Τετάρτη
29 Ιουνίου 2022

Φωτιά στα εκλογικά τέλια έβαλε ο Μητσοτάκης αλλά οι κάλπες είναι μακριά, και πως ο Τσακαλώτος «κόβει» τον Παππά από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκήνιο

Λάθος «διάβασε» (πολιτικά) την χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Capital η πλειοψηφία των ειδημόνων – αναλυτών των ΜΜΕ και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας. 
Τα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρο πως εντάσσονται στην  βασική στρατηγική του, να εμφανίσει την αντιπολίτευση και δη τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον υπεύθυνο μιας παρατεταμένης ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ μέχρι τελικά, κάποια στιγμή, να οδηγηθούμε στις κάλπες. Και την Νέα Δημοκρατία να αποτελεί την εγγυήτρια της ΟΜΑΛΟΤΗΤΑΣ και της ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ την οποία επιθυμεί η πλειοψηφία της κοινής γνώμης – όπως δείχνουν και όλες οι μετρήσεις.
Το ισχυρό επικοινωνιακό και πολιτικό χαρτί του Μητσοτάκη, είναι πως ΜΟΝΟ η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος προσωπικά, μπορούν να οδηγήσουν με (σχετική) ΑΣΦΑΛΕΙΑ το καράβι της χώρας σε κάποιον πιο ΟΜΑΛΟ προορισμό, σε αντίθεση με τους «Ταλιμπάν» της Κουμουνδούρου που το πιο πιθανό είναι να το ρίξουν στα βράχια. 
Υπό την προϋπόθεση βεβαίως πως η Νέα Δημοκρατία θα διαθέτει την απαιτούμενη πολιτική ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ για να το επιτύχει. 

@ Είναι επίσης βέβαιο πάντως πως ο πρωθυπουργός είναι προβληματισμένος με το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών, εκεί όπου ο Μακρόν  επικράτησε αλλά για να επιβιώσει πολιτικά θα υποχρεωθεί σε μια σειρά οδυνηρών συμβιβασμών. 
Για αυτό και, παρά το κλίμα που διαμορφώνεται, ξανασκέφτεται όλες τις επιλογές που έχει σε σχέση με τις κάλπες. Με πιο βασική την προσφυγή σε εκλογές σε οχτώ με εννιά μήνες από τώρα και έναν μακρύ προεκλογικό αγώνα, που όμως θα έχει και παροχές…                    

@ Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος, ως γνωστόν, «χτυπήθηκε» από κορωνοϊο στην αρχή της εβδομάδας.    Ο Ανδρουλάκης είχε σκοπό να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες στα μέσα της εβδομάδας, με σκοπό να συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, στις διαδικασίες του PES πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αλλά μετά τη διάγνωση, το ταξίδι προφανώς ματαιώθηκε. Αυτός, ωστόσο, που θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, με στόχο να λάβει μέρος ως παρατηρητής στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
Το φυσάνε και δεν... κρυώνει στο ΠΑΣΟΚ, αφού είχαν επενδύσει πολλά στην παρουσία Ανδρουλάκη στην Σύνοδο του PES με αφορμή και την κρίση στα Ελληνοτουρκικά. Αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έθετε, με ηχηρό τρόπο, ζητήματα για την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ στάση κάποιων "συντρόφων" του στους Σοσιαλιστές σε σχέση με την Τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.    

@ Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν πολύ καλά την... διαχρονική «αγάπη» του Νίκου Παππά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, από την εποχή που αμφότεροι ήταν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα. Υπήρξαν, μάλιστα, και περιπτώσεις που ο ένας έβαζε τρικλοποδιές στον άλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβερνητική πολιτική. Οι φίλοι του Παππά, για παράδειγμα, ακόμη φυσάνε και δεν κρυώνει το γεγονός ότι για 1,5 χρόνο ο Τσακαλώτος δεν υπέγραφε μία απόφαση για αύξηση των προσλήψεων στην ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να ναυαγήσουν τα όνειρα Τσίπρα-Παππά για πολλούς... «Καψώχες» και «Ακριβοπούλου» στο Ραδιομέγαρο –και με μόνιμη θέση κιόλας. 
Αυτά, βεβαίως, είναι παρελθόν. Πηγαίνοντας στο παρόν και δη στο μέλλον, όμως, τα πράγματα για τον Παππά θα «σφίξουν» αν ο Ευκλείδης κάνει πράξη αυτό που σκέφτεται: να δηλώσει δημοσίως, δηλαδή ότι δεν μπορεί να είναι ο Νίκος Παππάς υποψήφιος, αν υπάρξει καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο. Ο Ευκλείδης, όπως φέρεται να σκέφτεται βάσει των όσων λένε στη στήλη συνομιλητές του, θα περιμένει την απόφανση του Ειδικού Δικαστηρίου και αν αυτή είναι καταδικαστική, τότε θα βρει έναν «θεσμικό» τρόπο ώστε να εκφράσει τη διαφωνία του. Με άλλα λόγια, αυτή τη φορά δε θα το κάνει από τις… στήλες της «Καθημερινής», αλλά σε κάποια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση οργάνου, ώστε να μην μπορεί να κατηγορηθεί για υπονόμευση. 

@ Ανεβαίνει το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκλογικές λίστες του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ μετά τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν σταθεροποίηση σε αυξημένα ποσοστά.
Ενδεικτική είναι η εικόνα επικρατεί στο Ηράκλειο της Κρήτης που η όρεξη στελεχών του ΠΑΣΟΚ για συμμετοχή στις εκλογικές λίστες έχει ανοίξει για τα καλά, καθώς το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει στις μετρήσεις ποσοστά περί το 20% στην γενέτειρα του Νίκου Ανδρουλάκη.
Εκτός του νυν βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, «κλειδωμένη» θεωρείται η υποψηφιότητα του Φραγκίσκου Λαμπρινού, γιος του δημάρχου Ηρακλείου.
Υποψήφιοι θα είναι επίσης ο Σταύρος Τζεδάκης και ο πρώην βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης, ενώ από το χώρο της αυτοδιοιήκησης ακούγονται τα ονόματα του Παύλου Μπαριτάκη, της Μαρίας Καναβάκη, που εκλέχθηκε στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και του Χρήστου Στρατάκη από το παπανδρεϊκό στρατόπεδο.

@ Με δαιμονιώδη ρυθμό συνεχίζεται η αύξηση των τιμών των ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια και κυρίως στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, οι τιμές των σπιτιών ενισχύθηκαν το α΄ τρίμηνο του έτους κατά 8,6%, ενώ στην Αθήνα ενισχύθηκαν κατά 9,7%! Έτσι, οι τιμές των ακινήτων φαίνεται να εναρμονίζονται με τον πληθωρισμό, ωστόσο, είναι να απορεί κάποιος, με αυτήν την ξέφρενη κούρσα.  Πάντως, είναι θέμα χρόνου να υπάρξει εκλογίκευση των τιμών, γιατί οι ακρότητες δεν ωφελούν τις αγορές...

@ COSMOTE, VODAFONE και NOVA – WIND, δια μέσου της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, απέστειλαν επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας την παράταση της αναστολής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τα τέλη του 2023.
Η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση υπέρ του ελληνικού δημοσίου θεσμοθετήθηκε το 2016, με την ονομασία "τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση".
Αυτό βαρύνει τους συνδρομητές συνδρομητικής τηλεόρασης στο 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού κάθε συνδρομής, συμπεριλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης προ του φόρου προστιθέμενης αξίας.
Το τέλος αυτό ανεστάλη με τον νόμο 4728/2020 για την περίοδο από 1ης Οκτωβρίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 και στη συνέχεια, έως τις 30 Ιουνίου 2022.
Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση, έπειτα από το νέο, επίσημο αίτημα της ΕΕΚΤ, καλείται τις προσεχείς ημέρες να λάβει μια σημαντική απόφαση: Είτε την κατάργηση της αναστολής, όπερ και σημαίνει άνοδο των λογαριασμών συνδρομητικής τηλεόρασης κατά 10%, είτε νέα παράταση της αναστολής είσπραξής του.

@ Περιοδεία ευρείας κλίμακας πραγματοποιεί η Διοίκηση της Eurobank σε όλους τους νομούς της Κρήτης, της περιφέρειας που αποτελεί επιχειρηματική ατμομηχανή ανάπτυξης, με ουσιαστική συμβολή σε καίριους τομείς για την εγχώρια οικονομία και την απασχόληση.
Από τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, κ. Γεώργιος Ζανιάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Φωκίων Καραβίας, συνοδευόμενοι από τους Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους, κ.κ. Ανδρέα Αθανασόπουλο, Κωνσταντίνο Βασιλείου, Σταύρο Ιωάννου και κλιμάκιο ανώτερων στελεχών έχουν πολυάριθμες συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρήσεων, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Κρήτη, ενώ θα επισκεφτούν και όλα τα καταστήματα και υπηρεσίες της Τράπεζας στο νησί.
Η Κρήτη αποτελεί κορυφαία επιχειρησιακή προτεραιότητα για τη Eurobank που αναγνωρίζει την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και το ρόλο της συγκεκριμένης περιφέρειας ως μια ολοκληρωμένη οικονομία, πρότυπο ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας για την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατρίνης: «Το ΠΑΣΟΚ με ψηλά το κεφάλι μπορεί σήμερα να απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες χωρίς διαχωρισμούς»

Σκληρή κριτική ως προς «την απουσία διασφάλισης των θέσεων εργασίας των εργαζόμενων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά», άσκησε ο Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής....