Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Έρευνα για την κεφαλιά και τη διάσειση στο ποδόσφαιρο γυναικών: Το σπουδαίο project Ελλήνων επιστημόνων

«Οι γυναίκες αθλήτριες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να υποστούν διάσειση και τα αποτελέσματα είναι πιο σοβαρά», μάς λέει ο φυσικοθεραπευτής -νευροεπιστήμονας και διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιώργος Κακαβάς.

Αθλητισμός

Το ποδόσφαιρο γυναικών βρίσκεται σε αλματώδη πορεία σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης. Ομάδες στην Αμερική, φτιάχνουν τα δικά τους προπονητικά και τα δικά τους γήπεδα. Ο κόσμος γεμίζει τις κερκίδες στην Αγγλία και την Αυστραλία, κάνοντας sold out σε στάδια 50.000+ θέσεων. Στο πεδίο των μεταγραφών βλέπουμε τα ποσά που δαπανώνται πλέον να έχουν πολλά μηδενικά... Αθλητικά brands σχεδιάζουν φανέλες ειδικά για τα γυναικεία τμήματα, όπως για παράδειγμα για αυτό της Μπάγερν Μονάχου.

Όλα αυτά έρχονται μετά τις πλήρως επιτυχημένες διοργανώσεις. Το Euro της Αγγλίας και το Μουντιάλ το περασμένο καλοκαίρι.Οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες διεκδικούν και επιτυγχάνουν σε επίπεδο εθνικών ίσες αμοιβές και συνθήκες εργασίας με τους άντρες συναδέλφους τους. Φυσικά όλα τα βήματα που έχουν γίνει είναι σπουδαία, μα υπάρχει ακόμα δρόμος...

Ένα ανεξερεύνητο πεδίο, είναι αυτό των τραυματισμών. Όπως για παράδειγμα της ρήξης χιαστών που έχει παρατηρηθεί πως οι γυναίκες είναι πολύ περισσότερο ευπαθείς.

Μιλώντας στο «Inside the WSL» νωρίτερα αυτή τη σεζόν, η ειδικός σε θέματα γυναικείας υγείας Dr. Emma Ross εξήγησε:

«Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες αθλήτριες έχουν έως και έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τραυματισμό χωρίς επαφή στους συνδέσμους από τους άνδρες συναθλητές τους.

Στο πλαίσιο αυτό, Έλληνες επιστήμονες εκπονούν μια έρευνα για τη διάσειση στο ποδόσφαιρο γυναικών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. «Η διάσειση είναι η αλλαγή της νευρολογικής λειτουργίας ως αποτέλεσμα ενός χτυπήματος ή τραντάγματος στο κεφάλι. Η βίαιη κίνηση του κεφαλιού προκαλεί μια στιγμιαία απελευθέρωση διάφορων νευροδιαβιβαστών που θέτει εκτός ισορροπίας το σήμα του εγκεφάλου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διόγκωση του νευρικού ιστού και να μειώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο – και μαζί με αυτό, τη γλυκόζη και το οξυγόνο – λιμοκτονώντας τα νευρικά μας κύτταρα από το καύσιμο τους», εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής - νευροεπιστήμονας κ. Κακαβάς.

«Τα άμεσα συμπτώματα περιλαμβάνουν το να βλέπεις αστέρια, να αισθάνεσαι ζάλη και σύγχυση ή να χάσεις εντελώς τις αισθήσεις σου. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν επίσης από σύνδρομο μετά τη διάσειση πολύ μετά το συμβάν, με μια σειρά από παρατεταμένα συμπτώματα, όπως ναυτία, πονοκεφάλους, ζάλη και ψυχική σύγχυση. Αυτά μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μια διάσειση μπορεί επίσης να συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικής σκέψης και υπάρχουν ανησυχίες ότι οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη βλάβη και εκφυλισμό του εγκεφάλου».

Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο κ. Κακαβάς είχε αναφέρει ότι «τα αθλήματα των αγοριών αντιπροσώπευαν το 53% των εκθέσεων σε αθλητές και το 75% όλων των περιστατικών διάσεισης. Το ποδόσφαιρο αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ όλων των συμβάντων διάσεισης και είχε το υψηλότερο ποσοστό επίπτωσης (0,60). Το γυναικείο ποδόσφαιρο είχε τις περισσότερες διασείσεις μεταξύ των κοριτσιών και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό επίπτωσης και από τα 12 αθλήματα (0,35). Το ποσοστό διάσεισης αυξήθηκε 4,2 φορές κατά τη διάρκεια των 11 ετών (15,5% ετήσια αύξηση). Σε παρόμοια αθλήματα αγοριών και κοριτσιών (μπέιζμπολ/σόφτμπολ, μπάσκετ και ποδόσφαιρο), τα κορίτσια είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο διάσεισης από τα αγόρια. Το ποσοστό διάσεισης αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου και στα 12 αθλήματα».

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να διαταράξουν προσωρινά την παραγωγή διαφόρων ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της προγεστερόνης.

-Σύμφωνα με αυτήν την υπόθεση, διάφορες μελέτες έχουν βρει ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια είναι επίσης λιγότερο πιθανό να υποστούν σοβαρά συμπτώματα μετά από διάσειση.

-Μια μελέτη διαπίστωσε ότι άνδρες και γυναίκες είναι πιθανό να αναφέρουν διαφορετικά συμπτώματα μετά από διάσειση - οι άνδρες, για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αμνησία τις ημέρες και εβδομάδες μετά, ενώ οι γυναίκες αναφέρουν παρατεταμένους πονοκεφάλους, πνευματική κόπωση και δυσκολίες συγκέντρωσης.

-Ένας άλλος προτείνει ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάλογα με τη φάση του εμμηνορροϊκού τους κύκλου που βρίσκονται.

Το World Rugby είπε ότι το 2023 δεν είχε γίνει αρκετή έρευνα σχετικά με τη διάσειση στο γυναικείο παιχνίδι.

D

 

Η FIFA από πλευράς της χρηματοδότησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, που λαμβάνει χώρα στο Ινστιτούτο Αθλητικής Άσκησης και Υγείας στο Λονδίνο, με στόχο να επικεντρωθεί στον αντίκτυπο του κεφαλιού της μπάλας στην υγεία του εγκεφάλου των γυναικών. 

Η μελέτη θα εξετάσει επίσης εάν ο εμμηνορροϊκός κύκλος επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία.Το ποδόσφαιρο ανδρών και γυναικών παίζεται σε γήπεδα ίδιου μεγέθους και με το ίδιο μέγεθος μπάλας, αλλά η υπάρχουσα έρευνα δεν μετριάζει τις διαφορές στη φυσιολογία.

Η ομάδα μας μετέφρασε το SCAT 6 στα ελληνικά το πιο σημαντικό εργαλείο αναγνώρισης απο ειδικούς της διάσεισης στα σπορ. Επίσης σε συνεργασία με το QUEEN MARY UNIVERSITY LONDON SPORTS MEDICINE DEPT θα τρέξει ενα ερευνητικό project υπό την αιγίδα του UEFA MEDIACAL dept. για την κεφαλιά και την διάσειση σε γυναίκες ποδοσφαιρίστριες στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα πάρουν μέρος ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μάντσεστερ Σίτι και άλλες με σκοπό να καταλάβουμε καλύτερα αυτή την σημαντική παθολογία και κατά πόσο επηρεάζει την γυναίκα ποδοσφαιρίστρια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...