλιάρου δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Τρώμε μπακαλιάρο από την ιχθυαγορά του Ρέντη

 

Τρώμε μπακαλιάρο από την ιχθυαγορά του Ρέντη
Τρώμε μπακαλιάρο από την ιχθυαγορά του Ρέντη
<iframe width="1236" height="695" src="https://www.youtube.com/embed/C66pGNN3IJs" title="Μπακαλιάρος στην Λαχαναγορά του Ρέντη" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

 

Τρώμε μπακαλιάρο από την ιχθυαγορά του Ρέντη
Τρώμε μπακαλιάρο από την ιχθυαγορά του Ρέντη

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γονίδια και αυτοανοσία

Το κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι η βλάβη σε ιστούς και όργανα που προκύπτουν από λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, έναντι του ίδιου το...

Roasting Warehouse: Στον Νέο Κόσμο με άρωμα Αυστραλίας

Καφές που παράγεται επί τόπου και φαγητά ιδιαίτερα που σαγηνεύουν ουρανίσκους. O Νίκος Αντζάρας είναι από τους κορυφαίους μπαρίστα στην Ελλάδα αυτή την στιγμή. Εδώ και λίγες ...

Φόρτωση άρθρων...