Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

Γαλλία: Πέθανε σε ηλικία 97 ετών ο κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν

Σε ηλικία 97 ετών πέθανε ο Γάλλος κοινωνιολόγος και ιστορικός Αλέν Τουρέν (Alain Touraine), ανακοίνωσε η κόρη του.

Ο Αλέν Τουρέν ήταν ιδρυτής και διευθυντής ερευνών του Κέντρου Κοινωνιολογικής Ανάλυσης και Παρέμβασης στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών του Παρισιού και συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων.

Ο ίδιος ήταν σημαντική προσωπικότητα στην ίδρυση της γαλλικής κοινωνιολογίας της εργασίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μελέτησε τα εργατικά και κοινωνικά κινήματα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και στην Πολωνία («Αλληλεγγύη» ή «Solidarnosc», τη δεκαετία του '80). Η εργασία του στην Πολωνία τον οδήγησε στην επεξεργασία της ερευνητικής μεθόδου της «κοινωνιολογικής παρέμβασης», που αναπτύσσει στο βιβλίο του "La voix et le regard" («Η φωνή και το βλέμμα»).

Διεθνώς ήταν από τους αναγνωρισμένους κοινωνιολόγους των κοινωνικών κινημάτων, ιδιαίτερα του Μάη του 68 στη Γαλλία. Εκείνη την περίοδο ήταν καθηγητής κοινωνιολογίας στη Ναντέρ. Παρακολουθώντας το κίημα, έγραψε μία από τις πρώτες μελέτες. Το 1968 σηματοδότησε τη μετάβαση στο έργο του από την εργασία και την εργατική τάξη προς τα κοινωνικά κινήματα. 

 

 

 

Γεννήθηκε το 1925 στην Hermanville-sur-Mer. Ως διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), στο Παρίσι, δημιούργησε το Κέντρο Μελέτης Κοινωνικών Κινημάτων (Centre d'etude des mouvements sociaux) και εισηγήθηκε πρώτος την έννοια της «μεταβιομηχανικής» κοινωνίας.

Ο Τουρέν ήταν διανοούμενος της αριστεράς, που ωστόσο είχε κερδίσει την εκτίμηση της δεξιάς. Στο συγγραφικό του έργο περιέγραψε τις δυναμικές των κοινωνικών αλλαγών κατά την διάρκεια των δεκαετιών 1945-1975, της περιόδου της οικονομικής ανάπτυξης της Γαλλίας (Trente Glorieuses) και στην περίοδο που ακολούθησε.

Το ξεκίνημά του έγινε από τα εργατικά ζητήματα και η διδακτορική του διατριβή ήταν αφιερωμένη στους εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault.

«Ο καιρός των κοινωνικών αγώνων, των ταξικών σχέσεων, των κοινωνικών κινημάτων δεν έχει παρέλθει;». Αυτό ήταν το ερώτημα που έθετε στο «La Voix et le Regard» το 1978, έργο σύνθεσης για την κοινωνιολογία των φοιτητικών, τοπικιστικών, φεμινιστικών κλπ κινημάτων.

Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης, της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών και επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων της Λουβαίν, της Γενεύης, του Μόντρεαλ, του Γιορκ, της Μπολόνια, του Μεξικού, του Περού, κ.ά.

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βρέθηκαν υπολείμματα καταστροφικής φωτιάς που ξέσπασε πριν από 2.200 χρόνια (Photos)

Στο φως έφεραν αρχαιολόγοι τα απανθρακωμένα υπολείμματα ενός αρχαίου οικισμού, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η φωτιά, που τους αφάνισε, μεταδόθηκε σχεδόν αστραπιαία, καθιστώντα...

Δράμα: Εντυπωσιακά ευρήματα στις ανασκαφές στον ναό Αγίας Σοφίας – Aρχαίος οικισμός υπάρχει κάτω από την πόλη (Photos)

Η ύπαρξη ενός οικισμού ιστορικών χρόνων κάτω από την πόλη της Δράμας, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις ανασκαφικές εργασίες που γίνονται στην πόλη με διάφορες αφορμές, δίνοντας σ...

Φόρτωση άρθρων...