Τετάρτη
12 Ιουνίου 2024

Eurobank: Συνεδριάζει στη Σόφια το Δ.Σ. - Μεγάλη η σημασία της Postbank

Επιχειρήσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Eurobank συνεδριάζει σε πλήρη απαρτία στη Σόφια, από τη Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 έως και την Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023, εκτός της έδρας του στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2016, σηματοδοτώντας, έτσι, την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει ο Όμιλος στην επένδυσή του στη Βουλγαρία.

Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την BNP Paribas Personal Finance, που ενισχύει περαιτέρω την θέση της Postbank στη βουλγαρική αγορά, το κλιμάκιο Διοίκησης της Eurobank θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, κ. Rumen Radev, και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, με εταιρικούς πελάτες καθώς και με το προσωπικό της Postbank. Στις συναντήσεις από την πλευρά της Eurobank συμμετέχουν, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Γεώργιος Ζανιάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Φωκίων Καραβίας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Σταύρος Ιωάννου, ο Επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Δραστηριοτήτων & Group Private Banking της Eurobank, κ. Μιχάλης Λούης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Πρόεδρος του Management Board της Postbank, κα Petia Dimitrova.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, κ. Γεώργιος Ζανιάς, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που δίνει η Eurobank στη βουλγαρική αγορά, η οποία αποτελεί, μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, μία από τις τρεις αγορές με συστημική σημασία για τον Όμιλο. Όπως δήλωσε: «Η Eurobank είναι προσηλωμένη στην επένδυσή της στη Βουλγαρία και την Postbank, η οποία έχει εδραιώσει ηγετικό ρόλο ως μία από τις συστημικές τράπεζες της Βουλγαρίας, απολαμβάνοντας μια ισχυρή πελατειακή βάση ως αξιόπιστος και καινοτόμος εταίρος. Αυτό οφείλεται στην αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά και τη δημιουργικότητα της ομάδας της Postbank, που έχει ενισχύσει τα μερίδια αγοράς και τις προοπτικές της Τράπεζας, χάρη στη σημαντική ανάπτυξη που επιτεύχθηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την εξέλιξή της. Η Eurobank, ως η μόνη ελληνική συστημική τράπεζα με ισχυρή παρουσία σε πέντε αγορές, συνεχίζει να ενισχύει τις διεθνείς της δραστηριότητες, οι οποίες έχουν επιτύχει ισχυρή αύξηση των καθαρών προσαρμοσμένων κερδών άνω του 50% το 2022, στα €224 εκατομμύρια, με το 43% αυτών να προέρχεται από τη Βουλγαρία.».

Η κα Petia Dimitrova, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Πρόεδρος του Management Board της Postbank, δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ επιτυχημένη χρονιά για τη Postbank. Το χαρτοφυλάκιο δανείων μας ξεπέρασε τα 10 δισεκατομμύρια BGN (Λεβ Βουλγαρίας), δηλαδή, κατέγραψε αύξηση 14,5% σε ετήσια βάση, με μερίδιο αγοράς 11,9%. Η συμφωνία για την εξαγορά της θυγατρικής της BNP Paribas Personal Finance στη χώρα θα μας επιτρέψει να εδραιώσουμε περαιτέρω τη θέση μας στους “τέσσερις μεγάλους παίκτες” της βουλγαρικής τραπεζικής αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, είχαμε μια σειρά επιτυχημένων συγχωνεύσεων, με τις οποίες αποδείξαμε ότι η ενοποίηση είναι μια διαδικασία με θετικό αντίκτυπο στην αγορά και στους πελάτες μας, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους ακόμα πιο γρήγορες, επωφελείς και καινοτόμες υπηρεσίες από ένα μεγαλύτερο, πλέον, οργανισμό, μέλος ενός ισχυρού διεθνούς ομίλου.».

Postbank - Το Success Story του Ομίλου Eurobank στη Βουλγαρία

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank στη Σόφια, έχει ιδιαίτερη σημειολογία και έρχεται ως αναγνώριση των ισχυρών αποτελεσμάτων της Postbank επί σειρά ετών. Η μεγάλη σημασία που αποδίδει ο Όμιλος στην επένδυσή του στην Postbank, σηματοδοτείται και από την απόφασή του να προχωρήσει σε τρεις σημαντικές εξαγορές τα τελευταία χρόνια, που ισχυροποίησαν τη θέση του στην τοπική αγορά.

Ισχυρή οργανική ανάπτυξη | Το 2022 ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά για την Postbank που κατέγραψε ισχυρή αύξηση χορηγήσεων και καταθέσεων, σταθερή βελτίωση εσόδων και κερδοφορίας και ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας.

Τα κέρδη μετά φόρων για το σύνολο του έτους αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με το 2021 και ανήλθαν σε €105,7 εκατ.. Οι χορηγήσεις στο τέλος του 2022 ανέρχονταν σε €5,323 δισ., σημειώνοντας αύξηση 14% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της οργανικής αύξησης του δανειακού χαρτοφυλακίου τόσο προς ιδιώτες όσο και προς επιχειρήσεις. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €699,7 εκατ. ή 11% σε σύγκριση με το 2021 και ανήλθαν σε €6,996 δισ. ως απόρροια της σημαντικής εισροής καταθέσεων το 2022 σε όλους τους τομείς.

Τον Ιούνιο του 2022 ο Βουλγαρικός Οργανισμός Πιστωτικών Αξιολογήσεων (BCRA) επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Postbank στο BBB με σταθερή προοπτική (outlook).

Συνεπής πορεία επέκτασης των εργασιών στην αγορά της Βουλγαρίας με τρεις εξαγορές σε επτά χρόνια | Στα 30 χρόνια λειτουργίας της η Postbank έχει κατακτήσει σημαντικά μερίδια αγοράς και είναι σήμερα η τέταρτη (4η) μεγαλύτερη τράπεζα στη Βουλγαρία σε όρους ενεργητικού, διαθέτοντας ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων σε όλη τη χώρα και μια δυναμική πελατειακή βάση πελατών ιδιωτών, επιχειρήσεων και φορέων.

Ισχυρή ώθηση για την περαιτέρω βελτίωση της θέσης της έδωσαν οι συμφωνίες για σημαντικές εξαγορές. Η Postbank ολοκλήρωσε στα τελευταία επτά (7) μόλις χρόνια δύο επιτυχημένες εξαγορές, αποκτώντας και ενσωματώνοντας σε χρόνο – ρεκόρ, πρώτα τις τραπεζικές εργασίες της Alpha Bank στη Βουλγαρία και στη συνέχεια την Piraeus Bank Bulgaria. Ο τρίτος σημαντικός σταθμός είναι η συμφωνία που πέτυχε το 2022 με τη BNP Paribas Personal Finance, για την εξαγορά από την Postbank της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria*. Η κίνηση αυτή ενισχύει ιδιαίτερα τη θέση της Postbank στην αγορά λιανικής και δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για σταυροειδείς πωλήσεις.

Πρέπει να σημειωθεί πως από το 2007, η BNP Paribas Personal Finance έχτισε ισχυρή παρουσία στην αγορά καταναλωτικής πίστης της Βουλγαρίας. Λειτουργεί μέσω ενός δικτύου 44 υποκαταστημάτων και κατά το τέλος του Σεπτεμβρίου 2022 κατέγραφε σύνολο περιουσιακών στοιχείων €450 εκατ. και καταθέσεις περί των €100 εκατ., με ισχυρή κερδοφορία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

AEGEAN: Ευκαιρίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης με το νέο κύκλο του Προγράμματος Υποτροφιών Μηχανικών Αεροσκαφών

Την έναρξη ενός ακόμη νέου κύκλου του Προγράμματος Υποτροφιών Μηχανικών Αεροσκαφών ανακοινώνει η AEGEAN. Με σημερινή ανακοίνωση της η AEGEAN τονίζει ότι «πιστή στη δέσμευσή τ...

Φόρτωση άρθρων...