Τετάρτη
22 Μαΐου 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Κασιδιάρης υπέβαλε αίτημα για το τεκμήριο της αθωότητας – Απορρίφθηκε ως απαράδεκτο

Απαράδεκτο έκρινε το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη για με το εάν ισχύει στο πρόσωπο του το τεκμήριο αθωότητας, έπειτα από τον αποκλεισμό του κόμματός του από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου δικάζεται για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τους δικαστές το αίτημά του δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη νόμου και το τεκμήριο αθωότητας ισχύει μέχρι να καταστεί η απόφαση αμετάκλητη.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης που σήμερα παρέστη στο δικαστήριο μετά από πολύ καιρό, ανέφερε σχετικά με το αίτημα του: «Στις 22 Μαΐου κοινοποιήθηκε η απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Επειδή μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης που εκδικάζετε εδώ ζητώ με την ιδιότητα του κατηγορουμένου που έχει το απαραβίαστο τεκμήριο αθωότητας, να τοποθετηθείτε. Αναφέρει ότι εγώ δεν έχω τεκμήριο αθωότητας και ότι η επίκλησή του από εμένα είναι καταχρηστική γιατί καταδικάστηκα για αδίκημα κατά του πολιτεύματος. Ζητώ διευκρίνιση, τοποθέτηση απάντηση από ένα κατώτερο δικαστήριο. Ο Άρειος Πάγος μπαίνει και στην ουσία μου λέει ότι έχω καταδικαστεί και για παράνομη οπλοκατοχή. Εγώ θυμάμαι ότι το παρόν δικαστήριο έστειλε στη φυλακή έγγραφο που έλεγε ότι εγώ έχω απαλλαγεί αμετάκλητα. Έλαβα έγγραφα για αυτό το 2022. Και ο Άρειος Πάγος μου λέει το 2023 ότι έχω καταδικαστεί και για αυτό και εκτίω ποινή. Αποδέχεστε αυτό που λέει ότι δεν διαθέτω το τεκμήριο της αθωότητας; Ισχύει ότι εκτίω ποινή για παράνομη οπλοκατοχή; Ισχύει ότι έχω καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα κατά του πολιτεύματος;

Ο κ. Τζανερίκος (σ.σ. Πρόεδρος του Α1 Τμήματος που παραιτήθηκε) είπε ότι “πάτε να μου επιβάλλετε να κόψω ένα κόμμα με μια πρωτόδικη απόφαση” …Εδώ σε αυτό το εδώλιο θα έπρεπε να είναι ο Γεραπετρίτης και όσοι οδήγησαν σε αυτές της αποφάσεις. Πήγαν να δωροδοκήσουν ένα δικαστή. Είναι μείζον ζήτημα, υπάρχει λόγος που παραμένω εδώ και διεκδικώ το δίκιο μου. Τη δίωξη για την οπλοκατοχή μου την είχε ασκήσει η κ. Κλάπα που μετέχει στο Α1 Τμήμα του ΑΠ. Που θα έπρεπε να έχει εξαιρεθεί. Τι έχετε να πείτε για το τεκμήριο της αθωότητας μου; Για το έγγραφο που μου στείλανε ότι έχω απαλλαγεί από οπλοκατοχή; Κατά πόσο μπορεί το πενταμελές εφετείο κακουργημάτων να έχει ορθή κρίση μετά από όλα αυτά;. Μέχρι και ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ ο κ. Ριζος έχει πει ότι εδώ υπάρχει κατάλυση της δημοκρατίας γιατί πάμε να καταλύσουμε το δικαίωμα χιλιάδων ψηφοφόρων.

Θα είμαι παρών στις εκλογές. Θα μας κρίνει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Ο Ντογιάκος είπε ότι καταδικάσαμε 18 βουλευτές. Δεν τους καταδικάσαμε όμως, έχει διαδικασία ακόμη. Η σύνθεση του Αρείου Πάγου ήταν νοθευμένη. Επειδή ο πρόεδρος ήθελε να τηρήσει το Σύνταγμα τον κάλεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Γεραπετρίτης του είπε κόψε τον Κασιδιάρη και θα σε βάλουμε σε ανεξάρτητη αρχή. Έπεσαν όμως σε έντιμο άνθρωπο και τον καρατόμησαν με νόμο. Σε ποια χώρα τα είδαν αυτά γραμμένα; Λένε ότι εγώ έχω καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της πολιτείας ότι θα καταλύσω την δημοκρατία, τη Νέα Δημοκρατίας θα έλεγα εγώ. Αν δεν έχω τεκμήριο αθωότητας να μου το πείτε να πάω από τώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αναμένω την τοποθέτησή σας».

Εισαγγελέας: Το δικαστήριο δεν απαντά, αποφασίζει.

Κασιδάρης: Επομένως αφήνετε ανοιχτό ότι εγώ δεν διαθέτω το τεκμήριο αθωότητας. Το τεκμήριο αθωότητας δεν κρίνεται με καμία απόφαση. Είναι κατοχυρωμένο. Όχι δεν είναι έτσι στη δημοκρατία. Αυτά γίνονται στην Ουγκάντα. Η εισαγγελέας είπε άστο τώρα το τεκμήριο της αθωότητας και θα το δούμε στο μέλλον.

Β. Πανταζή (συνήγορος Η. Κασιδιάρη): Δεν ρώτησε αν τον κρίνετε αθώο ή ένοχο αλλά για το τεκμήριο της αθωότητας. Ο Άρειος Πάγος εισφέρει μια απόφαση που την αναρτά στην οποία λέει ότι ο κ. Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κατοχή πυροβόλου όπλου. Όταν έρχεται και με ρωτά αν έχει νόημα να επιμένει στο ένδικο μέσο της εφέσεως, αν θα συνεχίσει να έχει υπεράσπιση ή θα το αφήσει στον αυτόματο πιλότο … Ρωτά αν υιοθετείτε εσείς το σκεπτικό του Αρείου Πάγου.

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκαν και οι συνήγοροι προς υποστήριξη της κατηγορίας. Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Παπαδακη, το αίτημα Κασιδιάρη είναι «πολιτικό και εκλογικό που απευθύνεται στο ακροατήριο του καθώς η συνεδρίαση είναι η προτελευταία πριν τις εκλογές». Είπε επίσης πως «Εμείς τασσόμαστε υπέρ του τεκμηρίου αθωότητας και κατά να υπάρχει κάποια σκιά. Το αίτημα είναι “Μη νόμιμο”. Ο Άρειος Πάγος λειτουργεί ως διοικητικό και όχι δικαιοδοτικό όργανο. Δεν διασταυρώνεται το πεδίο της δικαιοδοτικής λειτουργίας του δικαστηρίου σας με τη διοικητική του Αρείου Πάγου.»

Ο έτερος συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Θανάσης Καμπαγιάννης, έκανε λόγο για προσπάθεια παραπλάνησης του δικαστηρίου με στόχο να ανοίξει παράθυρο για αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δρακόντεια μέτρα για τον τελικό του Europa Conference League – Επί ποδός πάνω από 3.000 αστυνομικοί

Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η δεύτερη μεγάλη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα παρθούν για το...

«Άνοιξε, θα σε ξεκοιλιάσουμε» – Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για το φονικό σε κτηνοτροφική μονάδα στο Κιλκίς

Νέα στοιχεία που αφορούν το φονικό που σημειώθηκε τη Δευτέρα 20/5 σε κτηνοτροφική μονάδα στο Κιλκίς βλέπουν το «φως». Σύμφωνα με συγγενή του δράστη οι άνδρες που πήγαν εκεί για να ...

Φόρτωση άρθρων...